szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Szájer József néppárti európai parlamenti képviselő, a Nemzeti Konzultációs Testület vezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta, előzetes meghívót és abban az új magyar alkotmány tervezetének nyersfordítását küldték el az európai parlamenti képviselőknek néhány napja a néppárti frakciótól a március 29-i nyilvános meghallgatással kapcsolatban. Legkésőbb pénteken kiküldik a végleges meghívót és azzal együtt a készülő magyar alaptörvény tervezetének pontos fordítását is, benne a Nemzeti hitvallással, vagyis a preambulummal.

Az Európai Parlament néppárti frakciója március 29-én, Brüsszelben nyilvános meghallgatást rendez Magyarország új alkotmányának tervezetéről. A Népszabadság csütörtöki száma írt arról, hogy kimaradt a Nemzeti hitvallás és más szövegrészek az alaptörvény tervezetének angol nyelvű fordításából, amelyet az esemény meghívójához mellékeltek. A cikk szerint a fordítás nemcsak hiányos, hanem nyelvhelyességi hibák is vannak benne, amelyeket a lapnak név nélkül nyilatkozó profi tolmácsok kínosnak neveztek.

Itthon március 15-én nyújtották be az Országgyűlésnek az új alkotmány tervezetét a Fidesz-KDNP-től, majd a szöveget néhány nappal később továbbították az Európai Parlament néppárti frakciójához. Az EP-képviselőknek ezután küldték ki a március 29-i nyilvános meghallgatás előzetes meghívóját és az új alkotmány tervezetének nyersfordítását, hogy minél hamarabb megismerhessék a szöveget. Szájer József szerint ebből a Nemzeti hitvallás című rész még azért maradt ki, mert annak emelkedett szövege egyszerű gyorsfordítással nem adható vissza, a végleges fordításhoz pedig idő kell.

A végleges meghívót és az alkotmánytervezet pontosított fordítását legkésőbb pénteken kiküldik a képviselőknek. Abban a szövegben már a preambulum is benne lesz - ígérte Szájer József. A politikus szerint az eset nem kínos, mivel az előzetes meghívónál jelezték, hogy ahhoz csak nyersfordítást csatoltak. Elmondta azt is, hogy a fordítás miatt nem kaptak kritikát, az alkotmánytervezet tartalmával kapcsolatban érkeztek eddig hozzászólások. A jövő keddi meghallgatás nyitott, az EP minden képviselőjét várják, emellett európai intézmények képviselőit, civileket és újságírókat is meghívtak - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk

Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk

Késnek az oltások Olaszországban

Késnek az oltások Olaszországban

Karácsony: A városaink kifosztása nem kormányzás

Karácsony: A városaink kifosztása nem kormányzás