szerző:
InfoRádió
Tetszett a cikk?

Az új alkotmány a jobboldali igényeket elégíti ki - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Wéber Attila.

Az új alaptörvénnyel az elmúlt húsz év lezárásáról beszélhetünk - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Wéber Attila, aki hozzátette: az áprilisban elfogadott alkotmány sok tekintetben kielégíti a jobboldali igényeket, és jól tükrözi a mai jobboldal helyzetét, ebben az értelemben nem csak "orbáni alkotmánynak" lehet nevezni.

A szociológus kiemelte: az alkotmány preambuluma, amelyet sajátos pátosz és érzelmi tónus jellemez, a radikálisok igényeit elégíti ki. Azokat a fogalmakat, hívószavakat tartalmazza, amelyek a jobboldali identitás alapelemeit jelentik ma Magyarországon. Az alaptörvény másik része a korábbi alkotmány és államszervezet vonásait tükrözi, vagyis nincs sok változás benne.

Ha nagyon tágak a keretek, amiből értelmezni lehet, akkor több lesz egy adott szervezet tagjainak az értelmezési lehetősége - mondta a szociológus arra a kérdésre,  hogy az Alkotmánybíróság a jövőben miből fog dolgozni. Hozzátette: a kormány arra tesz kísérletet, hogy megfelelő személyi állománnyal töltse fel az Alkotmánybíróságot.

Az Alkotmánybíróság az elmúlt két évtizedben közel 30 ezer oldalas határozati anyagot és indoklást "produkált", és ezek megkerülhetetlenek. - hangsúlyozta a szociológus, aki szerint a kormány a maga eszközeivel megpróbál mindent, hogy az Ab-t bekebelezze és arra terelje a taláros testületet, hogy ne akadályozza a kormány dinamikus működését a döntéseivel és állásfoglalásaival.

Ráadásul a befolyásolás csatornáit is megnyitotta azzal, hogy megváltoztatta az Alkotmánybíróság elnökének és tagjainak a jelölésrendjét. Az elnököt nem a testület, hanem a parlament fogja választani, és ezzel a kormány arra törekszik, hogy csorbuljon a szervezet autonómiája - fűzte hozzá Wéber Attila.

Az MSZP vezetése természetesen érzékeli, hogy egyes társadalmi csoportok szembe helyezkednek a kormánnyal, ezért is kezdett a párt alternatív érdekegyeztetésekbe. Az MSZP azonban ezt kezdetleges módon, lassan reagálta le - mondta Wéber Attila, aki hozzátette: nincsenek abban az állapotban a szocialisták, hogy a társadalmi elégedetlenséget be tudják emelni a pártpolitikába.

Az MSZP toporog a tribünön. Szívesen bemenne játszani, és szívesen állna a kormánnyal szemben álló felek élére, ezt azonban valójában egyik csoport sem akarja. Vannak szakszervezetek, amelyek kapcsolatot tartanak a szocialista párttal, de nincsenek komoly integrációs kísérletek - tette hozzá a szociológus, aki úgy véli: az MSZP belső konfliktusai és a múlt feldolgozatlanságai miatt nem képes erre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerbiában leállították a külföldiek oltását

Szerbiában leállították a külföldiek oltását

Orbán Viktor külön posztban búcsúzik az elhunyt Igaly Diánától

Orbán Viktor külön posztban búcsúzik az elhunyt Igaly Diánától

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este