szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több helyen elterelések, lezárások lesznek szerdán, mert a Liga Szakszervezetek és a Független Rendőr Szakszervezet megtartja a félpályás útlezárásokat.

A Liga elnöke emlékeztetett arra: két héttel ezelőtt döntöttek úgy, hogy június 29-re általános országos sztrájkot és félpályás útlezárást tartanak tiltakozásul a kormány intézkedései és tervei ellen. A Liga Szakszervezetek korábban ágazatokra kiterjedő általános, országos sztrájkot hirdetett szerdára, de a tömörülés elnöke a kormánnyal folytatandó, július 4-re összehívott egyeztetés miatt kedden visszamondta a megmozdulást.

Gaskó István keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, "kényszergesztust" tesznek a kormány felé a jövő heti egyeztetés érdekében. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, csatlakoznak a félpályás útlezárásokhoz, amelyet a munkavállalói jogok védelméért, a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjak megóvásáért, valamint az érdemi, háromoldalú érdekegyeztetés helyreállításáért szervezett országszerte egy rendőr szakszervezet.

Katonák, rendőrök, börtönőrök, tűzoltók

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára a Liga Szakszervezetek székházában tartott sajtótájékoztatón elmondta: az országban 42 helyszínre hirdettek félpályás útlezárással egybekötött demonstrációt, elsősorban a szolgálati nyugdíj megszüntetése és a rendvédelem területén lévő megszorítások miatt. Közlése szerint szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet jelezte, hogy részt vesz a félpályás útlezáráson.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke az MTI-nek azt mondta: szövetségi szinten, központilag nem szerveznek megmozdulást, de a tagszervezeteik részt vesznek a félpályás útlezáráson, különböző módon és helyszíneken.

A rendvédelmi szervek közül a katonák, a rendőrök, a börtönőrök és a tűzoltók biztosan részt vesznek a tiltakozó akcióban - jegyezték meg. Pongó Géza elmondta, hogy azok a szervezetek, amelyek a sztrájkban nem tudnak részt venni, a koordinálásukban szervezett forgalomlassító útlezárásokkal adnak nyomatékot követeléseiknek.

Lezárások, terelések

Nógrád megyében két helyszínen kell forgalomlassító demonstrációra számítani a közúti közlekedésben résztvevőknek. A Balassagyarmati Rendőrkapitányságra a Független Rendőr Szakszervezet helyi képviselője, míg a Pásztói Rendőrkapitányságra egy magánszemély jelentett be forgalomlassító demonstrációt. A bejelentett tiltakozási megmozdulásokat a rendőrség tudomásul vette.

Szerda reggel 7 órától csütörtök reggel 7 óráig Honttól Parassapuszta irányába, a 2-es számú út 78-as kilométer szelvénytől a 79-es kilométer szelvényig, valamint ugyanezen időpontban Pásztó, Irinyi út és Mátraszőlős közötti 21-es számú fő közlekedési útvonalon Salgótarján felé a jobb oldali forgalmi sávban - a 30-as km szelvénytől a 32-es km szelvényig gépjárművekkel állva, forgalomlassító demonstrációra lehet számítani.

A forgalomkorlátozással érintett útszakaszokon, annak ideje alatt a forgalmi sávval ellentétes oldalon tilos a gyalogos közlekedés, a járművekkel történő megállás, illetve várakozás. A rendőrség a helyszíneken a zavartalan közlekedés biztosítása érdekében forgalomirányítást végez. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a közlekedők türelmét.

Pest megye

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy félpályás forgalomlassító demonstrációk miatt szerdán reggel 7 órától csütörtök reggel 7 óráig a 4. számú főút Budapest felé vezető forgalmi sávját lezárják a Péteri elágazástól az Üllői körforgalomig (31+163 méterszelvénytől 29+236 méterszelvényig).

A Szolnok irányából Budapest irányába közlekedő járműveket elterelik Péteri településen keresztül Gyömrő irányába, ahonnan Budapestet megközelíthetik a 31. számú főúton, vagy a 4. számú főközlekedéséi útvonal elkerülő (M4) szakaszán. A Budapest felől Szolnok irányába tartó járművezetők az érintett útszakaszon sebességkorlátozásra, valamint előzési tilalomra számíthatnak.

©

A 10. számú főút Budapest felől Dorog felé vezető forgalmi sávját lezárják Piliscsaba településnél a Kopár Csárda parkolójától 1 km hosszú szakaszon (22+800 méterszelvénytől 23+800 méterszelvényig). A Budapest felől Dorog irányába haladók a menetirány szerinti baloldali forgalmi sávba terelik. A Dorog irányából Budapest felé közlekedők a két forgalmi sáv helyett, csak a külső forgalmi sávot vehetik igénybe, így a forgalom mindkét irányba egy-egy sávon haladhat.

A várható forgalomtorlódások hatékony kezelése érdekében a rendőrség és a közút kezelője forgalomtechnikai eszközökkel, karos forgalomirányítással folyamatosan segíti a járművek akadálytalan közlekedését. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a közlekedőket, hogy a demonstrációval összefüggésben bevezetett forgalomkorlátozásokat fogadja kellő türelemmel és megértéssel, valamint a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek.

42 helyszín

A szervezők közlése szerint a szerda reggel 7 órakor kezdődő, egynaposra hirdetett, de legalább 12 órán át tartó akcióban Pécsen és Miskolcon fél útpályán lezárják a főváros felé vezető utakat, de valamennyi megye nagyobb útvonalán tartanak forgalomlassító megmozdulást. Útlezárásra kell számítani Gyulánál, Szegednél, Székesfehérváron, Hajdúszoboszlón, Püspökladányban, Debrecenben, Hajdúhadházon, Tatabányán, valamint a nagyobb városokba vezető utaknál.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte: kedd délután a honlapján ismerteti, hogy a rendőrség az ország mely útvonalain vette tudomásul a meghirdetett tiltakozó akciót. Az FRSZ tájékoztatása szerint a meghirdetett 42 helyszínből a rendőrség korábban kettőt - Monoron és Keszthelyen - nem engedélyezett, de a döntés ellen fellebbeztek, és a bíróság felülvizsgálata nyomán azok ismét szerepelnek a demonstrációs útvonalak között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
AstraZeneca-vakcinával oltották be Angela Merkelt

AstraZeneca-vakcinával oltották be Angela Merkelt

Radar360: Elment egy legenda

Radar360: Elment egy legenda

Ötven napja van lélegeztetőgépen Bányai Gábor fideszes képviselő

Ötven napja van lélegeztetőgépen Bányai Gábor fideszes képviselő