szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tízmillió forintnál többel tartozik az adóhivatalnak az előzetes letartóztatásban lévő, csempészet miatt hét évre elítélt alapítványi vezető, Földesi-Szabó László. Nyugdíja gyermekeinek eltartására megy el, illetve lehet, hogy annak egy részét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is letiltja, hogy így hajtsa be a férfin a követelését. Ezek alapján az egykor jólétben élő Földesi-Szabó számlája szinte teljesen megcsappanhatott.

Úgy látszik, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kurátorának, Földesi-Szabó Lászlónak minden pénze elfogyott. A társadalmi szervezet egykor magasan fénylő csillaga mára leáldozott: tavaly év végén a volt Vico-székházban nívósan berendezett irodából kipakoltak, a telefonokat kikapcsoltatták. A bujkáló Földesi-Szabót idén május közepén fogták el. A hvg.hu-nak ismerősei azt mondták: nem hiszik, hogy a kurátornak lenne pénze. Pedig a büntetőeljárás során kilencszázmillió forintot - ami az Egymásért Egy-Másért Alapítvány házipénztárában volt - próbáltak számon kérni rajta, de ő nem árulta el, hol van a pénz. Emiatt sikkasztásért is eljárás indult a férfival szemben.

Kisnyugdíjas lett?

Ha valóban elfogyott a pénz, és Földesi-Szabónak nincs más „bevétele”, mint a nyugdíja, akkor abból sem sok marad nála. A bírósági tárgyaláson azt kérte ugyanis, hogy két gyermekének a tartásdíját abból vonják le. Ha a férfinak a nyugdíján kívül lenne hivatalos jövedelme, akkor arra valószínűleg lecsapna a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A szervezet által nyilvánosságra hozott, a tízmillió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek között ott található Földesi-Szabó neve is.

Földesi-Szabó László sikerei csúcsán: mára csak a nyugdíj maradt?
©

Az adóhivatal a nagy hátralékot mindig igyekszik mérsékelni, és megpróbálja az ingó vagy ingatlan vagyon végrehajtását. "Végrehajtásra a nyugdíjból is van lehetőség; az adós társadalombiztosítási nyugellátásából legfeljebb 33 százalékot lehet levonni. Több – különböző hitelezőtől származó – letiltás esetén a nyugdíj 50 százalékáig van lehetőség a levonásra" - közölték a hvg.hu-val. Azt azonban, hogy Földesi-Szabó László esetében mekkora tartozásról van szó, a NAV-nál adótitokra hivatkozva nem árulták el. Földesi-Szabó ügyvédje, Berényi András pedig nem tudta a hvg.hu-nak megmondani, mikori és miből tevődik össze ez a tetemes tartozás.

Az ilyen nagy pénzügyi elmaradások általában cégekhez kötődve keletkeznek. Földesi-Szabó László neve – még csak Szabó Lászlóként – a cégnyilvántartás alapján a New Sansz – korábban Win&Mk – Kft.-ben bukkant fel. A férfi 2003-tól 2006. január 25-ig volt tulajdonos az alapítvány ötletgazdájának tartott Jakubinyi Róbert fiaival, Lászlóval és a szervezetet megalapító Rolanddal a pályázatírással próbálkozó New Sansz Kft.-ben.

A cég tevékenysége kapcsán – mint azt megírtuk – még 2004-ben büntetőeljárás indult csalás gyanúja miatt. Az üzletviteli tanácsadás, motorkerékpár-kereskedelem és -javítás mellett 2006-tól kavics-, homokbányászatot, közúti teherszállítást, illetve juh-, kecske- és lótenyésztést is tevékenységi köre között szerepeltető New Sansz idén már nem sok esélyt kap az adóhivataltól: a NAV 2011. március 8-án elrendelte a vállalkozás adószámának felfüggesztését.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Itthon

Galambos: nem bűnben fogant az Egymásért Alapítvány

Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját hallgatták meg a Fővárosi Bíróságon az Egymásért Egy-Másért Alapítvány tevékenysége kapcsán csempészet vádjával folyó büntetőeljárás hétfői tárgyalásán. Galambos kitartott amellett, hogy egy jogértelmezési vita miatt indult az eljárás, a hvg.hu-nak adott nyilatkozatában pedig visszautasította, hogy a szervezet eleve bűnben fogant volna.

hvg.hu Itthon

APEH-vizsgálat Egymásért alapítvány támogatóinál

Az adóhivatal átfogó vizsgálatot indított az Egymásért Egy-másért Alapítvány támogatói körében, miután a vámnyomozók gyanús pénzmozgásokra bukkantak - erősítte meg a hvg.hu-nak a VPOP szóvivője.

hvg.hu Itthon

1,2 milliárdos csempészés, bíróság előtt az Egymásért Alapítvány

Szerda reggel álltak bíróság elé Földesi-Szabó László és társai az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyében. A vádlottak a hatóságok szerint a kiemelten közhasznú szervezet révén jótékonysági célra hoztak be élelmiszert, ám azt nem adományként használták, hanem eladták, s így 1,2 milliárd forint értékű csempészet róható a terhükre. Földesi-Szabót emellett különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással is vádolják.

HVG Itthon

Fideszes politikust is támogatott az Egymásért alapítvány

A Nemzetbiztonsági Hivatalhoz ezer szállal kötődő, s a jótékonykodás cégére mögött csempészettel foglalkozó Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetője fideszes vonalon is építgette kapcsolatait - írja a csütörtökön megjelent HVG.

MTI Itthon

Egymásért-ügy: gyanús egyetértés a Fidesz és az MSZP között

Közös jelentés elfogadásával ért véget az Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) közötti kapcsolatot vizsgáló országgyűlési bizottság tevékenysége kedden, a testület záróülésén. A leglényegesebb kérdések válasz nélkül maradtak, de annyi bizonyossá vált: nincs minden rendben a titkosszolgálatok háza táján.

Csikász Brigitta Vélemény

Felszívódott az Egymásért Alapítvány

Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Földesi-Szabó László eltűnésével a jelek szerint a szervezet is kilehelte a lelkét. Erre enged következtetni, hogy az alapítvány telefonos elérhetősége megszűnt, e-mailes megkeresésünkre pedig nem érkezett válasz.

Reszket-e még a sötétben bujkáló rémhírterjesztő? Visszapillantás a felhatalmazási törvény ürügyén

Reszket-e még a sötétben bujkáló rémhírterjesztő? Visszapillantás a felhatalmazási törvény ürügyén

Csehországban 11 ember halt meg a koronavírus miatt

Csehországban 11 ember halt meg a koronavírus miatt

Újabb cégeket választanak ki, ahova kivonulnak a katonák

Újabb cégeket választanak ki, ahova kivonulnak a katonák