szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Ján Slota szerint Szlovákiának nem szabad már tovább hátrálnia, tapasztalván Orbán Viktor Trianon revíziójára törekvő politikáját. Tiltakozásul a miniszterelnök március 15-én elhangzott beszédére vissza kellene hívni a budapesti szlovák nagykövetet.

Ján Slota szerdai nyilatkozatában azt állítja: Orbán beszéde, amelyben kijelentette, hogy a magyaroknak Brüsszel sem fog diktálni, lényegében beismerése annak, hogy a mai magyar kormányzat a trianoni szerződés felülvizsgálatára törekszik.

 "Az SNS Orbán ünnepi beszédét úgy értékeli, hogy Orbán nemcsak arrogánsan viselkedik európai uniós partnereivel szemben és felrúgja az Európában jelenleg érvényes összes szabályt, hanem egyértelműen likvidálni szeretné a trianoni szerződést, amelyet a magyarok nyilván megalázónak tartanak, bár igazi békeszerződésről van szó. Ez a magyar látásmód veszélyt jelent Európa békéjére" - áll a nyilatkozatban.

Az SNS felszólítja a szlovák kormányt, elsősorban a miniszterelnököt és a külügyminisztert, hogy vegyék végre észre, mire törekszik Orbán, mert úgymond semmittevésükkel és meghátrálásukkal "Magyarországnak nemcsak nagyobb ereje lesz céljai eléréséhez, de bátorsága is. És az első falat Szlovákia lesz". Slota szerint a szlovák-magyar alapszerződés máig érvényben van, de azt Orbán "toalettpapírként" kezeli.

"Ha a megoldást az SNS hozhatná meg, akkor azonnal lépnénk: visszahívnánk állomáshelyéről a budapesti szlovák nagykövetet és felmondanánk ezt a kétoldalú szerződést, amelynek a folyamatos semmibevétel miatt úgysincs semmi értelme" - olvasható a dokumentumban. 

A nacionalista párt szerint szomorú, hogy a mai szlovák kormány híján van a nemzeti büszkeségnek, s tétlenül nézi, hogy déli irányból agresszió van készülőben Szlovákia ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban