szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hivatali lakást adna a zömében fideszes pártállású kormánymegbízottaknak - a miniszterekhez és az államtitkárokhoz hasonlóan - a kormány. A július 18-án elfogadott kormányrendelet ismét bevezeti az állami vezetők számára a VIP-kórház intézményét is: az államigazgatási vezetők újból soron kívül juthatnak hozzá az extra és térítéses egészségügyi szolgáltatásokhoz két fővárosi kórházban.

Módosította és újabb jogosítványokkal bővítette a hivatalba lépése után elfogadott államigazgatási vezetők juttatásairól szóló kormányrendeletet az Orbán-kabinet. A július 18-án elfogadott, a hétfői Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szerint nemcsak a minisztereknek és az államtitkároknak jár ezentúl hivatali lakás, hanem a tavaly kinevezett kormánymegbízottaknak is.

A miniszterelnök - a közigazgatási miniszter, Navracsics Tibor javaslatára - a különféle területi hivatalok egyesítésével létrehozott, január 1-jétől működő fővárosi és 19 megyei kormányhivatal élére december 23-án nevezte ki a kormánymegbízottakat. A vezető hivatalnokok többsége kormánypárti parlamenti képviselő, politikus: így a budapesti élére a korábbi fideszes főpolgármester-helyettes, Pesti Imre, a baranyai élére a KDNP-s Hargitai János, a borsod-abaúj-zempléni élére a fideszes Demeter Ervin, a hajdú-bihari élére a térség fideszes választókerületi elnöke, Rácz Róbert került.

Két szoba vagy kétszázezres lakbér

A kormányrendelet szerint a kabinet legfeljebb két szobás lakást köteles biztosítani Budapesten vagy vonzáskörzetében, illetve a kormánymegbízott által vezetett megyei hivatal székhelyén vagy annak vonzáskörzetében. Ha az állam nem tud megfelelő lakást adni a hivatalnokoknak, akkor állnia kell az albérlet költségeit. Ha ez utóbbit veszik igénybe, ezt az állami vezetőknek számlával kell igazolniuk, az összeg pedig a rendelet szerint nem haladhatja meg a köztisztviselői illetményalap hatszorosát, azaz nem lehet több havi 232 ezer forintnál. A rezsiköltségeket az állami vezetőknek maguknak kell állniuk.

A kormányrendelet szerint kizáró ok lehet, ha a miniszternek, államtitkárnak, kormánymegbízottnak esetleg az adott városban van lakása: erről magának kell nyilatkoznia, s ennek alapján a „közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős miniszter” dönt. A tavaly elfogadott rendelet még a közigazgatási és igazságügyi minisztert - aki a kabinet személyzeti politikájáért is felelős - nevezte meg felelősként, a mostani módosítás viszont már így - "közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős"-ként - nevezi meg a Navracsics által betöltött tárcát.

Lakásbotrány

Tizenkét államtitkárnak bérelnek szolgálati lakást a minisztériumok. Ezek átlagos bérleti díja 216 ezer forint, így évente több mint 31 millióba kerül a kormánytagok elhelyezése - írta március végén a Blikk, amely tavasszal arról is beszámolt, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Répássy Róbert lakik a legnagyobb, 158 négyzetméteres lakásban. A lap szerint 100 négyzetméter feletti lakást kapott Kontrát Károly belügyi államtitkár és Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára, a tizenkét ingatlan közül pedig csak négy állami tulajdonú, nyolcat magánszemélyektől bérelnek a tárcák.

Újból lesz VIP-kórház

A hétfőn elfogadott módosító egy teljesen új paragrafussal egészül ki: a jövőben az állami vezetők, továbbá a miniszterek kabinetfőnökei különleges és soron kívüli egészségügyi szolgáltatásokat kaphatnak.

Erre a kormány két fővárosi intézményt, a Honvédkórházat és a budapesti orvosi egyetem, a Semmelweis klinikáit jelölte ki. A két kórházzal Navracsics tárcája fog különmegállapodást kötni, és az extra szolgáltatásokért (egyágyas szoba, soron kívüli eljárás) járó díjakat is a közigazgatási tárca fogja kifizetni.

Az állami vezetők egészségét a Semmelweis Egyetem garantálja
©

Ilyen szolgáltatásokat az előző kormányok is nyújtottak az állami vezetőknek, de a második Orbán-kormány hivatalba lépését követően tavaly törölte a rendelet vonatkozó passzusait. Egy év elteltével viszont ismét bevezette őket.

A Semmelweis Egyetem honlapja egyébként most is hirdeti azt a különleges szolgáltatását, mely szerint különleges ellátást garantál a politikusoknak. „Az állami vezetők részére az érvényes társadalombiztosítás keretein belül kiemelt, soron kívüli, magas színvonalú egészségügyi ellátást nyújtunk (…) hotelszolgáltatást biztosító lakosztályokban” - olvasható az egyetem oldalán.

Az állami tisztviselők számára a magyar állam az 1940-as évektől tart fenn külön intézményt, illetve egy kórházon belül külön részleget. Ez több rendszerváltást is túlélve a Kútvölgyi Kórház volt, ami 1943-ban még Horthy Miklós kormányzó nevét viselte, az 1950-es évektől kezdve pedig a köznyelv „pártkórházként” emlegette, és 1956-ig fegyveresen védték. Haláláig ide járt gyógykezelésre Kádár János is. A rendszerváltás után az épületegyüttest a Semmelweis Egyetem kapta meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kövér szerint az ellenzék polgárháborút akar

Kövér szerint az ellenzék polgárháborút akar

Főzzön velünk! – argentin empanada

Főzzön velünk! – argentin empanada

Negatív kampányt kezdett Karácsony Tarlós ellen

Negatív kampányt kezdett Karácsony Tarlós ellen

50 éves a magyar poptörténet egyik legfontosabb albuma

50 éves a magyar poptörténet egyik legfontosabb albuma

500 000 éves felfedezést tettek Izraelben

500 000 éves felfedezést tettek Izraelben

250 éve született az ember, akinél meg sem lehet számlálni, mi mindenhez értett

250 éve született az ember, akinél meg sem lehet számlálni, mi mindenhez értett