szerző:
Csikász Brigitta

Szociális segélyért folyamodott az Electro World elleni több százmillió forintos adócsalási gyanúhoz kapcsolható Bender-Log Zrt. jelenlegi tulajdonosa – tudta meg a hvg.hu. Az elektronikai áruházlánc vezérigazgatója pedig egy alig elismert – részben szocialista-közeli személyeket tömörítő – lovagrend "külügyminisztere”.

Két héttel ezelőtt tartott házkutatást a műszaki cikkeket forgalmazó üzletlánc, az Electro World Magyarország (EWM) Kft. budaörsi központjában, illetve a cég volt és jelenlegi vezérigazgatójánál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Lefoglalták az iratokat, számítógépeket, mobiltelefonokat, ám a hatóság ezen kívül nem közölt részleteket az adócsalás gyanúja miatt folyó büntetőeljárásról.

Fizetési haladék az EWM-nek
Az Electro World ellen több hitelezője felszámolási eljárást akart indítani. Emiatt a társaság csődvédelmet kért. Ezt nem kapta meg, de elérte, hogy a bíróság ideiglenes fizetési moratóriumot állapítson meg a számára.

Így nem kommentálták a hvg.hu-nak azt sem, hogy a nyomozók nem kis ügyre, hanem egy több százmillió forintos adócsalásra vetették rá magukat. Továbbá arról sem beszéltek, ami a sajtóban már szárnyra kapott, miszerint az eljárás kiterjedhet a Bender-Log (BL) Zrt.-re, amely információink szerint fiktív számlákat állított ki a 2007-ben még 20 milliárd forint árbevételt elérő, ám tavaly ősztől már több áruházát bezáró Electro World cégcsoport számára.

Kávé, tea, kakaó a műszaki áruházban?

A vállalkozás a cégnyilvántartás adatai szerint 2008. január 15-e óta gépjármű-, élelmiszer-, illetve kávé-, tea-, kakaó- és fűszerkereskedelemből szerzi bevételeit. Ennek alapján kérdéses, hogy milyen termékek szállításáról állíthatott ki számlát a Bender-Log az elektronikai áruházláncnak.

A Bender-Log Zrt. egyébként befektetési tanácsadással is foglalkozott volna, értesüléseink szerint 2007-ben szerettek volna végrehajtani egy kétmilliárd forintos kötvénykibocsátást. Ezt azonban nem tudták megtenni, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete visszavonta a jogosultságot. A cég ugyanis nem tett eleget a tevékenység végzéséhez szükséges előírásoknak.

©

A BL jelenlegi tulajdonosa és cégvezetője 2011. április 14-e óta – a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium céginformációs szolgálata alapján – egy hangonyi férfi. Bíró Norbert azonban – mint azt a borsodi kistelepülés polgármesteri hivatalában a hvg.hu-val közölték – nem él a községben. Legutóbb akkor találkoztak vele, amikor szociális segélyét ment felvenni. A férfi felbukkanása a cégben összefügghet az adóhivatal által indított vizsgálattal is. Úgy tudjuk egyébként, vizsgálják azt is, hogy a Bender-Log az EWM-en kívül más vállalkozásokat ellátott-e olyan számlákkal, amelyek nem valósak.

A BL székhelye mintegy másfél éven át, 2008 januárjáig Budapesten, a Bajcsy-Zsilinszky út 36-38-ban volt. Miután elköltöztek onnan a Váci utca 60. szám alá, szintén ott kezdte el működését a zrt. tulajdonában lévő Bender-Log Invest Kft. is, amelynek többségi tulajdonosa 2009. január 16-ától az mk3 nevű szlovák vállalkozás. Mellette tag a cég ügyvezetője, Tót György. Az adócsalás gyanúja miatt folyó nyomozásnak nem tudni, gyanúsítottja lesz-e Tót György, vagy az Electro World korábbi vezetője, Polgár Csaba és jelenlegi vezérigazgatója, Nagy Károly András, akiknél házkutatásokat tartottak.

Vajon mi szükség volt az Electro Worldnél egy kávét, kakaót, fűszert forgalmazó cég szolgáltatásaira?
©

Nagy Károly András – akit kimondottan jó szocialista kapcsolatokkal rendelkező üzletembernek tartanak – tagja a Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelsége Szövetségének (többek között Popper György, a Nemzetközi Testőr- és Biztonsági Szolgálatok Szövetségének elnöke, Oszter Sándor színész, Danielisz Béla, az MSZP volt fővárosi politikusa, ifj. Lasz György, az In-Kal Security vezetője, Schmuck Andor és Schobert Norbert társaságában). A szervezet területen kívüli államnak tartja magát, s erre alapozva  diplomáciai védelmet biztosító diplomata-útlevelet ad ki és kormányt is „működtet”. Ebben Nagy Károly András „külügyminiszterként” van feltüntetve. A férfi a Heti Válasznak évekkel ezelőtt elmondta, hogy „amikor külföldre, például Szlovákia külügyminiszter-helyetteséhez utazik, és nagy a sor a határon, előveszem a diplomata-útlevelemet és élek a soronkívüliség előnyével”.

A dicsekvés azonban korainak tűnt, mivel a külügyi tárca is elhatárolódott a csupán négy afrikai állam által elismert lovagrendtől és egy másiktól, a Saint-Ouen és Csillag Szuverén Lovagrendtől is, amellyel kapcsolatban a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódott. Az álszervezet tagjai ugyanis teljesen törvénytelenül diplomata rendszámú autóval és számukra jogtalanul kiállított útlevelekkel utazgattak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Napi Gazdaság Itthon

Házkutatást tartottak az Electro Worldnél

Több száz milliós adócsalás gyanúja miatt tartott a múlt hét közepén házkutatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a csődvédelembe tartó Electro World cégcsoportnál - írja a Napi Gazdaság.

MTI Vállalkozás

Ideiglenes fizetési moratórium alatt az Electro World

Az Electro World Kft. februárban kért csővédelmet, de a Fővárosi Bíróság illetékesség hiányában elutasította ezt. A társaság a döntést megfellebbezte az ítélőtáblánál. A kft. most ideiglenes fizetési moratórium alatt áll, ami a csődvédelmet megelőző lépés.

hvg.hu Gazdaság

Bezárhat a budaörsi Electro World

Szakmai fórumokon az a hír ütötte fel a fejét, hogy a bezárás fenyegeti az ország első Electro World üzletét Budaörsön - írja a Napi Gazdaság pénteki száma.

MTI Gazdaság

Bezárt az Electroworld a Camponában

Lejárt az Electro World ötéves bérleti szerződése, ezért bezárja üzletét a nagytétényi Campona Bevásárló- és Szórakoztató Központban, a két fél jelenleg tárgyalást folytat az elektronikai szaküzlet szerződésének meghosszabbításáról.

Felébredtek az amerikaiak: a klímaváltozás probléma

Felébredtek az amerikaiak: a klímaváltozás probléma

Álommeló a youtuberkedés? Egyre több gyerek és fiatal vágya

Álommeló a youtuberkedés? Egyre több gyerek és fiatal vágya

Megfelelési kényszer – vezettük a friss Opel Astrát

Megfelelési kényszer – vezettük a friss Opel Astrát

Megérkezett Törökországba az orosz légvédelmi rendszer alkatrészeinek újabb szállítmánya

Megérkezett Törökországba az orosz légvédelmi rendszer alkatrészeinek újabb szállítmánya

Vancouverben nem engedélyezik azokat az építkezéseket, amelyek miatt elszállhatnának a lakbérek

Vancouverben nem engedélyezik azokat az építkezéseket, amelyek miatt elszállhatnának a lakbérek

Nem is a mobilunktól függünk, hanem valami egészen mástól

Nem is a mobilunktól függünk, hanem valami egészen mástól