szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tarlós István szerint a demokráciában szükség van arra, hogy a főpolgármestert a választók válasszák meg és "ne körülbelül 17 ember, valamiféle pártelhatározás alapján".

A városvezető erről csütörtökön beszélt újságíróknak. Tarlós István az önkormányzati törvény megszületésének körülményei kapcsán úgy fogalmazott: "összefoglalóan csak azt tudom mondani, hogy amikor néhány kerületi szintű ember, aki személyes egzisztenciájában is érintett, írhat meg egy ilyen fontos törvényt, az jó nem lehet".

Mint mondta, a "világon ilyen struktúra és ilyen fővárosi modell, legalábbis Európában, nincs". Felidézte, hogy Londonban volt, de "villámgyorsan visszacsinálták", mert nem vált be. A főpolgármester kifejtette, hogy őt közvetlenül, több mint 300 ezer szavazattal választották meg; ez "komoly legitimitást ad", amire szüksége van.

Tarlós István
©

A városvezető bírálta azt az érvelést, amelyet a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) "papírra vetett és képes volt kikínlódni magából" arra vonatkozóan, hogy "túlságosan legitim a főpolgármester". Hozzátette: számára nem mindegy az, hogy több százezer ember adja a hátterét a legitimitásának, vagy körülbelül 17 ember választja meg "valamiféle pártelhatározás alapján".

Tarlós István a főváros és a kerületek közötti feladatmegosztás kapcsán azt mondta: "a kerületek olyan hatásköröket szipkáznának be, és olyan, a fővárost illető bevételekre tennék rá a kezüket, amivel a nagyon súlyos gazdasági helyzetükön könnyíteni tudnak".

Kitért arra, hogy a főváros eladósodottságának mértéke a bevételek és az átengedett források arányában még mindig sokkal jobb, mint néhány kerületé. Példaként említette, hogy míg a fővárosban az eladósodottság mértéke nem éri el a 60 százalékot, addig az V. kerületben 92 százalékos, a XII. és a XXIII. kerületben pedig 100 százalék fölött van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ritka luxusautót kaptak el a határon

Ritka luxusautót kaptak el a határon

Orbán nem a járványt akarja legyőzni, hanem az ellenzékét

Orbán nem a járványt akarja legyőzni, hanem az ellenzékét

Szájmaszk, tégla, műbőr és kozmetikum is lehet abból, amit kidobunk a szemétbe

Szájmaszk, tégla, műbőr és kozmetikum is lehet abból, amit kidobunk a szemétbe