szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem készül a Nefmi élére Lázár János Fidesz frakcióvezető, és a kormányfőben se merült fel, hogy új feladatot adjon még idén a politikusnak. A kormány ugyanis késésben van saját menetrendjéhez képest, és kell az „erős kéz” a képviselőcsoport élén.

„Szükség van egy kemény, határozott és tapasztalt kézre a frakció élén, nagyon húzós lesz törvényhozási szempontból ez az év” – ezzel magyarázta egy kormányzati forrásunk, miért nem várható rövid távon, hogy Lázár János esetleg kormánytaggá váljon, már a közeljövőben. A lehetőséget a Népszabadság vetette fel, a napilap szerint a Fidesz frakcióvezetőjéből lenne a nemzetierőforrás-miniszter.

A lap által megkérdezett kormánytagok tudomása szerint a miniszterelnök január elejére tervezi a kormányátalakítást. A parlamenti folyosón viszont azt lehet hallani: „elképzelhető, hogy a miniszterelnöknek már a közelebbi jövőben szüksége lenne a humán csúcstárca élén Lázár Jánosra, aki hozzá hasonlóan az erő nyelvén beszél”. A gyors váltás annak ellenére is megtörténhet, hogy június elején, az operaházi botrány után Réthelyi Miklós a távozásáról szóló híreket azzal igyekezett cáfolni: „a miniszterelnök azt mondta, végezzem tovább a munkámat”. Réthelyi Miklós a hvg.hu-nak adott interjújában is arról beszélt, hogy marad a miniszteri székben.

Hosszú lesz a tél?

Hogy januárban lesz-e kormányátalakítás, arra forrásunk is csak annyit mondott, „az még nagyon messze van”, de a közeli váltás szerinte azért valószínűtlen, mert egyelőre Orbán Viktor is Lázár személyében látja a biztosítékot a frakciófegyelem fenntartására, és a felpörgetett törvényhozási ritmus tartására. A kormányzat ugyanis néhány területen a saját maga által szabott ütemtervtől is elmaradásban van. Késik a Széll Kálmán-terv több pontjának megvalósítása, így például valószínűleg semmi nem lesz a rokkantnyugdíjak tömeges felülvizsgálatából rövid távon.

Lázár János egyelőre nem gondolkodik váltáson, marad a Fidesz-frakció élén
©

Ráadásul ezen kívül is hatalmas feladatok állnak a Fidesz-frakció előtt: még az ősszel kell elfogadni a kormány tervei szerint a köznevelési és a felsőoktatási törvényt, levezényelni az egészségügyi és az önkormányzati reformot, és még ehhez jönnek az úgynevezett „sarkalatos törvények”, mint az alkotmánybíróságról, a bírókról vagy a választójogi reformról szóló. Utóbbiak jelentős része nem kormányzati előterjesztés lesz, hanem egyéni képviselői indítványként kerül majd a Ház elé, ennek koordinálásában szintén fontos szerepe lesz Lázár Jánosnak. (Igaz, azt a frakcióvezető a hvg.hu-nak adott interjújában is elismerte, hogy a gyakorlaton van mit javítani, hiszen tavasszal előfordult, hogy a beterjesztő képviselő maga is alig tudott valamit „saját” javaslatairól.)

Tovább a forradalmi törvényhozás útján

Lázár emellett az egyik legfontosabb támogatója az Orbán Viktor által elvárt „forradalmi törvényhozásnak”, vagyis a felpörgetett tempónak, ami miatt korábban már Kövér László házelnök is kifejezte rosszallását. A frakcióvezető politikailag is lojális Orbán terveihez, például az önkormányzati átalakításokat tekintve, miközben polgármesterként maga is „ellenérdekelt fél” néhány dologban, így komoly szerepe lehet az elégedetlenkedő városvezetők ellenállásának leszerelésében is. Ugyanakkor érdekes, hogy Lázár János sem zárta ki, hogy akár gyökeresen is átírják például a köznevelési törvényt, a Fidesz-frakció akarata szerint, miközben a jogszabály koncepciója – miként erről Réthelyi Miklós is beszélt a hvg.hu-nak – Orbán Viktor személyes támogatását élvezi. Igaz, erről a Fidesz egyik vezetője azt mondta lapunknak, a kompromisszum már megköttetett az ügyben a Fidesz részéről a „vezérkritikusi” szerepet vivő Pokorni Zoltánnal: elfogadja a fenntartóváltást, cserébe „beleírhat a törvénybe”.

Ennek ellenére egyelőre semmi nem indokolja forrásunk szerint a váltást, informátorunk szerint „a kormányon belüli erőviszonyok elmozdításában érdekelt üzleti vagy politikai körök állhatnak az ilyen híresztelések mögött”. Úgy tudjuk, maga Lázár János is kacsának minősítette a rövid távú váltásról szóló híreket, már csak azért is, mert egyelőre esze ágában sincs lemondani polgármesteri tisztségéről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kapcsándi Dóra Itthon

Pokorni: a Fidesz a KDNP ellenében is keresztülviszi elképzeléseit

Parlamenti módosító indítványok sorát fogja beadni a Fidesz a közoktatási törvényhez, hogy olyanra formálják a jogszabályt, amilyennek a párt szakpolitikusai szeretnék – mondta a hvg.hu-nak adott interjújában Pokorni Zoltán. A Fidesz elnökségi tagját arról is megkérdeztük, tudták-e a hajdúszoboszlói elnökségi ülésen, hogy még a Közigazgatási Minisztérium szerint is alkotmányellenes lehet a végtörlesztésről szóló kormányjavaslat.

D. Kovács Ildikó-Kósa András Gazdaság

A rokkantpénzek miatt borulhat a Széll Kálmán-terv

Senkit nem rendelnek be rendkívüli felülvizsgálatra a rokkantnyugdíjasok közül – tudta meg a hvg.hu. Ez azt jelenti, hogy a kormány gyakorlatilag letett arról, hogy százezres nagyságrendben vezényeljen vissza a munkaerőpiacra ilyen ellátásban részesülőket. A Széll Kálmán-terv három év alatt 117 milliárd forinttal javította volna a rokkantellátás átalakításán keresztül a költségvetési egyenleget. A hvg.hu a jövő évre eső kiigazítást sem találta a 2012-es költségvetésben.

Kósa András - M. László Ferenc Itthon

Lázár János: nagy a képmutatás a képviselői juttatások körül

Még az idén megreformálják a párt- és kampányfinanszírozás rendszerét. Ha kell, Orbán Viktort is meggyőzik, hogy a közoktatási törvény fő iránya az integráció legyen – mondta a hvg.hu-nak Lázár János. A Fidesz frakcióvezetőjétől azt is megkérdeztük, milyennek tűnik „belülről” a kormány ötletelőnek látszó gazdaságpolitikája.

Magyar kutatóorvosok áttörést értek el a tartós izomgörcsök kezelésében

Magyar kutatóorvosok áttörést értek el a tartós izomgörcsök kezelésében

Kellene még némi segítség az öt unokát nevelő nagyszülőknek

Kellene még némi segítség az öt unokát nevelő nagyszülőknek

Bejárta a világot a kéz nélkül snookerező férfi története

Bejárta a világot a kéz nélkül snookerező férfi története