szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elhalasztotta a döntést az esztergomi képviselő-testület csütörtök esti ülésén arról, hogy az önkormányzat bért fizet az alkalmazottaknak vagy a hitelezőit juttatja pénzhez.

A tervezett 38 napirendi pontból összesen négyet vett fel tárgyalásra a képviselő-testület a többséget adó Fidesz-frakció javaslatára, ezek között a válságköltségvetés módosításával arról kellett volna dönteni, hogy az önkormányzat bért fizet az alkalmazottaknak vagy hitelezői követelését egyenlíti ki.

Tétényi Éva független polgármester és Steindl Balázs, a Fidesz-frakció vezetője, egyben a pénzügyi bizottság elnöke egyetértettek abban: a jelenlegi válságköltségvetésben nincs arra pénz, hogy szeptember 30-ig kifizessenek egymilliárd forintot, ami az adósságrendezés miatt a hitelezőknek jár, és ugyanakkor számfejtsék az intézmények dolgozóinak bérét. Steindl Balázs szerint a polgármester törvénytelenül indította el az adósságrendezési eljárást, "könyörögtünk, hogy ne indítsa el, 25 évre tönkrevágta a várost és most tőlünk kérdezi, mit tegyünk" - mondta.

Tétényi Éva szerint az adósságrendezés elindításakor érvényes szabályok szerint nem volt mérlegelési joga, és az Állami Számvevőszék is 6 milliárd forint hiányt talált a költségvetésben. A polgármester emlékeztetett rá, hogy miután a Fidesz-frakció elfogadta a válságköltségvetést, ő figyelmeztetett, nem lesz pénz az év végéig az intézmények működtetésére.

"Azóta lett volna lehetőség a módosításra, de ezt elszúrták. Ez nem az én költségvetésem. Önök adják a kétharmadot, mondják meg, honnan fedezzük a hiányt" - mondta Tétényi Éva, kijelentve, neki az emberek fizetése a legfontosabb. A Fidesz-frakció és a polgármester másfél órás, személyeskedő vitája után a frakció eldöntötte, hogy a kérdésről egy hét múlva, az addig beérkező helyi adók ismeretében döntenek. A polgármester által kért név szerinti szavazást nem vállalták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!