szerző:
MR1 Kossuth Rádió
Tetszett a cikk?

Ismét magyar versenyző hozta el az aranyérmet a gyors- és gépíró világbajnokságon gyorsírás kategóriában. Ferencz Zsuzsa, a világ legjobb gyorsírója, a budakalászi önkormányzatnál ügyintéző és jegyzőkönyvvezető, de a versenyekre külön „edzéstervvel” készül.

A munka már a versenyt megelőző hónapokban megkezdődik, de közvetlenül előtte már reggel és este is hallgat és ír.

A siker titka a Radnai Béla-féle több mint százéves egységes magyar gyorsírási rendszer, amely most is megállja a helyét - mondta Ferencz Zsuzsa az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorban.

Ráadásul az élőszó követése nem is elég, a versenyen fokozódó tempójú diktátum hallható ugyanis, amelynek a vége már egy erős hadarás. A gyorsírást egyébként szótagszámban mérik, és a szakember szerint a különböző nyelvek miatt bizony a feltételek nem mindig egyenlőek.

A világbajnok azt mondja: úgy nyert, hogy nem is adott ki magából mindent, de így sem volt szoros a verseny, itthonról megharcolni a kijutásért szerinte sokkal „véresebb”, komolyabb küzdelem volt, mint a világbajnokságot megnyerni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!