szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az iszapömlés után a kabinet vállalta, hogy új lakást épít vagy ingatlant vásárol azoknak, akik fedél nélkül maradtak, illetve készpénzben váltja ki a megsemmisült otthonokat. Eközben négyezer fontot gyűjtöttek a katasztrófa károsultjainak Londonban.

A kormány teljesíti a vörösiszap-katasztrófa utáni helyreállításra, kártalanításra vonatkozó vállalásait - közölte a kormányszóvivő az MTI-vel. Nagy Anna ezt arra reagálva mondta, hogy az Esélyt az Életre a Vörösiszap Után nevű egyesület a károsultak nevében petíciót vitt hétfőn Kövér László házelnöknek, amelyben a vörösiszap-katasztrófa által sújtott három település teljes lakosságának egészségügyi vizsgálatát, a helyi vállalkozások, valamint az elköltözni szándékozók segítését és élhető környezet kialakítását követelte a közjogi méltóságoktól.

A kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: az iszapömlés után a kabinet vállalta, hogy új lakást épít vagy ingatlant vásárol azoknak, akik fedél nélkül maradtak, illetve készpénzben váltja ki a megsemmisült otthonokat. A kormány ezt vállalta, és teljesíti, akkor is, ha egyébként a katasztrófát egy magáncég okozta - jelentette ki, megjegyezve, hogy több mint 300 család érintett. Az újjáépítés jól halad, tartható a június 30-i határidő - mondta Nagy Anna, aki emlékeztetett, a kabinet azt is vállalta, hogy ugyancsak június végéig kártalanítja a lakosokat és a vállalkozókat tönkrement ingóságaik után.

A cél az volt - folytatta -, hogy ne csak az érintett lakók kapjanak segítséget, hanem a település, a környezet is, hiszen alapelv, hogy a térségbe visszatérjen az élet, újra legyen munkahely, iskola, óvoda. A Magyar Kármentő Alapban összegyűlt 1,9 milliárd forint ezt a célt szolgálja. A pénz felhasználásáról pedig nem központilag, hanem helyben döntenek majd - közölte a szóvivő.

4000 fontot gyűjtöttek Londonban

A vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére összesen négyezer fontot gyűjtött a londoni magyar nagykövetség, az angliai Magyar Kulturális Központ és a Brit-Magyar Baráti Társaság; Devecserbe a Magyar Vöröskereszt segítségével juttattják el az összeget, amelyet a tavaly októberi iszapömlésben megsérült általános iskola felújítására fordítanak.

Toldi Tamásnak, Devecser polgármesterének a tájékoztatása szerint a Nagy-Britanniában élő magyarok adományait az alsó tagozatosok iskolaépületének felújítására fordítják. Az általános iskola Petőfi téri épülete az iszapömlésben megsérült, kisebb javításokat már elvégeztek rajta. Szólt arról is, hogy terveik szerint az elbontott házak területén újból felépítik az Esterházy-kastély régi malmát.

A műemlék épület a katasztrófában nem sérült meg, de a parkját teljesen elöntötte az iszap. Korábbi közlés szerint a park másfélezer fáját megtisztítják a vörösiszaptól, és a tízhektáros kertet is helyreállítják, a barokk kastélypark mentesítése egymilliárd forintba kerül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Iszap: megint lehet szennyezőanyagot szállítani a VII-es kazettába

Befejeződött a VII. kazetta műszaki ellenőrzése a Mal Zrt. Ajka melletti timföldgyárának iszaptározó-telepén, csütörtöktől folytatják a szennyező anyag beszállítását az iszapkatasztrófában elöntött mezőgazdasági területekről - tudatta az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka.

MTI Itthon

Marad a devecseri háziorvos, a rendelés zavartalan

Várhatóan a jövő héten egyeztetnek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kistérségi szervezetének vezetőjével és a helyi polgármesterrel az új háziorvosi rendelő helyéről, de lakni másik városba költözik majd.

MTI Itthon

Meghosszabbodik a veszélyhelyzet Veszprém és Borsod megyében

Veszprém megyében a kolontári vörösiszap-katasztrófa miatt tavaly októberben kihirdetett veszélyhelyzet hosszabbodik meg. A kabinet arra is lehetőséget kapott, hogy az árvíz által veszélyeztetett települések védelme érdekében április 30-ig fenntartsa a veszélyhelyzetet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.