szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió alapjogi ügynökségének igazgatósági tagja szerint az 1992-es adatvédelmi törvény alkalmazásának mintegy két évtizedes tapasztalataira és az adatvédelmi biztosi intézmény másfél évtizedes működésének tapasztalataira alapítva időszerű a két alapjogról, az alapjogok érvényesüléséről, illetve ezek ellenőrzéséről új jogszabályt alkotni.

Időszerű új jogszabályt alkotni a személyes adatok védelméhez és a közérdekű adatok nyilvánosságához fűződő alapjogok érvényesüléséről és ellenőrzéséről - jelentette ki Péterfalvi Attila, az Európai Unió alapjogi ügynökségének igazgatósági tagja pénteken Budapesten, egy nemzetközi adatvédelmi konferencián.

Az 1992-es adatvédelmi törvény "alkalmazásának mintegy két évtizedes tapasztalataira és az adatvédelmi biztosi intézmény másfél évtizedes működésének tapasztalataira alapítva időszerű a két alapjogról, az alapjogok érvényesüléséről, illetve ezek ellenőrzéséről új jogszabályt alkotni" - fogalmazott a volt adatvédelmi biztos, az Országgyűlési Biztosok Hivatalának hivatalvezetője a kétnapos konferenciát záró beszédében.

Péterfalvi Attila közlése szerint a várhatóan még a pénteki napon az Országgyűléshez benyújtott új szabályozás célja a személyes adatok védelmére és a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó törvényi szabályok megújítása, az eddigi eredmények megőrzésével és a szabályok uniós követelményeknek megfelelő továbbfejlesztésével.

Mint mondta, az adatvédelmi biztosi intézmény működése során bebizonyosodott, hogy az 1992-ben ombudsmani típusú jogvédelmet választó magyar szabályozás által biztosított hatáskör és eszköztár már nem nyújt megfelelő mozgásteret és lehetőséget a jogsértések kivizsgálására és szankcionálására. Az ombudsmani rendszernél "lényegesen hatékonyabb" hatósági fellépésre van szükség - hangsúlyozta Péterfalvi Attila, hozzátéve, "így az ombudsmani intézmény helyett az új kihívásokkal szembenézni képes hatóságot kell kialakítani".

Közlése szerint az új szabályozás létrehozza a független Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot. Ez a hatóság akár tízmillió forintig terjedő bírságot is kiszabhat személyes adatok jogszerűtlen kezelése miatt - jegyezte meg. A tervezet az érintetteknek kiszámíthatóbb és hatékonyabb védelmet, az adatkezelők számára átláthatóbb és követhetőbb szabályokat, az állami szervek számára a hatékony és jogszerű működés kereteit biztosítja - mondta Péterfalvi Attila.

Szólt arról, hogy a kétnapos tanácskozáson elhangzott előadásokban foglalkoztak az egyének védelmével, az állampolgárok oktatásával, az adatvédelmi jogok népszerűsítésével, az új alapelvekkel, valamint a globális szervezetekkel. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elérkezett a rendszerváltás-kompatibilis utcanevek kora

Elérkezett a rendszerváltás-kompatibilis utcanevek kora

Gillian Anderson volt a legkellemetlenebb időzónában a Golden Globe-on

Gillian Anderson volt a legkellemetlenebb időzónában a Golden Globe-on

Lendületes visszapattanásra számít az Airbnb

Lendületes visszapattanásra számít az Airbnb