szerző:
MTI / hvg.hu

A Tiszalökön meggyilkolt Kóka Jenő házába költözött egy sértetteket segítő program keretében az a piricsei, hatgyermekes romacsalád, akiket szintén a romák elleni támadássorozatban három évvel ezelőtt támadták meg fegyverekkel és Molotov-koktélokkal Szabolcs megyei otthonukban. Az üggyel kapcsolatban időközben a Phralipe alelnöke, Daróczi Ágnes is kifejtette a véleményét a hvg.hu-nak.

A piricsei vályogviskóban élt családot és a szomszédjukban lakó édesanyjukat 2008. augusztus 8-án éjjel, álmukban érte a támadás. Az Ady Endre utca végén lévő két utolsó házra több gyújtópalackot dobtak és rálőttek. A zajra a villany nélküli házából kilépő idős asszonyt lábon lőtték, melynek következtében súlyosan megsérült.

A családfő, Getyinás Tibor, az MTI tudósítójának elmondta: édesanyja háza már tavaly összedőlt, de az ő kunyhóját is le kellett dózerolni. A most 67 éves anyja a helyi önkormányzat segítségével kapott egy szükséglakást Piricse romák lakta utcájában, így lakhatása rendeződött.

A család a nemzetközi újjáépítési akciónak nevezett program keretében - melyet a német Zentralrat Deutscher Sinti und Roma és a hazai Phralipe Független Cigány Szervezet 2010. május 17-én indított Tatárszentgyörgyön, a 2009. február 23-án meggyilkolt Csorba Róbert szülei házának a renoválásával - Tiszalök Újtelepre költözött, de azt akkor nem tudták, hogy éppen abba a házba, amelynek udvarán 2009. április 22-én éjjel megölték a munkába induló Kóka Jenőt.

©

Getyinás Tibor az időközben született hatodik gyermekével idén, a gyilkosság évfordulójakor költözött be az általa „halottas háznak” nevezett otthonba, s elmondása szerint ha ezt már akkor tudják, nem biztos hogy élnek a kínálkozó lakhatási lehetőséggel.

Kóka Jenő özvegye az MTI-nek elmondta, a gyilkosság után Tiszaeszlárra költözött lányához, mert a szörnyű emlékek miatt nem tudott egyedül maradni a házban, amelyet felajánlott egy, az áldozatokat segítő program számára.

Nem volt választás, valahol lakni kell, ezért elfogadtuk a támogatást - mondta Getyinás Tibor, aki ma már elköltözne Tiszalökről. Ott ugyanis nem ismer senkit, a szomszédok távolságtartóak, és mivel idegen, alkalmi munkalehetősége sincs, ezért gyakran éheznek. Azt tervezi, a megélhetés miatt Nyírpilisre költözik testvére segítségével, aki a falu kisebbségi önkormányzatának vezetője, és már 200 ezer forintért ki is nézett családjának egy kétszobás házat.

Elmondása szerint az áldozatokat segítő roma program keretében felújították ugyan a kétszobás házat, járólapokat raktak le, csempéztek, fürdőszobát építettek, de a lecserélt tető beázik, a fürdőszobában ezért pereg, penészedik a vakolat. A házba a vezetékes ivóvizet nem vezették be, vizet csak a kerti kútból, szivattyú segítségével nyernek, ami főzésre nem alkalmas - sorolta panaszait Getyinás Tibor, megjegyezve, amikor beköltöztek a házba, egy 74 ezer forintos villanyszámla tartozást is ki kellett fizetniük. Bútorokat, konyhai eszközöket Gulyás József volt szabad demokrata országgyűlési képviselő adományozott számukra, aki más sértettek, áldozatok családtagjainak sorsát ma is figyelemmel kíséri.

Orosz László, Piricse polgármestere (Fidesz-KDNP) az MTI tudósítójának azt mondta: mivel külterületen helyezkedett el az Ady Endre utcában megtámadott két putri, az épületek hivatalosan nem is léteztek. Az utcában még három vályogépület van, de a lakói rendben tartják, és azért lakhatnak benne, mert hivatalosan tanyaként van bejegyezve. Már csak egy, még álló, de lakatlan putri van az utcában, de tulajdonosai börtönben vannak, mert néhány évvel ezelőtt halára éheztették legkisebb gyermeküket, a többiek pedig állami gondozásban vannak.

Daróczi Ágnes, a programot koordináló Phralipe alelnöke az MTI-nek korábban elmondta, Tiszalökön a Nemzetközi Építőbarátok (International Bau  Orden - IBO) önkéntesei végezték a javítási munkálatokat. Getyinás Tibor közlése szerint a lakásra egy kazincbarcikai közjegyző előtt kötött szerződés alapján örökös haszonélvezeti jogot kaptak. Daróczi Ágnes időközben kifejtette a véleményét a hvg.hu-nak is. Az alelnök közölte: "Az ivóvizet valóban nem tudta a Phralipe bevezettetni - a támogatásból fennmaradt mindössze 50 ezer Ft-ból ez nehéz lett volna - az artézi kút azonban mindössze húsz méternyire van a háztól, fürdéshez és mosáshoz pedig az előző lakók is a saját, fúrott kutat használták." Daróczi megjegyzi: "Beköltözéskor nem volt beázás és penészedés a házban, azóta azonban legalább három komoly vihar volt a környéken. Ezt ismerte el a biztosító is, amikor felvette a beázás miatt keletkezett kárt. Mindezek ellenére - más forrásból - már hetekkel ezelőtt küldtünk bádogot és kéményfedő lemezeket - de sajnálattal kellett megtapasztalnunk, hogy a használó maga semmit nem tett a kár elhárítása érdekében."

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egy meghívásos pályázaton 8,5 millió forintos támogatást ítélt meg a Phralipének, hogy segítséget nyújthassanak azoknak a családoknak, akik hajlék nélkül maradtak a romák ellen elkövetett támadások után. A roma szervezet két-két millió forintot költ a sértettek házvásárlására, illetve lakóházak renoválására, korszerűsítésére.

A hat halálos áldozattal és öt súlyos sérüléssel járt romák elleni kilenc támadásból álló sorozat második cselekménye volt az előre megszervezett piricsei támadás, és az első olyan bűncselekmény, amelyben sérülést okoztak. A támadást K. Árpád elsőrendű, és testvére István, a másodrendű vádlott elismerték a bűncselekményben való részvételüket, és társukként nevezték meg a cselekményeket tagadó harmadrendű P. Zsoltot. Büntetőperük ötszörösen minősülő emberölés és más bűncselekmények miatt március 25-én indult a Pest Megyei Bíróságon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Eldurvult házibulihoz hívták ki a rendőrséget, akik találtak egy lovat a negyediken

Eldurvult házibulihoz hívták ki a rendőrséget, akik találtak egy lovat a negyediken

Elnézte a lezárt sorompót a motoros, berepült a sínekre. Nagyon kellett sietnie az őrangyalának

Elnézte a lezárt sorompót a motoros, berepült a sínekre. Nagyon kellett sietnie az őrangyalának

Karácsony Gergely kivetné a Tiborcz-adót Mészáros Lőrincre

Karácsony Gergely kivetné a Tiborcz-adót Mészáros Lőrincre

"Némi kreativitással bármeddig fenntartható ez a politika"

"Némi kreativitással bármeddig fenntartható ez a politika"

A Google csinált egy programot, amivel jelentheti a gyanús weboldalakat

A Google csinált egy programot, amivel jelentheti a gyanús weboldalakat

52,6 milliót fizet az MTVA Rogán Cecíliáék szépségversenyéért

52,6 milliót fizet az MTVA Rogán Cecíliáék szépségversenyéért