szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem 43 ezer ember számára vált biztonságosabbá az ivóvízfogyasztás, miután elkészült a Borsod megyei, sérülékeny földtani környezetben üzemelő Kács-Sály víztermelő telepek diagnosztikai vizsgálata - közölte az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. szerdán az MTI-vel. A térség települései ezentúl a kijelölt védőterülettel rendelkező forrásból kapják a kiváló minőségű ivóvizet, ami eddig a vízbázis szennyezése miatt volt bizonytalan.

A munkálatokhoz az Európai Unió több mint 91 millió forintos támogatást nyújtott. A társaság hangsúlyozta: a vizsgálatra azért volt szükség, mert az éghajlatváltozás elmúlt években tapasztalható extrém következményei, illetve a szélsőséges vízjárás óriási károkat okozott sokfelé az országban, a vizeket időről időre szennyező anyagok pedig több területen rontották az ivóvíz minőségét és veszélyeztették az élővilágot.

A projekt két évvel ezelőtt - 2009 márciusában - indult. A szakemberek egyebek mellett felmérték a barlangok, a víznyelők állapotát, illetve a szennyező forrásokat. A meglévő térképeket, légi fotókat aktualizálták, a víz minőségét ismétlődő mintavételekkel ellenőrizték, de kialakították a karsztvíz mennyiségének és minőségének folyamatos ellenőrzésére szolgáló monitoring rendszert is. A szakemberek ezután geodéziai mérésekkel meghatározták a források pontos koordinátáit, a kitermelhető vízmennyiséget és annak utánpótlását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszavonta tájékoztatóját a szállodák és éttermek szövetsége

Visszavonta tájékoztatóját a szállodák és éttermek szövetsége

Közel 500 kilométer elektromosan, ezt tudja a most leleplezett új Mercedes EQA

Közel 500 kilométer elektromosan, ezt tudja a most leleplezett új Mercedes EQA

Életveszélyessé vált egy pécsi templom a horvátországi földrengések miatt

Életveszélyessé vált egy pécsi templom a horvátországi földrengések miatt