szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A civil szervezetek megdöbbenéssel értesültek arról, hogy Semjén Zsolt a KDNP elnöke, miniszterelnök helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként több védett madárés emlősfaj vadászhatóvá tételét kéri Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek írt levelében.

A Föld Napján 113 civil szervezet Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében tiltakozott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként készített, a védett fajok vadászhatóságát szorgalmazó javaslata ellen.

A civil szervezetek megdöbbenéssel értesültek arról, hogy Semjén Zsolt a KDNP elnöke, miniszterelnök helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként több védett madárés emlősfaj vadászhatóvá tételét kéri Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek írt levelében. Ezen felül a javaslatok között szerepelt a Washingtoni Egyezményből származó feladatok felülvizsgálata, a nemzeti parkok vadászati jogosultságának elvétele és a jelenlegi költségvetési problémák közepette komoly új állami források bevonása a vadgazdálkodásba.

A 113 szervezet ezért levélben fordult a miniszterelnökhöz. Szerintük elfogadhatatlan az a törekvés, hogy elsősorban külföldi és hazai vadászati igények kielégítése érdekében, vadászhatóvá kívánják tenni a veszélyeztetett fajokat. A sok éves adatsorokkal rendelkező, mértékadó szakmai szervezetek, adataik alapján tételesen elemezték a veszélyeztetett fajok vadászhatóvá tételével kapcsolatos érveket. Ezek alapján határozottan tiltakoznak az erdei szalonka, a fenyőrigó, a fürj, a vadgerle, a barátréce, az egerészölyv, a héja, a barna rétihéja, a holló, a menyét és a nyuszt vadászhatóvá tétele és a természetvédelem intézményrendszerének módszeres gyengítése ellen.

"Az elmúlt időszakban komoly támadások érték az állami természetvédelmi ágazatot, jelentős források elvonására került sor, szakmailag elismert személyiségek sorát távolították el, és a jelen vita is azt mutatja, hogy az állami természetvédelem meggyengült. A biológiai sokféleség védelme, az Európai Unió és Magyarország célkitűzései csak egy hatékony és erős állami természetvédelmi intézményrendszer és a természeti erőforrások fenntartható gazdálkodásával lehetséges. Az elmúlt év történései ezzel ellenkező tendenciákat eredményeznek, így a kormánynak sürgősen meg kell tennie a megfelelő lépéseket, hogy ez megforduljon" - írják Orbán Viktornak címzett levelükben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akár 12 fok is lehet ma, egy megyében mégis havazásra figyelmeztetnek

Akár 12 fok is lehet ma, egy megyében mégis havazásra figyelmeztetnek

Jön a visszapattanás a magyar gazdaságban, kérdés, mi marad, ami vissza tud pattanni

Jön a visszapattanás a magyar gazdaságban, kérdés, mi marad, ami vissza tud pattanni

Tényleg jobbak a fogyasztóbarát személyi kölcsönök?

Tényleg jobbak a fogyasztóbarát személyi kölcsönök?