szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar-kínai együttműködéssel kapcsolatban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) elkötelezett az átláthatóság, a nyilvánosság pontos tájékoztatása mellett, "a nemzetgazdasági érdekek messzemenő figyelembevételével" - olvasható a tárca pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az NFM közölte: a minisztérium szervezeti keretein belül működő magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosság a transzparencia érdekében hozzáférhetővé tette a kétoldalú együttműködési keretmegállapodások nyilvánosságra hozható adatait a kormany.hu honlapon azok aláírásának napján. A dokumentumokat a felek június 25-én, Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök magyarországi látogatásakor írták alá. A tárca megjegyezte: a nemzetközi szerződések tartalmazhatnak olyan pontokat, amelyek csak a másik fél jóváhagyását követően, a kölcsönösen elfogadott feltételekkel hozhatók nyilvánosságra. A szerződések egyes pontjainak közreadása sértheti a magyar nemzetgazdaság érdekeit is - hangsúlyozta az NFM.

A minisztérium arról is beszámolt, hogy a szerződések további részleteinek nyilvánosságra hozataláról jelenleg is tartanak a kétoldalú egyeztetések. "A szerződések szövegébe ugyanakkor minden arra jogosult személy betekinthet" - közölte a tárca, és utalt arra, hogy pénteken biztosították ezt a lehetőséget Schiffer Andrásnak; a Lehet Más a Politika frakcióvezetőjét Mendelényi Dániel, a Magyar-Kínai Gazdasági Kapcsolatokért felelős Kormánybiztosság vezetője személyesen tájékoztatta.

A minisztérium egyúttal közölte, hogy újabb fordulóponthoz érkezik ősszel a magyar-kínai stratégiai együttműködés, magas szintű kormányközi találkozó keretében folytatódik az egyeztetés a magyar-kínai fejlesztések megvalósításáról. Az NFM közleménye szerint a kormány célja annak elérése, hogy a Fellegi Tamás magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos vezetésével ősszel folytatódó kétoldalú tárgyalásokon megegyezés szülessen az együttműködési megállapodások részleteinek végrehajtásáról.

Az LMP továbbra is azt kéri a kormánytól, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra azokat a megállapodásokat, amelyeket a kínai miniszterelnök júniusi magyarországi látogatása során kötöttek. Schiffer András frakcióvezető pénteken hat dokumentumba tekintett be, majd sajtótájékoztatón közölte: "a nagy csinnadratta dacára túl sok konkrétum nincsen" a megállapodásokban. A politikus azt a 12 megállapodást szerette volna látni, amelyet a kínai miniszterelnök látogatása során, illetve a miniszterelnök jelenlétében kötöttek üzletemberek és a nemzeti fejlesztési miniszter. Mint mondta, azt a választ kapta, hogy a tizenkettőből hat nem államközi, és nem áll a kormányzat rendelkezésére.

Orbán Viktor miniszterelnök június 25-én Ven Csia-pao kínai kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarország egy új és nagy jelentőségű szövetséget kötött Kínával, a két ország tizenkét megállapodást kötött egymással, konkrét programokról, befektetési alapokról és pénzügyi keretekről született megállapodás. Úgy fogalmazott, "a mai napot rendkívül fontos mérföldkőnek és sikernek tekintem Magyarország megújulásában".

Orbán Viktor kitért arra, hogy az érintett kínai és magyar cégek megállapodást kötöttek egymilliárd dollárnyi vegyipari befektetésekről. Azt is elmondta, Kína Magyarországon kívánja létrehozni közép-európai logisztikai-közlekedési platformját, és a kétoldalú kereskedelmi forgalom megkétszerezéséhez szükséges pénzügyi feltételeket Kína biztosítja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!