szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország soros uniós elnöksége egyértelmű siker, eredményes félév van mögöttünk - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Pápán, a helyi polgári körök találkozóján.

Szinte minden vállalásunkat teljesítettük, avagy eljuttattuk az egyeztetéseket addig a szintig, ameddig nekünk még befolyásunk van a folyamatok alakulására - tette hozzá. A gazdasági kormányzást illetően például a hatos jogszabálycsomag előkészítésében "dűlőre jutottunk" az Európai Bizottsággal, és most már az Európai Parlamenten a sor, hogy áldását adja vagy "valamiféle kompromisszumos megoldásra jusson az ügyben".

Horvátország uniós csatlakozása "gyakorlatilag elvégeztetett", de Bulgária és Románia schengeni csatlakozását illetően is "eljuttattuk a folyamatokat oda", hogy mindenki elismeri: ezek az országok teljesítették a vállalásaikat, nincs tehát igazi adminisztratív akadálya a schengeni bővítésnek - mondta Kövér László.

Kövér László
©

Elnökségünk alatt elfogadta az unió a roma keretstratégiát, a Duna-régiós stratégiát, és demográfiai kérdéseket is sikerült az "asztalra tennünk" - mondta a házelnök, megjegyezve: "nagy jelentőségű sikernek tartom tehát mindazt, ami történt a soros uniós elnökségünk féléve alatt, s nem csak a magunk, hanem Európa szempontjából is".

Sajnos "sikerült ürömöt is csempészni az örömbe" a kormány belpolitikai ellenfeleinek azzal, hogy exportálták a vitákat az Európai Parlamentbe, de ezzel együtt is Magyarország "tekintélye, respektje nőtt a teljesítménye alapján" - jelentette ki. Miközben az ország működött, noha a miniszterelnöknek és a minisztereknek jelentős idejét kötötték le a soros elnökséggel kapcsolatos feladatok - tette hozzá.

Kövér László úgy fogalmazott, hogy a következő félévben "a parlamentnek is, a kormánynak is nagyon össze kell szednie az erejét" ahhoz, hogy "mindazokat a döntéseket meghozza, s mindazokat a törvényeket elfogadja", amelyek a kormányprogramban kitűzött vállalásokról, azok végrehajtásáról szólnak.

Óriási sikernek nevezte, hogy új alaptörvénye van az országnak. Ebből fakad "rengeteg törvényalkotási kötelezettségünk" - mondta. Január elsejétől hatályba kell lépnie például az alkotmánybíróságról, valamint a bírósági szervezet reformjáról szóló törvényeknek, de az új választójogi törvénynek is. Zajlik már a parlamentben az egyházakról szóló törvény vitája is - tette hozzá, majd azt hangsúlyozta, hogy a Széll Kálmán Terv "kibontását jelentő jogszabálycsomag" megalkotása is a soron következő féléves parlamenti ülésszakra esik.

Megalapozhatja az azt követő két-két és fél év sikerét, vagyis "a magyar államigazgatás működésének átalakítását, a tömegközlekedés reformját, a gyógyszerkassza reformját, s a nyugdíjrendszerünk átalakítását" - fogalmazott. A házelnök szerint "az a közös ezekben a programirányokban és döntésekben, hogy minél kevesebb teher - pláne fölösleges teher - háruljon a gazdaságra, a vállalkozásokra, amelyek az adókat és járulékokat befizetik a költségvetésbe".

A vállalkozások minél több embernek tudjanak munkát adni, " minél több ember termeljen értéket, fizessen adót és járulékot, annak érdekében, hogy a nyugdíjasoknak vagy a betegségük miatt munkaképteleneknek a járadékukat fizetni tudjuk" - mondta Kövér László a pápai polgári körök fórumán, hangsúlyozva: közéjük nem házelnökként jött, hanem pápaiként, a Fidesz pápai tagjaként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kérelemmintát készített azoknak a szülőknek a TASZ, akik nem küldenék iskolába gyereküket

Kérelemmintát készített azoknak a szülőknek a TASZ, akik nem küldenék iskolába gyereküket

A nézőtér üres, de a pályákon és a sport közösségi oldalain tovább mérgez a rasszizmus

A nézőtér üres, de a pályákon és a sport közösségi oldalain tovább mérgez a rasszizmus

Fán lógó croissant tartotta rettegésben egy krakkói ház lakóit

Fán lógó croissant tartotta rettegésben egy krakkói ház lakóit