szerző:
hvg.hu

Gyurcsány Ferenc legfrissebb Facebook-bejegyzésében Orbán Viktor kedden bejelentett negyedik csomagját értékeli. Szerinte az igazi baj az, hogy ezekkel a döntésekkel Orbán nem került közelebb az igazi probléma, a jövő évi 800 milliárdos lyuk befoltozásához.

"Nesze semmi, fogd meg jól" - Gyurcsány Ferenc legfrissebb Facebook-bejegyzésében így összegzi Orbán kedden bejelentett költségvetési csomagját. "A részletek ismertek, spórolni fog az állam, nem vesznek semmit az előttünk álló hónapokban, és keménykedni fog az adóhivatal, és több adót fog beszedni. E két intézkedés 80 milliárdot hozna a konyhára. A maradék 20 milliárd az alkoholra, a dohánytermékekre és a gázolajra kivetett magasabb jövedéki adóból, és a felemelt játékadóból jönne be" - írja a volt kormányfő.

Gyurcsány a döntés valószínű belső szerkezetét részletezve azt írja: "Orbán nem mert semmilyen szerkezeti változásról dönteni, fél választóitól. Aztán nem mert semmilyen olyan adóhoz hozzányúlni, amit közvetlenül megéreznek a választók. Így marad a jövedéki adó és a játékadó. Itt elfogyott a tudomány, de ez csak 20 milliárd."

©

"Mit kellene még tenni? – merengett a kormány és a kormányfő. Mivel semmi okos nem jutott eszükbe, kettévágták a hiányzó 80 milliárdot, és azt mondták a szervilis Matolcsynak, hogy 'Gyurikám, spórolj negyvenet az állami beszerzések leállításán (gyanítom: az állami beruházások kifizetésének elhalasztásán), és valahogy szedj be több adót'. Ennyi. Ehhez persze nem kellett volna két napot ott ücsörögni" – fejti ki véleményét a volt miniszterelnök.

Szerinte az igazi baj az, hogy ezekkel a döntésekkel Orbán nem került közelebb az igazi probléma, a jövő évi 800 milliárdos lyuk befoltozásához. "Görgeti maga előtt a bajt. Tesze-tosza miniszterelnökünk van. Akinek megáll a tudománya, ha nem saját hatalmát kell brutális többségével megerősíteni, hanem valami érdemit kellene tenni az országért. Az előbbihez sem sok ész, sem nagy bátorság nem kell. Csak cinizmus és némi alávalóság. Az utóbbihoz némi államférfiúi erény, bátorság, képzelőerő is szükségeltetne. Ezek hiányoznak" – írja Gyurcsány, aki szerint közeleg a pillanat, "amikor nem lesz elég annyi, hogy nem veszünk több papírtörölközőt az állami hivatalok mosdóiba". "És akkor mit fog mondani ez a tesze-tosza ember?" – teszi fel a kérdést a volt kormányfő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A kukaholdingtól érkezik a Zöld Híd új ügyvezetője

A kukaholdingtól érkezik a Zöld Híd új ügyvezetője

Villám csapott az Akropoliszba, négyen megsérültek

Villám csapott az Akropoliszba, négyen megsérültek

Új biztosa van a felzárkózási roma stratégiának

Új biztosa van a felzárkózási roma stratégiának

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Mindent felforgat az Ajax BL-elődöntője

Mindent felforgat az Ajax BL-elődöntője

Milliárdokkal többet költenek a britek a Brexit miatt

Milliárdokkal többet költenek a britek a Brexit miatt