szerző:
MTI

A tervek szerint július közepére készül el az új fogyasztóvédelmi stratégia, amely amellett, hogy egyszerűbb és letisztultabb jogszabályi hátteret teremt, a jogsértések megelőzésére helyezi a hangsúlyt - jelentette ki Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója sajtótájékoztatón pénteken Nyíregyházán.

A koncepció legfontosabb feladata a fogyasztók egészségének és jogainak, illetve a gazdasági érdekek védelme. A feltárt súlyos, ismételt és szándékos jogsértésekkel szemben továbbra is a szankció erejével lép fel a hatóság, de az elsődleges feladat a megelőzés lesz.

Pintér István hozzátette: ennek eszköze a már bevezetett pozitív lista lesz, amely a fogyasztóvédelmi szempontból kifogástalan partnereket, vállalkozásokat gyűjti össze. "A pozitív dolgokért való küzdelem sokkal előremutatóbb, mint a negatív dolgoktól való félelem" - mutatott rá a főigazgató. Ez a lista egyébként "előszobája" a tervek szerint 2012-2013 között bevezetendő fogyasztóbarát emblémának.

Fontos volt egy olyan éves vizsgálati munkatervet letenni az asztalra, ami a fogyasztóvédelem területén található hiányosságokat tárja fel, illetve azt, hogy hol magasabb a kifogásolási arány - jegyezte meg. A programban emellett külön figyelmet fordítanak a fogyasztók széles rétegét érintő áruházláncok és bevásárlóközpontok, közüzemi szolgáltatások, az utazással egybekötött termékértékesítés és az elektronikus kereskedelem vizsgálatára. Utóbbiban mintegy 90 százalék feletti volt a kifogásolási arányszám - tette hozzá a fogyasztóvédelmi hatóság vezetője.

Az uniós fogyasztóvédelmi információs rendszerre közel 2.000 hibás termék leírását töltötte fel a 27 tagállam 2010-ben. Magyarországon 275 veszélyes termék forgalmazását tiltották meg, s az ország az első háromban végzett a veszélyes termékriasztást illetően - összegezte Pintér István. Hozzátette: ebben az évben már 450 megkeresés érkezett, amely európai és hazai jogszabályokkal kapcsolatos panaszbeadvány.

Vinnai Győző megyei kormánymegbízott a tájékoztatón elmondta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében eddig 12 vállalkozás került fel a pozitív listára, s további hatot vizsgálnak éppen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

A berlini utcákon nagy csata dúl az éjszaka királya címért

A berlini utcákon nagy csata dúl az éjszaka királya címért

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Családi dráma Forráskúton

Családi dráma Forráskúton

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban