szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár első fokon felmentették Tanyi Györgyöt a MOM Parkban található Leroy étterem felgyújtásának vádja alól, az éjszakai életben ismert férfi csillaga már leáldozóban van: két héttel ezelőtt durván megverték. A hvg.hu úgy tudja, az ügyben a rendőrség is nyomoz.

Tanyi György "karrierje" még az 1970-es években – rendőrök szerint – végrehajtóként, az alvilág egyik katonájaként indult, innen nőtte ki magát az egyik meghatározó figurájává. Foglalkozott állítólag mindennel, ami a bűnözői élethez kapcsolódik, így pénzbehajtással, szórakozóhelyek "bevédésével", lányok futtatásával és droggal. Mindezek ellenére eljárás alig folyt vele szemben, amit annak tulajdonítanak az éjszakai életben egyesek, hogy a területszerzés érdekében feltételezhetően információkkal segítette a hatóságokat.

Az egyik büntetőeljárás Tanyi ellen 1996-ban indult. Akkor egy kézigránátos, robbantásos merénylet megszervezését, illetve csalást és közokirat-hamisítást írtak a számlájára. Az ügyben a legsúlyosabb vádpont az volt, hogy Tanyi György megbízásából robbantottak fel a Kempinski szállodánál egy Mercedest. A férfi mindvégig tagadott. 2000-ben jogerősen fel is mentették a vádak alól.

Tanyi György 1999-ben
©

Ezt követően 2006-ban „találták meg” újabb ügyekkel. Kábítószerrel való visszaéléssel, közfeladatot ellátó személy elleni erőszakkal, valamint személyi szabadság megsértésével gyanúsították meg. A vádirat szerint Tanyi 2005 decemberében az érdekeltségébe tartozó VIII. kerületi Pigalle bárban barátaival születésnapot ünnepelt. A hajnali órákban a szórakozók nagy füstre figyeltek fel, így az egyik alkalmazott értesítette a tűzoltókat, akik azonnal a helyszínre siettek. Az oltást vezető hadnagyot Tanyi felszólította, igazolja magát, s agresszívan követelte tőle, hogy adja írásba: a tűzoltók a bárban jártak, és garantálják a vendégeknek, hogy később nem lesz tűz a szórakozóhelyen. A tiszt ezt megtagadta, mire Tanyi az irodájába kísérte, háromszor arcul csapta, és társaival arra kényszerítette, hogy maradjon ülve a széken addig, amíg a rendőrség ki nem érkezik. A történtek alatt Tanyi jól megtermett emberei elállták az iroda kijáratát, ezért a tűzoltó nem merte elhagyni a helyiséget. A második vádpont szerint a rendőrség 2004 és 2006 között háromszor kapta el Tanyit drogos állapotban. A vizsgálat megállapította, hogy a vádlott vére kokaint, másszor amfetamint, egy esetben pedig Ecstasyt tartalmazott.

Ezután a kecskeméti maffiaperben került elő a neve. A vádlottak ugyanis szerették volna megszerezni Túri Tibor balatoni érdekeltségeit. Ezt úgy tervezték, hogy a férfi ellenlábasának számító Tanyi által védett szórakozóhelyeket támadták volna be. Abban bíztak, hogy ez esetben Tanyi Túrin fog majd elégtételt venni. Mindez azonban csak terv maradt.

Az utóbbi időben Tanyi Györgynek "még volt neve", ám már megmutatkoztak a jelei annak, hogy veszített az erejéből. Három esztendővel ezelőtt ugyanis elterjedt, hogy megkéselték. Az életveszélyes támadás legendának bizonyult ugyan, de korábbi tekintélyének megingatására elég volt. Erre alapozták azt is, hogy a hatalmából vesztett, s emiatt anyagilag is megrendült Tanyi saját maga hajtotta végre a MOM Park-beli Leroy kávézó és étterem felgyújtását.

Tanyi bűnösségét egyetlen bizonyíték támaszthatta volna alá, mégpedig a Leroyba behajtó Suzukiban lévő csuklyán rögzített DNS-minta. Csakhogy a férfién kívül másét is megtalálták a ruhadarabban. Emellett – mint azt Vasvári Csaba bíró a május 25-i ítélethirdetéskor elmondta – hihető volt a vádlottak érvelése, hogy horgászáshoz és quadozáshoz rendszeresen használtak csuklyát. „A bíróság nem látta kizártnak, hogy a vádlott tudott a Leroy felgyújtásáról, de hogy ő követte el, nem látta bizonyítottnak” – közölte az ítélethirdetéskor Vasvári Csaba.

A második vádpont szerint a Tanyi György ötmillió forintot követelt N. Ferenctől, attól a férfitól, aki testvérét, Tanyi Jánost 2009 augusztusában egy benzinkútnál megverte. Ebben az ügyben zsarolással vádolták Tanyit, és a bíró bűnösnek találta, ezért másfél év szabadságvesztésre ítélte – három év próbaidőre felfüggesztve. Mellékbüntetésként Vasvári Csaba félmillió forint büntetést is kiszabott. Mint megjegyezte, a vádlott életvitele annál nagyobb jövedelmet feltételez, mint amit bevallott. Mindenesetre érdekes, hogy Tanyi begipszelt lábbal, mankókra támaszkodva vett részt a tárgyaláson.

Ügyvédje, Retteghy István elmondta, a VII. kerületi kapitányság emberei súlyos testi sértés miatt nyomoznak, mivel védencét két héttel korábban, a lakása közelében többen megtámadták és megverték. Mindezt egy térfigyelő kamera rögzítette is. A történtek pedig azt mutatják – a rendőrök szerint –, hogy vagy tartozásai lehetnek az egykor nagynevű keresztapának, vagy vissza akarta esetleg szerezni valamelyik érdekeltségét, és így mutatták meg neki, hogy ott már nincs keresnivalója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szarajevó, a felszabadult, de elveszett város

Szarajevó, a felszabadult, de elveszett város

Brüsszelben sem tudják, hátrányos-e a magyaroknak, hogy a vakcinaigazolásban nincs típus

Brüsszelben sem tudják, hátrányos-e a magyaroknak, hogy a vakcinaigazolásban nincs típus

Újabb trófeákat szerez a Fidesz a kultúrában

Újabb trófeákat szerez a Fidesz a kultúrában