szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tízmillió forintnál többel tartozik az adóhivatalnak az előzetes letartóztatásban lévő, csempészet miatt hét évre elítélt alapítványi vezető, Földesi-Szabó László. Nyugdíja gyermekeinek eltartására megy el, illetve lehet, hogy annak egy részét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is letiltja, hogy így hajtsa be a férfin a követelését. Ezek alapján az egykor jólétben élő Földesi-Szabó számlája szinte teljesen megcsappanhatott.

Úgy látszik, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kurátorának, Földesi-Szabó Lászlónak minden pénze elfogyott. A társadalmi szervezet egykor magasan fénylő csillaga mára leáldozott: tavaly év végén a volt Vico-székházban nívósan berendezett irodából kipakoltak, a telefonokat kikapcsoltatták. A bujkáló Földesi-Szabót idén május közepén fogták el. A hvg.hu-nak ismerősei azt mondták: nem hiszik, hogy a kurátornak lenne pénze. Pedig a büntetőeljárás során kilencszázmillió forintot - ami az Egymásért Egy-Másért Alapítvány házipénztárában volt - próbáltak számon kérni rajta, de ő nem árulta el, hol van a pénz. Emiatt sikkasztásért is eljárás indult a férfival szemben.

Kisnyugdíjas lett?

Ha valóban elfogyott a pénz, és Földesi-Szabónak nincs más „bevétele”, mint a nyugdíja, akkor abból sem sok marad nála. A bírósági tárgyaláson azt kérte ugyanis, hogy két gyermekének a tartásdíját abból vonják le. Ha a férfinak a nyugdíján kívül lenne hivatalos jövedelme, akkor arra valószínűleg lecsapna a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A szervezet által nyilvánosságra hozott, a tízmillió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek között ott található Földesi-Szabó neve is.

Földesi-Szabó László sikerei csúcsán: mára csak a nyugdíj maradt?
©

Az adóhivatal a nagy hátralékot mindig igyekszik mérsékelni, és megpróbálja az ingó vagy ingatlan vagyon végrehajtását. "Végrehajtásra a nyugdíjból is van lehetőség; az adós társadalombiztosítási nyugellátásából legfeljebb 33 százalékot lehet levonni. Több – különböző hitelezőtől származó – letiltás esetén a nyugdíj 50 százalékáig van lehetőség a levonásra" - közölték a hvg.hu-val. Azt azonban, hogy Földesi-Szabó László esetében mekkora tartozásról van szó, a NAV-nál adótitokra hivatkozva nem árulták el. Földesi-Szabó ügyvédje, Berényi András pedig nem tudta a hvg.hu-nak megmondani, mikori és miből tevődik össze ez a tetemes tartozás.

Az ilyen nagy pénzügyi elmaradások általában cégekhez kötődve keletkeznek. Földesi-Szabó László neve – még csak Szabó Lászlóként – a cégnyilvántartás alapján a New Sansz – korábban Win&Mk – Kft.-ben bukkant fel. A férfi 2003-tól 2006. január 25-ig volt tulajdonos az alapítvány ötletgazdájának tartott Jakubinyi Róbert fiaival, Lászlóval és a szervezetet megalapító Rolanddal a pályázatírással próbálkozó New Sansz Kft.-ben.

A cég tevékenysége kapcsán – mint azt megírtuk – még 2004-ben büntetőeljárás indult csalás gyanúja miatt. Az üzletviteli tanácsadás, motorkerékpár-kereskedelem és -javítás mellett 2006-tól kavics-, homokbányászatot, közúti teherszállítást, illetve juh-, kecske- és lótenyésztést is tevékenységi köre között szerepeltető New Sansz idén már nem sok esélyt kap az adóhivataltól: a NAV 2011. március 8-án elrendelte a vállalkozás adószámának felfüggesztését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Galambos: nem bűnben fogant az Egymásért Alapítvány

Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját hallgatták meg a Fővárosi Bíróságon az Egymásért Egy-Másért Alapítvány tevékenysége kapcsán csempészet vádjával folyó büntetőeljárás hétfői tárgyalásán. Galambos kitartott amellett, hogy egy jogértelmezési vita miatt indult az eljárás, a hvg.hu-nak adott nyilatkozatában pedig visszautasította, hogy a szervezet eleve bűnben fogant volna.

hvg.hu Itthon

APEH-vizsgálat Egymásért alapítvány támogatóinál

Az adóhivatal átfogó vizsgálatot indított az Egymásért Egy-másért Alapítvány támogatói körében, miután a vámnyomozók gyanús pénzmozgásokra bukkantak - erősítte meg a hvg.hu-nak a VPOP szóvivője.

hvg.hu Itthon

1,2 milliárdos csempészés, bíróság előtt az Egymásért Alapítvány

Szerda reggel álltak bíróság elé Földesi-Szabó László és társai az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyében. A vádlottak a hatóságok szerint a kiemelten közhasznú szervezet révén jótékonysági célra hoztak be élelmiszert, ám azt nem adományként használták, hanem eladták, s így 1,2 milliárd forint értékű csempészet róható a terhükre. Földesi-Szabót emellett különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással is vádolják.

HVG Itthon

Fideszes politikust is támogatott az Egymásért alapítvány

A Nemzetbiztonsági Hivatalhoz ezer szállal kötődő, s a jótékonykodás cégére mögött csempészettel foglalkozó Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetője fideszes vonalon is építgette kapcsolatait - írja a csütörtökön megjelent HVG.

MTI Itthon

Egymásért-ügy: gyanús egyetértés a Fidesz és az MSZP között

Közös jelentés elfogadásával ért véget az Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) közötti kapcsolatot vizsgáló országgyűlési bizottság tevékenysége kedden, a testület záróülésén. A leglényegesebb kérdések válasz nélkül maradtak, de annyi bizonyossá vált: nincs minden rendben a titkosszolgálatok háza táján.

Csikász Brigitta Vélemény

Felszívódott az Egymásért Alapítvány

Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Földesi-Szabó László eltűnésével a jelek szerint a szervezet is kilehelte a lelkét. Erre enged következtetni, hogy az alapítvány telefonos elérhetősége megszűnt, e-mailes megkeresésünkre pedig nem érkezett válasz.