szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Nem szabad a szalmatüzelésű erőművet a tervezett, Szerencs városától keletre eső területre telepíteni, mert egy ilyen erőmű súlyos negatív hatást gyakorolhat a világörökségi helyszín számos jellegzetességére. Ezért minden erőfeszítést meg kell tenni a beruházás leállítására - olvasható az UNESCO nyáron Magyarországon járt munkatársainak jelentésében.

Az anyagban szó esik arról is, hogy bármilyen szalmatüzelésű erőműről lenne is szó, a szalma begyűjtése nem történhet sem a világörökségi helyszín, sem annak védőövezete területén, sem a Bodrogköz és Taktaköz árterületein, sem olyan területeken, amelyekről a begyűjtési útvonalak a fent említett területeken haladnának át.

Ajánlásukban a nemzetközi szervezet munkatársai arra is felhívják a figyelmet, hogy jobban oda kell figyelni a világörökségi terület közlekedés-szervezésére is, mert az ipari nehézgépjárművek okozta zaj-, por- és emissziós szennyezés ugyancsak negatív hatással van a világörökségi értékekre. Az anyagból kiderül: Magyarországnak leltárt kell készítenie az egyetemes értékekről és gondoskodni azok megfelelő védelméről. Felhívják a figyelmet arra is: helyezzék (műemléki) területi védelem alá azokat a településeket, melyek elősegíthetik a hagyományos építészeti gyakorlat folytatását.

Májer János, Tokaj polgármestere, a tokaji világörökségi egyesület elnöke mindig is ellenezte a beruházást. Most azt mondja: az UNESCO körültekintően és bölcsen készítette el az anyagot, figyelembe véve egyesületük érveit is. A polgármester szerint a szalmatüzelésű erőműnek van létjogosultsága Magyarországon, de nem a borászatból és idegenforgalomból élő Tokaj-Hegyalján.

Voltay Gézát, a beruházó BHD Hőerőmű Zrt. igazgatóságának elnökét, valamint Koncz Ferencet, Szerencs polgármesterét a Független Hírügynökségnek pénteken délután nem sikerült elérnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!