szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP pénteken arra szólította fel az országos és megyei rendőri vezetést, hogy megfelelő eréllyel, valamint a törvény szigorával lépjen fel a gyöngyöspatai lakosok védelmében és előzze meg az önbíráskodás minden formáját.

Szabó Tímea, a párt országgyűlési képviselője közleményében hangsúlyozza: a Heves megyei település roma és nem roma lakosaitól az elmúlt 24 órában több kétségbeesett, a közbiztonság tarthatatlan helyzetére utaló segélykérés érkezett az LMP-hez és a helyi roma közösséggel foglalkozó lelkipásztorhoz.

"Többen elmondták, hogy fekete egyenruhás férfiak baltával és ostort pattogtatva vonulnak az utcán, félelemben tartva Gyöngyöspata lakosságát" - fejti ki az ellenzéki politikus, megjegyezve, hogy egyes hírek szerint néhányan életveszélyesen megfenyegettek helyi roma családokat és a polgármestert is. Szabó Tímea kiemeli, hogy az LMP az elkövetőtől függetlenül elfogadhatatlannak tartja az erőszak és a megfélemlítés minden megnyilvánulását.

A párt ezért arra is felszólítja a hatóságokat, hogy oszlassák fel azokat a gyülekezéseket, ahol a jelenlévők visszaélnek a gyülekezési jog adta lehetőséggel; a szabálysértést, illetve bűncselekményt elkövetőkkel szemben pedig azonnal indítsák el a szükséges eljárást. Az LMP-s politikus közleményében arra is emlékeztet, hogy a két éve történt tatárszentgyörgyi tragédiát megelőző események kísértetiesen hasonlítottak a gyöngyöspataiakhoz.

A párt a fentiek mellett a kormányt is felszólítja, hogy ismerje be: jelenlegi szegényellenes gazdaságpolitikája és nemrég bejelentett megszorító intézkedései egyre növekvő munkanélküliséghez, továbbá a gyöngyöspataihoz hasonló konfliktusokhoz, végül pedig társadalmi katasztrófához vezet. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március eleje óta járőröznek 2800 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt.

A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról és a bűncselekményekkel helyi cigányokat vádolják. Ugyanakkor a Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a településen. Vona Gábor a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetés" zajlott a községben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mind az 50 amerikai államban erőszakos zavargásoktól tartanak Biden beiktatása alatt

Mind az 50 amerikai államban erőszakos zavargásoktól tartanak Biden beiktatása alatt

20 éves lett a Wikipédia, amit ma is önkéntesek szerkesztenek

20 éves lett a Wikipédia, amit ma is önkéntesek szerkesztenek

Leprás csimpánzokat találtak, nyugtalanítja a kutatókat a betegség

Leprás csimpánzokat találtak, nyugtalanítja a kutatókat a betegség