szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Szeptemberben újabb menet következik" – mondta a főpolgármester a Heti Válasznak a közterület-átnevezésekkel kapcsolatban.

Tarlós István a hetilap csütörtökön megjelent számában úgy fogalmazott: "fel lehet fújni a dolgokat, de azt javaslom, fogadjuk el, hogy a szimbólumalkotás egy folyamat, amely a zászló mellett Budapest teljes jelképrendszerét érinti – egészen az apró piktogramokig".

A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága a hvg.hu kérdésére közölte: az utcanév-változások várhatóan csak szeptember végén kerülnek a közgyűlés elé, így konkrétumokról addig nem tudnak beszámolni.

A budapesti városvezetés áprilisban indította el a közterület-átnevezési hullámot, amely akkor tíz kerületet érintett. Széll Kálmán tér lett a Moszkva térből, a Köztársaság tér II. János Pál pápa nevét kapta, a Margit híd budai hídfőjénél lévő zöldterület új neve pedig Elvis Presley park lett.

©

Ugyancsak áprilisban döntött a Fővárosi Közgyűlés arról, hogy a Lágymányosi híd a jövőben a Rákóczi híd nevet viselje, ehhez azonban a Földrajzinév-bizottság jóváhagyása kellett. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter javaslatára a bizottság augusztus elején támogatta a híd átnevezését.

A közgyűlés már márciusban döntött az V. kerületi Roosevelt tér átnevezéséről; a tér Széchenyi István nevét kapta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Széll Kálmán tér lett a Moszkva térből

A Fidesz és a Jobbik szavazataival a közgyűlés elfogadta a közterületek átnevezéséről szóló előterjesztést. A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében a Moszkva tér Széll Kálmán, a Köztársaság tér II. János Pál pápa, a Margit híd budai hídfőjénél található közterület pedig Elvis Presley nevét veszi fel. Koltói Anna és Ságvári Endre mindenhol rosszul járt.

Király Dávid Itthon

Dilettantizmus a budapesti zászlócsere

Sem történelmi, sem politikai, sem heraldikai oka nincs annak, hogy Budapest 138 éves zászlaját a főváros egy hadizászlóra cserélje. A Budapest-zászló egyetlen hibája, hogy a szimbolikus politizálást favorizáló főpolgármesternek nem tetszik, Tarlóst ugyanis a román zászlóra emlékezteti.

hvg.hu Itthon

Tarlós márciusban még Szent László hidat akart

A főpolgármester márciusban a Portfolio.hu-nak adott interjújában még arról beszélt, hogy a Lágymányosi hidat hamarosan Szent Lászlóról nevezik el, áprilisban azonban a közgyűlés már a Rákóczi híd nevet javasolta a Földrajzinév-bizottságnak. Noha a Lágymányosi híd Budapest egyik legifjabb hídja, 16 év alatt számtalanszor át akarták már nevezni. Most sikerült.

Felcsúton megint kitaláltak valamit, amire milliárdokat hagyott jóvá az MLSZ

Felcsúton megint kitaláltak valamit, amire milliárdokat hagyott jóvá az MLSZ

Karikó Katalin: Vakcinát fejleszteni elsősorban morális kötelezettség

Karikó Katalin: Vakcinát fejleszteni elsősorban morális kötelezettség

Több mint 32 ezer új fertőzöttet találtak Törökországban egy nap alatt

Több mint 32 ezer új fertőzöttet találtak Törökországban egy nap alatt