szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hódmezővásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat sikkasztással vádolt elnöke ellen szerdán kezdődött meg a bírósági eljárás; Ajtai Évát a gyerekek nyári üdültetésére kapott támogatás elsikkasztásával vádolják.

A vádirat szerint a Hódmezővásárhelyi Romák Egyesületének elnökeként is dolgozó Ajtai Éva a civil szervezet nevében, gyerekek nyári üdültetésére vett át - három részletben - mintegy kétmillió forintot a hódmezővásárhelyi önkormányzattól.

A több mint ötven gyerek 2008 júniusában el is utazott a Csongrád megyei önkormányzat balatonszárszói üdülőjébe, a nyaralást követően azonban az elnök nem egyenlítette ki a számlákat és az önkormányzati támogatásból is csupán 245 ezer forinttal számolt el, a fennmaradó összeggel sajátjaként bánt - tartalmazza a vádirat.

Az elnök a gyanúsítotti kihallgatása során még azzal védekezett, hogy az összeg egy részéből "embereknek segített, a pénzt azonban nem kapta vissza". Szerdán a bíróságon már azt mondta, a támogatást az egyesület más programjaira használták fel. A vádlott ezt azzal indokolta: szóban arról állapodtak meg, hogy a támogatást egész éves működésükre, más programjaikra is fordíthatják, az aláírt támogatási szerződés azonban már nem ezt tartalmazta.

A balatonszárszói üdülő tanúként meghallgatott igazgatója elmondta, bár a szerződésben 10-14 éves gyerekek nyaraltatásáról volt szó, a vendégek több mint a fele felnőtt volt. Az igazgató közlése szerint a vádlott sem az üdüléshez kapcsolódó előlegeket, sem a végszámlákat nem egyenlítette ki, a felszólításokra pedig azzal reagált, hogy nem kapta meg az önkormányzati támogatást.

A per újabb tanúk meghallgatásával a nyári ítélkezési szünet után folytatódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Színház és vállalkozás: így még nem láthattuk Shakespeare műveit

Színház és vállalkozás: így még nem láthattuk Shakespeare műveit

Ön is tesztelheti: itt a Spotify Stories

Ön is tesztelheti: itt a Spotify Stories

Sokat nyerhetnek a járványon, akik digitális pénzügyekben utaznak

Sokat nyerhetnek a járványon, akik digitális pénzügyekben utaznak