szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több millió forint többlettámogatást kapnak a VIII. kerületi közrendvédelmi akcióban részt vevő szervezetek, tilos lesz koldulni és életvitelszerűen az utcán tartózkodni - erről is döntött csütörtökön a józsefvárosi képviselő-testület.

A városrészben szeptember 26-án kezdődött napi 24 órás közrendvédelmi akció a jogszabálysértések visszaszorítására, megakadályozására. Ebben a kerület közterület-felügyelete, a VIII. kerületi rendőrkapitányság és a hivatal szabálysértési hatósága vesz részt. Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) polgármester előterjesztésében azt írta: ezeknek a szervezeteknek mindez többletköltséget jelent, ezért a rendőrségnek 8,5 millió, az önkormányzatnak és a közterület-felügyeletnek 5-5 millió forint támogatást javasolt. Azt is indítványozta, hogy a hivatal további öt ügyintézői álláshelyet hozzon létre a szabálysértési ügyek azonnali kezeléséért.

A kérdésben több mint két és fél órás, a megjelent civilek bekiabálásaitól sem mentes vita után döntött a testület, a Fidesz-KDNP és a Jobbik 14 igen szavazatával, az LMP és az MSZP négy nem szavazata ellenében. A polgármester szót adott a testületben nem tag Somfai Ágnesnek, az LMP fővárosi képviselőjének, aki a rendeletalkotás körülményeit és az abban szereplő fogalmak tisztázatlanságát bírálta. A képviselő jelezte: nem tartja jónak a kerület magánakcióját, álláspontja szerint a hajléktalanproblémát a kerületeknek és a fővárosnak közösen kell megoldania.

Kocsis Máté úgy reagált: az ellátás mint feladat a fővárosé, nem a kerületé, és a városrész aránytalanul nagy terhet vállal. Hangsúlyozta: az önkormányzat nem tud minden hajléktalannak lakást biztosítani, de azoknak igen, akik a kerületben vesztették el otthonukat. A polgármester szavai szerint ha minden kerület így felkarolná a sajátjait, a főváros gyakorlatilag mentesülne a probléma alól. Molnár György MSZP-s képviselő úgy vélekedett: a kerület "akciósorozata" azt a célt látszik szolgálni, hogy kiüldözze a kerületből a hajléktalanokat. A szocialista politikus a "tényleges zavart okozó tevékenységek" büntetését javasolta, ezek között a szemetelést, a kutyaürülék utcán hagyását említette.

Salgó László, a VIII. kerület rendőrkapitánya félreértésnek nevezte, hogy a közrendvédelmi akció a hajléktalanokra lenne kihegyezve. Hangsúlyozta: a rendőrök végzik feladatukat, és ha szabálysértésbe ütköznek, akkor intézkednek. Mint mondta, pozitívak a visszajelzések.

Balogh Gyula, A Város Mindenkié civil szervezet tagja a bérlakások számának növelését kérte, ezzel párhuzamosan pedig országos megoldás kidolgozását javasolta az érintettek bevonásával.

Döntöttek számos, közterület-használatot érintő kérdésről is. A képviselők többsége támogatta, hogy maradjon érvényben a kukázást megtiltó előírás, ezzel párhuzamosan pedig azzal egészült ki a kerület rendelete, hogy jövő hétfőtől tilos a közterületeken, parkokban, aluljárókban, útkereszteződésekben koldulni, kéregetni; valamint tilos a közterületet "életvitelszerű lakhatásra használni, és az életvitelszerű lakhatás céljára használt ingóságokat közterületen tárolni".

A rendeletben nemdohányzó közterületeket is kijelöltek, így 2012. január 1-jétől tilos lesz rágyújtani a Gutenberg téren, a Horváth Mihály téren, a Kálvária téren, a Mátyás téren, a Teleki László téren, a II. János Pál pápa téren és a Rezső téren lévő parkokban, valamint az ezeket határoló járdák területén.

A képviselő-testület egyhangúlag megszavazta a Józsefvárosi Lélek (Lakhatási, Életviteli, Lelkisegítség-nyújtási, Egzisztenciateremtési Közösségi) programot is. A polgármester javaslatában az szerepelt: az önkormányzatnak kiemelten kell foglalkoznia a Józsefvárosban hajléktalanná vált emberekkel, akik jobbítani akarnak saját sorsukon, és "hajlandók ezért mindent megtenni". A program három pillére a mentorálás, vagyis az érintettek társadalmi integrációja; a munkaerő-piaci integráció; valamint a hosszú távú fenntartható lakási megoldás.

Kocsis Máté arról is beszámolt, hogy az önkormányzat szeptember végén három munkacsoportot hozott létre a program részleteinek és költségvetési hatásainak kidolgozására. A VIII. kerületben szeptember 25-én tartottak helyi népszavazást a hajléktalanellátással, közterületek rendjével kapcsolatban, de érvénytelensége miatt a feltett kérdésekben való döntés joga visszaszállt a képviselő-testületre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Megváltozott a YouTube egyik funkciója, ezernyi új videót fedezhet fel vele

Megváltozott a YouTube egyik funkciója, ezernyi új videót fedezhet fel vele

Emmi: Védőruha nélkül mennek oltani az idősekhez

Emmi: Védőruha nélkül mennek oltani az idősekhez