szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hatályos alkotmányhoz hasonlóan az új alaptörvénynek is szólnia kellene a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF), valamint a médiát felügyelő hatóságról a fideszes Kupcsok Lajos szerint.

A politikus ezzel összefüggő módosító indítványát csütörtökön nyújtotta be a parlamentnek. Kupcsok Lajos az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának alkotmánykoncepciójához terjesztette be javaslatát, amely a végrehajtó hatalomról szóló fejezetet kiegészítené a PSZÁF-fal és a médiát felügyelő hatósággal.

A kormánypárti képviselő indoklásában azt írja, hogy a hatályos alkotmány tavalyi módosításaival a PSZÁF-ot, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH) külön is nevesítették az alaptörvényben, meghatározva azok alkotmányos feladatait. Az alkotmány-előkészítő testület alkotmánykoncepcióját tartalmazó határozati javaslat azonban nem követte ezeket a változásokat, Kupcsok Lajos szerint ezért szükséges a módosítás szerinti kiegészítés.

Az Országgyűlés tavaly novemberben döntött arról, hogy az alkotmányba is bekerüljön: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete alkotmányi jogállással, jogalkotási hatáskörrel rendelkező szerv. Elnöke rendeletet adhat ki, amely törvénnyel, kormányrendelettel és a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendeletével nem lehet ellentétes.

December végén pedig - a kormány támogatása nélkül, a Fidesz-KDNP támogató szavazataival - az Országgyűlés az alkotmányban rögzítette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendeletalkotási jogát is, egyúttal egy új, az NMHH-ról szóló fejezettel egészítette ki az alaptörvényt.

Kupcsok Lajos módosító javaslata a PSZÁF-ot és a médiahatóságot illetően gyakorlatilag ugyanazt a szövegrészt emelné az alkotmánykoncepcióba, mint ami a jelenleg hatályos alaptörvényben is szerepel. A PSZÁF- és a médiahatóság-elnök rendeletkibocsátását szintén javasolja továbbra is szerepeltetni az alkotmányban. Változás, hogy az NMHH helyett "a médiát felügyelő hatóság" elnevezést írná az alaptörvény koncepciójába.

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség múlt heti siófoki ülésén úgy döntött, hogy a kereszténydemokrata Salamon László vezette alkotmány-előkészítő eseti bizottság alaptörvény-koncepciója nem emelkedik jogi erejű érvényre, azt egy vitaanyagnak tekintik, amely kijelöli az irányokat. Az MTI azonban korábban fideszes képviselőktől megtudta, "irányadónak fogják tartani" a Salamon-koncepciót. Ehhez hasonlóan nyilatkozott szerdán Harrach Péter KDNP-frakcióvezető is, aki ugyancsak azt mondta, számukra kiindulópontként a Salamon László vezetésével kidolgozott koncepció szolgál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Központ mellett egy másik helyet is bezártak a bulinegyedben

A Központ mellett egy másik helyet is bezártak a bulinegyedben

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért