szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Előreláthatólag nem éri el Magyarországot az izlandi tűzhányó hamufelhője, amely a késő délutáni, esti órákban érkezhet meg Csehország és Szlovákia fölé.

Bozó János repülésmeteorológu, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: a modellek szerint nem érinti Magyarországot a porból álló felhő, viszont az elképzelhető, hogy egy kis része "átlóg" majd a határon.

Az angliai időjárás-figyelő központból kapott adatok alapján a vulkáni hamufelhő koncentrációja annyira alacsony, hogy ha elérné is Magyarország, nem okozna problémákat például a repülőgépek forgalmában. Ez azt jelenti, hogy köbméterenként legfeljebb 2000 mikrogramm vulkáni hamut tartalmazhat a légkör. Ez alapján a két szomszédos országban sem várható komolyabb fennakadás. Az első megfigyelések szerint a Grimsvötn hamuja nehezebb, mint az Eyjafjöllé volt, így gyorsabban lecsapódik.

A szombaton kitört Grimsvötn hétfőn is sűrű hamufelhőt ontott magából, és bár a kitörés erőssége csökkent, a tavalyi izlandi vulkánkitörés okozta sokk hatása alatt újabb fennakadásoktól tartanak. Az Eyjafjöll vulkán 2010. áprilisi kitörése hatalmas zavarokat okozott Európa légi közlekedésében, öt napra lezárták az európai légteret, egy hónap alatt több mint 100 ezer járatot töröltek, több mint 10 millió utas rekedt a repülőtereken, a légi társaságok veszteségeit 1,7 milliárd dollárra becsülték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szólt a rock, gyártottak kézifegyvert, most Demeter Szilárd dönt az Andrássy-palota sorsáról

Szólt a rock, gyártottak kézifegyvert, most Demeter Szilárd dönt az Andrássy-palota sorsáról

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 4. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 4. rész

Akkor jött az újabb gyárbezárás, amikor még az előzőt sem heverte ki Ózd

Akkor jött az újabb gyárbezárás, amikor még az előzőt sem heverte ki Ózd