szerző:
hvg.hu

A főpolgármester márciusban a Portfolio.hu-nak adott interjújában még arról beszélt, hogy a Lágymányosi hidat hamarosan Szent Lászlóról nevezik el, áprilisban azonban a közgyűlés már a Rákóczi híd nevet javasolta a Földrajzinév-bizottságnak. Noha a Lágymányosi híd Budapest egyik legifjabb hídja, 16 év alatt számtalanszor át akarták már nevezni. Most sikerült.

A Fővárosi Közgyűlés áprilisban döntött több mint kéttucat budapesti közterület átnevezéséről, egyebek mellett ekkor lett Széll Kálmán tér a Moszkva térből, ekkor kapta Elvis Presley nevét a Margit híd budai hídfőjénél elhelyezkedő terület és ekkor vette fel II. János Pál pápa nevét a VIII. kerületi Köztársaság tér.

A Lágymányosi híd átnevezéséről azonban a főváros nem dönthetett önállóan, így a közgyűlés legfeljebb kezdeményezni tudta a Földrajzinév-bizottságnál, hogy Budapest egyik legfiatalabb hídja a jövőben a Rákóczi nevet viselje. Ám mint azt az Index megírta: a Vidékfejlesztési Minisztérium alá tartozó bizottság jelezte: a híd átnevezésére csak Fellegi Tamás fejlesztési miniszter tehet javaslatot.

A Földrajzinév-bizottság ezért a júniusi ülésén nem tudott érdemben foglalkozni az üggyel. A Vidékfejlesztési Minisztérium kedden a hvg.hu-val közölte: Fellegi Tamás a főváros kezdeményezésének kormányzati támogatásaként javasolta a bizottságnál a Lágymányosi híd átnevezését, amely egyhangú döntéssel támogatta a javaslatot.

Többször át akarták nevezni
©

Lágymányosi, Szent László

Az egyhangú döntés persze annak fényében nem meglepő, hogy amikor a Földrajzinév-bizottság márciusban nem, pontosabban nem a kormány elképzelésének megfelelően támogatta a Ferihegyi repülőtér átnevezését, a testület vezetőjét leváltották, több tagját kirúgták; akadt, akit még a bizottsági tagságától független munkahelyéről is eltávolítottak. A bizottság azóta nemigen kötözködik.

A Lágymányosi híd volt az első olyan közúti Duna-híd Budapesten, amely földrajzi elhelyezkedéséről kapta a nevét; a másik ilyen a hosszas névkeresgélés után Megyerire keresztelt északi M0-s híd.

Az új budapesti zászló körüli anomáliák is rávilágítanak arra, hogy szimbolikus kérdésekben a városvezetés ad hoc döntéseket hoz, nincs ez másképp a Lágymányosi híd átnevezésével sem. Tarlós István főpolgármester márciusban a Portfolio.hu-nak még azt nyilatkozta: tervezik az 1-es villamos átvezetését „a ma még Lágymányosi névre hallgató hídon, melyet terveink szerint hamarosan átnevezünk Szent László hídra”.

A Szent László név már a híd építésekor felvetődött, a Fővárosi Közgyűlés azonban a Lágymányosi híd mellett döntött. Szóba került még a Szent István híd, a Mátyás király híd, a Béke hídja és a Kossuth híd név is.

Rákóczi híd: tiszta új név
©

Kossuth, Latinovits

Utóbbi történelmi okokból nem lett volna praktikus, Budapesten ugyanis a XX. században már állt egy Kossuth híd. A II. világháborúban felrobbantott budapesti Duna-hidak pótlására 1946-ban, részben más hidak roncsainak felhasználásával épült fel a Kossuth híd a Batthyány tér és a Kossuth tér között. A hidat 10 évre tervezték, ennyi idő alatt el is használódott. 1957-ben zárták le, ekkor már nem is volt rá szükség, végül 1960-ban lebontották. Emlékét az egykori hídfők helyén ma is emléktáblák őrzik.

A XI. kerület MIÉP-es alpolgármestere 2000-ben kezdeményezte, hogy a Lágymányosi hidat nevezzék át Szent László hídra, ám a közgyűlés ezúttal sem támogatta a javaslatot.

A XI. kerületi képviselő-testület egyébként többször kezdeményezte a Lágymányosi híd átnevezését, 2003-ban azonban már Latinovits Zoltánt javasolták névadónak, merthogy a színészkirály több szállal is kötődött az azóta Újbudának elkeresztelt kerülethez. A főpolgármesteri kabinet azonban 2004 márciusában úgy döntött, marad a Lágymányosi név, mivel az már bevésődött a köztudatba, és a híd elnevezésekor a lakosság is azt támogatta.

Az XI. kerületi MDF (és a Jobbik) 2003-ban is a Szent László nevet javasolta, a kezdeményezést azonban akkor már a kerületi képviselő-testület elutasította, a fővárosig el sem jutott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Király Dávid Itthon

Dilettantizmus a budapesti zászlócsere

Sem történelmi, sem politikai, sem heraldikai oka nincs annak, hogy Budapest 138 éves zászlaját a főváros egy hadizászlóra cserélje. A Budapest-zászló egyetlen hibája, hogy a szimbolikus politizálást favorizáló főpolgármesternek nem tetszik, Tarlóst ugyanis a román zászlóra emlékezteti.

hvg.hu Itthon

Széll Kálmán tér lett a Moszkva térből

A Fidesz és a Jobbik szavazataival a közgyűlés elfogadta a közterületek átnevezéséről szóló előterjesztést. A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében a Moszkva tér Széll Kálmán, a Köztársaság tér II. János Pál pápa, a Margit híd budai hídfőjénél található közterület pedig Elvis Presley nevét veszi fel. Koltói Anna és Ságvári Endre mindenhol rosszul járt.

Hírszerző/FH Itthon

Liszt Ferenc lett repülőterünk: ezért rúgtak ki embereket?

A nyest.hu meg nem erősített hírekre hivatkozva azt írja: a Vidékfejlesztési Minisztérium alá rendelt Tárcaközi Földrajzinév-bizottság húsz tagjától váltak meg azonnali hatállyal, mivel a bizottság által kialakított szakvélemény nem egyezett azzal a kormányzati szándékkal, hogy a ferihegyi légikikötő új neve Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér legyen.

Újabb plakátokat rongáltak meg az ARC kiállításon

Újabb plakátokat rongáltak meg az ARC kiállításon

Mindenhol rendben megkezdődött a szavazás

Mindenhol rendben megkezdődött a szavazás

Több száz klímavédelmi aktivistát állítottak elő Brüsszelben

Több száz klímavédelmi aktivistát állítottak elő Brüsszelben

Elhunyt Ráduly Margit rádiós

Elhunyt Ráduly Margit rádiós

Szombathelyen szoros versenyben, de legyőzte a Fideszt az ellenzéki összefogás

Szombathelyen szoros versenyben, de legyőzte a Fideszt az ellenzéki összefogás

Békéscsaba újraválasztott polgármestere szerint a kormánypárti támogatás is kellett a győzelméhez

Békéscsaba újraválasztott polgármestere szerint a kormánypárti támogatás is kellett a győzelméhez