szerző:
MTI

A Fidesz frakcióvezetője szerint az MSZP és az LMP képviselői történelmi hibát követnek el azzal, hogy nem vesznek részt az alkotmányozás folyamatában. Lázár János erről vezérszónoki felszólalásában beszélt a Fidesz-KDNP új alaptörvényre vonatkozó javaslatának általános vitájában kedden a parlamentben.

A kormánypárti politikus kiemelte: az ellenzéki kritikákkal ellentétben a mostani alkotmányozási folyamat formailag minden elvárásnak megfelel, ráadásul a jelenleg hatályos alkotmány rendelkezik úgy, hogy ideiglenesnek tekinti magát, ezért az új alaptörvény megalkotása a rendszerváltozás óta létező feladat.
   
"Minden forradalmat áprilisi törvények zárnak le és 1989 csendes és vértelen forradalmát egy új április törvénynek, egy új alkotmánynak kell követnie" - fogalmazott Lázár János. Hozzátette: mégpedig azért, hogy a múlt hibái ne fordulhassanak elő újra és a múlt bűneit ne követhessék el megint.
   
A Fidesz frakcióvezetője szerint szükség lenne az MSZP és az LMP képviselőinek jelenlétére, véleményére és kritikájukra, hiszen "nem csak a többséget, hanem a kisebbséget is kötelezi a társadalmi felhatalmazás, hogy a néppel kapott mandátumukkal éljenek és a mostani távolmaradásuk az esküjük megszegése, amivel elárulják a választóikat."

©

Lázár János álszent játéknak nevezete a két ellenzéki párt hozzáállását, hiszen szerinte azért nincsenek jelen a vitában, hogy elmondhassák: a kétharmad visszaél a hatalmával. A kormánypárti politikus hangsúlyozta: az új alkotmány szövegében nincs semmi önkényes, illegitim, vagy bármi ami ellentmond a demokrácia játékszabályainak. Ráadásul több olyan jogot is elismer a tervezet, amely az Alkotmánybíróság korábbi gyakorlatára alapul: így például a házasság és a család, valamint a magzat védelme tekintetében, emellett követi a nemzeti és az uniós mintákat és a jogtörténeti hagyományokat, valamint tiszteletben tartja a választói akaratot - tette hozzá a Fidesz vezérszónoka.
   
Lázár János leszögezte: a kormánytöbbségnek van felhatalmazása egy új alkotmány elkészítésére, mert az új alaptörvény "pontról pontra valósítja meg a Fidesz választási programját, sőt más pártokét is." A frakcióvezetője szerint tehát akik tagadják a jogot az alkotmányozásra, azok kétségbe vonják a választások eredményeit, lenézik a kormánypártok szavazóit és csak azért nem vesznek részt a vitában, mert elvesztették a hatalmukat.
   
A Fidesz vezérszónoka úgy fogalmazott: az országnak és az ügynek is hiányzik, hogy "a régi szocialisták és az új szocialisták nincsenek itt." Mivel az MSZP és az LMP képviselői cserbenhagyták a választóikat, ezért a kormánypártoknak kell figyelembe venniük az ő véleményüket is.
   
Az alkotmánytervezet konkrét kérdéseivel kapcsolatban Lázár János elmondta: a nemzeti hitvallás esetében egyfajta "civil hitvallásról" beszél a kormánytöbbség. A Szent Korona-tannal kapcsolatban pedig leszögezte: a kormánypártok köztársaságban gondolkodnak, Magyarországot ezer éve Magyarországnak hívják, a Szent Korona-tan pedig "a legrosszabb időkben tartotta össze a nemzetet," ezért nem valaminek a kirekesztéséről van szó, hanem inkább "a szabadság megéléséről."
   
Lázár János szerint a politikai, vagy etnikai nemzet kérdésének ellenzéki felvetése "a december 5-i szindróma megjelenése."
   
A frakcióvezető kiemelte a költségvetési fejezet megjelenését az alkotmányban, amely azzal, hogy az államadósságra tételes rendelkezéseket tartalmaz Európában is újító jellegűnek számít. Minderre azért van szükség Lázár János szerint, hogy ne lehessen költségvetési hazugságokkal hatalomra jutni és ha mégis lehessen ennek a közösség elleni bűnnek csak a jogi következményeit érvényesíteni.
   
A frakcióvezető kiemelt fontosságúnak nevezte az építő munkáról szóló passzust, valamint azt a svájci mintára megjelenő részt, amely szerint mindenki felelős önmagáért, valamint képességei és lehetőségei szerint köteles a közösségi és állami feladatokhoz hozzájárulni.
   
Lázár János megerősítette, hogy a nemzeti konzultáción beérkezett javaslatok alapján elkészített módosító indítványokat jövő hétfőn ismerteti Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben.
   
A magzati élet védelmével kapcsolatban Lázár János úgy véli: az új szabályozás kellő garanciákat tartalmaz és tükrözi az Alkotmánybíróság hatályos határozatát, amely kimondja, hogy az anya egészséghez és önrendelkezéshez való joga is korlátozhatja a magzati élet védelmére irányuló állami kötelezettséget. Lázár János kiemelte: tudja, hogy ettől "az abortusztiltással riogatók ettől nem fogják abba hagyni."
   
A kormánypárti politikus megemlítette még a teljes foglalkoztatottságra való törekvést és tulajdonhoz való jogot, mint az új alaptörvényben szereplő fontos passzusok, valamint beszélt az Alkotmánybíróság (AB) új értelmezéséről is. Eszerint ez nem gyengíti, hanem állampolgári jogvédelem szempontjából megerősíti a taláros testületet, az pedig "teljesen természetes," hogy az AB elnökét a parlament választja meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Kövér a ''jóhiszeműen vállalt hazugságokról'' beszélt

Az Országgyűlés elnöke szerint gyakorlatilag újjá kell építeni Magyarországot: tabuk és mismásolás nélkül, de higgadtan és tárgyilagosan felül kell vizsgálni mindazt, ami a rendszerváltoztatás kezdete óta jött létre, illetve amit az azt megelőző korszakból hoztak magukkal.

Kiderült, miért nem beszél szabadtéri rendezvényen Orbán

Kiderült, miért nem beszél szabadtéri rendezvényen Orbán

Nem volt teltház Orbán beszéde alatt a Zeneakadémián

Nem volt teltház Orbán beszéde alatt a Zeneakadémián

Három helyettest már kinézett Karácsony

Három helyettest már kinézett Karácsony

Milyen processzor van a gépében? Nem fogad el bármit a Windows 10 novemberi frissítése

Milyen processzor van a gépében? Nem fogad el bármit a Windows 10 novemberi frissítése

Kövér a kurdokról: Európa a miénk, Szíria az övék – videó

Kövér a kurdokról: Európa a miénk, Szíria az övék – videó

New York Times: Az amerikai nagykövet már inkább Orbán embere, mint Trumpé

New York Times: Az amerikai nagykövet már inkább Orbán embere, mint Trumpé