szerző:
M. László Ferenc

Megszavazták Áder János választójogi koncepcióját, megmarad az egykulcsos adórendszer, létrehoznak egy önálló bírói igazgatási hivatalt, ősszel pedig újabb konzultációba kezd az Orbán-kormány. Az általános iskolák és gimnáziumok fenntartása és működtetése állami kézbe kerülhet, ahogyan a járó- és fekvőbeteg-ellátás is. A Fidesz–KDNP-frakció jelenleg Hajdúszoboszlón ülésezik, az eseményről a hvg.hu folyamatosan tudósít. Összefoglalónk.

Míg a Fidesz–KDNP frakciószövetség háromnapos kihelyezett ülésének első napja oldott hangulatban telt, csütörtök estére a képviselőcsoport már több éles vitán esett át. A kedélyeket olykor Orbán Viktor csitította le azzal, hogy kimondta a végső szót, több esetben ugyanakkor az eredeti tervekhez képest önmérsékletet mutattak a kormánypártok. A hvg.hu csokorba gyűjtötte a legfontosabb vitákat és döntéseket a frakcióülés második napjáról.

Egyfordulós választási rendszer lesz

Megszavazta a Fidesz–KDNP-frakció Áder János választójogi koncepcióját. Hat kérdésben voksoltak, és egyhangúlag döntöttek az egyfordulós, vegyes választási rendszerről, a megyehatárok tiszteletben tartásáról, az arányosság biztosításáról, a határon túliak szavazati jogáról és a kisebbségek kedvezményes mandátumáról. A frakció döntött arról is, hogy a választókerületek közötti különbség a lélekszámot tekintve nem lehet 15 százaléknál nagyobb, kijelölésüknél pedig a megyehatárokat veszik figyelembe. Információink szerint az ülésen elhangzott, hogy 105 lesz az egyéni kerületek száma. A további részletekért olvassa el helyszíni tudósításunkat!

Bencsik János és Fellegi Tamás
©

Államosítják az iskolákat és a kórházakat

A Fidesz–KDNP-frakció a hvg.hu információi szerint csütörtökön nagy többséggel megszavazta, hogy a kormány olyan törvénytervezetet készítsen, amely az általános iskolák és gimnáziumok fenntartását, működtetését állami kézbe adná. Az óvodákra ez nem vonatkozik. Szavaztak arról is, hogy a fekvő- és járóbeteg-ellátás is állami kézbe kerüljön, a képviselők ezt a javaslatot is támogatták. A szociális feladatok is az önkormányzatoknál maradnak.

Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára azt kérte Fidesztől, hogy a jövőben ne több törvény, hanem csak az önkormányzati törvény tartalmazza a feladatokat. A szociális feladatellátás szintén maradjon az önkormányzatoknál, vezessék be az önkéntes járási társulást, és a kisebb önkormányzatoknak legyenek összevont hivatalai. Itt viszont vita alakult ki arról, hogy mekkora lélekszám alatti települések kerüljenek az összevont hivatalokba, így erről döntés nem született.

Szintén ragaszkodott ahhoz Tállai, hogy bevezessék a feladatalapú finanszírozást, viszont vétót kapott a frakciótól az a kérés, hogy az önkormányzatok költségvetését egy külső szervezet, mint például a kormányhivatal ellenőrizhesse. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere türelmet kért a képviselőcsoporttól, azt ígérte, hogy egy szakértői csapattal ki fogja dolgozni részleteket, hogy ez ne az önkormányzatok feje felett történjen.

Új bírói hivatalt állítanak fel

A bírósági reformról is döntött a Fidesz–KDNP-frakciószövetség. A hvg.hu egy fideszes képviselőtől úgy értesült, hogy a döntés értelmében önálló bírói igazgatási hivatalt hoznak létre, amelyet viszonylag nagy önállóssággal ruháznak fel. A hivatal vezetőjét a parlament választja meg kétharmados többséggel kilenc évre. Ez a hivatal intézi majd a bíróságok gazdasági ügyeit, mint forrásunk fogalmazott, az azonban nem dőlt el, hogy a kinevezéseket is az új szervezet intézze-e. További részleteket itt talál!

Szijjártó Péter feladatai nem változnak
©

Új szóvivőket és új konzultációt hoz az ősz

Hajdúszoboszlón Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője bejelentette azt is, hogy ősszel közbiztonsági konzultációt indít a kormány, mivel "a lakossággal együtt akarják kitűzni a büntetőpolitika új irányát". A kérdések összeállítására és a konzultáció lefolytatására Pintér Sándor belügyminisztert kérték fel.

Döntés született arról is, hogy "a polgárokkal való szorosabb kapcsolat miatt, és a döntések alaposabb elmagyarázása érdekében" egy elemzésben jártas szakértő, Giró-Szász András lesz a kormányszóvivő. A rendészeti feladatokat Garamvölgyi László kommunikálja, ősszel pedig közbiztonsági konzultációt indít az állam, amelynek kérdéseit Pintér Sándor állítja össze. Erről több információt helyszíni tudósításunkból tudhat meg.

Marad az egykulcsos szja-rendszer

A frakcióülésen az is kiderült: nemcsak hogy megmarad az egykulcsos szja-rendszer, hanem meg is erősíti a kormány. A hvg.hu információi szerint szerda este éles vita alakult ki az adórendszerről; egy fővárosi fideszes képviselő vetette fel az egykulcsos szja-rendszer kérdését, ami lavinát indított el az ülésen. Orbán Viktor a vitában hangsúlyozta, egyszer már eldöntötte a párt, hogy a munkát vagy a fogyasztást terhelje-e meg, és az utóbbi mellett tette le a voksát. Ezért tartja fontosnak a luxusadót, amelyet Matolcsy György vetett fel. A hvg.hu információi szerint az ülésen elhangzott, hogy 50 milliárd forintos bevételre tehetne szert az állam a luxusadó bevezetésével. További helyszíni információkat az adórendszerrel kapcsolatos vitáról itt olvashat!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
M. László Ferenc Gazdaság

Saját kezűleg írhatja bele Orbán az egy kulcsot az adóalkotmányba

Szinte biztosra veszik a Fideszben, hogy az egykulcsos adó bekerül abba az adóalkotmánynak nevezett sarkalatos törvénybe, amelynek Orbán Viktor a felelőse. A miniszterelnök a párton belüli konfliktusokat is vállalva szeretné kétharmadossá tenni a közteherviselés alapvető szabályait, hogy évtizedekre előre "stabilizálja" az ország gazdaságpolitikáját.

hvg.hu Gazdaság

Orbán az asztalra csapott: marad az egykulcsos rendszer

Nemcsak hogy megmarad az egykulcsos szja-rendszer, hanem meg is erősíti a kormány – mondta Orbán Viktor a Fidesz-KDNP frakcióülésén, ahol szerda este éles vita alakult ki az adórendszerről. Helyszíni tudósításunk Hajdúszoboszlóról.

hvg.hu Itthon

Az Orbán-kormány újabb konzultációt indít

Még az ősszel újabb konzultációt indít a kormány, ezúttal a közbiztonságról kérdezik a lakosságot. Szijjártó Péter hivatalosan is bejelentette, hogy Giró-Szász András lesz a kormányszóvivő, Garamvölgyi László pedig a rendőrségi cselekvéseket magyarázza majd el az embereknek.

hvg.hu Itthon

Orbán kijelölte az utat a Fidesz-frakciónak

Intenzív törvényalkotói munkát vár Orbán Viktor a Fidesz frakciójától - mondta Szijjártó Péter az MTV Az Este című műsorában. A miniszterelnök szerda este beszélt a kormánypártok frakcióülésén.

Ragályi Elemér: „A goebbelsi propaganda mintájára zajlik ez”

Ragályi Elemér: „A goebbelsi propaganda mintájára zajlik ez”

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Tóta W.: Eközben Magyarországon

A Gazprom vezérét fogadta Szijjártó Péter Budapesten

A Gazprom vezérét fogadta Szijjártó Péter Budapesten

Parlagfű-mentesítést is tartanak a magyar bárányok, mielőtt az olasz ünnepi asztalra kerülnek

Parlagfű-mentesítést is tartanak a magyar bárányok, mielőtt az olasz ünnepi asztalra kerülnek

A betlehem után itt a Szent Sír

A betlehem után itt a Szent Sír

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen