szerző:
MTI

Az esztergomi adósságrendezés egyezségi javaslatainak egy részét elfogadta a képviselő-testület a csütörtök esti zárt ülésén - tájékoztatta Tétényi Éva független polgármester pénteken.

A testület jóváhagyta, hogy a városi kórház hitelezőit az adósság 39 százaléka helyett 100 százalékon elégítsék ki. A különbözetet az intézménynek négy év alatt kell kitermelnie - mondta el a polgármester. Tétényi Éva hozzátette, az ülésen nem tárgyalták a kórház reorganizációs tervét, amely alapul szolgálhatott volna a hiányzó összegek biztosításához.

Nem esett szó a városnak hitelező két nagy bank ajánlatáról sem, de elfogadták, hogy az egyik jelzáloggal eddig nem rendelkező pénzintézet is jegyeztethessen be jelzálogjogot.

A polgármester nem tudta megmondani, hogy a város 25 milliárdos adósságállományából mekkora összeg konszolidálásáról született döntés csütörtök este, mert egyes tételek kikerültek a hitelező igények közül, mások összege emelkedett. Az adósságrendezés folyamatában további testületi döntések szükségesek, ezért július 14-én újra üléseznek. Tétényi Éva elmondta, az ülésen a korábbiaktól eltérően a megoldások keresése volt jellemző.

Az ülésen nem vett részt a testület tagja, Meggyes Tamás volt fideszes polgármester. Steindl Balázs, a helyi Fidesz-frakció vezetője közölte, hogy a zárt ülésre való tekintettel nem adhat tájékoztatást, de azt elmondta, hogy a frakció részt vett az ülésen, és az adósságrendezést érintő több kérdésben megegyezés született.

Esztergomban legutóbb március 17-én ülésezett a képviselő-testület, akkor lemondott az LMP-s alpolgármester, majd március végén Tétényi Éva bejelentette, hogy a Fidesz-frakció együttműködésének hiánya miatt, tartós akadályoztatásra hivatkozva, nem tart több képviselő-testületi ülést, és nyílt levélben kéri a testület feloszlatását Orbán Viktor miniszterelnöktől, Esztergom díszpolgárától.

A polgármester korábban - arra hivatkozva, hogy 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt az előző, a fideszes Meggyes Tamás vezette önkormányzattól - adósságrendezési eljárást kért a város ellen. A Fidesz az első képviselő-testületi ülésen közölte, hogy fél évig nem jelöl alpolgármestert, majd törvénytelennek ítélte az adósságrendezési eljárás megindítását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kukásautóval ütközött a BKK egyik Mercedes busza – fotók

Kukásautóval ütközött a BKK egyik Mercedes busza – fotók

Egy májon osztoztak a sziámi ikerlányok, 18 ausztrál szakember választotta szét őket

Egy májon osztoztak a sziámi ikerlányok, 18 ausztrál szakember választotta szét őket

Majom rabolt el és ölt meg egy csecsemőt Indiában

Majom rabolt el és ölt meg egy csecsemőt Indiában

Van az új Androidban egy funkció, amellyel még nagyobb biztonságban tudhatja adatait

Van az új Androidban egy funkció, amellyel még nagyobb biztonságban tudhatja adatait

„Sokszor nem értjük, mi rakódott le a mélyben"

„Sokszor nem értjük, mi rakódott le a mélyben"

Újra felmentették a bíróság elé állított pécsi hajléktalant, a rendőrség fellebbezett – videó

Újra felmentették a bíróság elé állított pécsi hajléktalant, a rendőrség fellebbezett – videó