szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Félreértésnek tartja Molnár Csaba azt, hogy Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője arról tájékoztatta az Országgyűlés elnökét, hogy tíz politikus kilépett a szocialista képviselőcsoportból. A korábbi kancelláriaminiszter ezért tisztázó megbeszélésre hívja Mesterházy Attilát szerdára.

Molnár Csaba - aki vasárnap azt közölte Kövér Lászlóval, hogy vezetésével a tízek megalakították a Demokrata Párt parlamenti frakcióját - kedden sajtótájékoztatón elmondta: ha kiléptek volna, Mesterházy Attila kezében lenne a kilépési nyilatkozatuk, ez azonban nincs így, mint ahogyan a kizárásukról sem döntött a frakció.

Véleményük szerint - erősítette meg - korábbi frakciótagságuk így a Demokrata Párt képviselőcsoportjának létrejöttével szűnt meg, azaz nem kell fél évre a függetlenek közé ülniük, hanem azonnal önálló frakcióként működhetnek.

Mezcsere. Nagyítás-fotógalériánk a Demokratikus Koalíció egyéves évfordulós rendezvényéről
©

A politikus arról is szólt, hogy zűrzavar van a parlamentben, mivel a tízek a Ház honlapján hétfő este óta függetlenként szerepelnek, ugyanakkor az ülésteremben a kártyaolvasók változatlanul MSZP-s képviselőkként tüntetik fel őket. Elmondta, a továbbiakban akkor is frakcióként tekintenek magukra, ha nem kapják meg az ehhez szükséges feltételeket, ha hat hónapig nem szólalhatnak fel napirend előtt és nem kapnak irodákat. Megerősítette ugyanakkor: tiltakozásul nemzetközi szervezetekhez fordulnak.

Újságírói kérdésre válaszolva Molnár Csaba elismerte: a Ház vezetésének gyakorlata, hogy nem vizsgálják a frakcióvezetői nyilatkozatok valóságtartalmát, ugyanakkor - tette hozzá - Mesterházy Attiláét megelőzően Kövér László kapott egy másik frakcióvezetői tájékoztatást is, az övét. Arra a felvetésre, hogy ezek szerint Mesterházy nem mond igazat, Molnár Csaba úgy reagált: meggyőződése, hogy csupán félreértésről van szó. Ezt azzal egészítette ki, jó viszonyuk okán biztos benne, hogy a pártelnök nem fogja visszautasítani a tisztázó beszélgetést.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke a keddi ülésnap kezdetén azt jelentette be, hogy a házelnök döntéséig az MSZP frakciójából kilépett tíz képviselő függetlenként dolgozhat a parlamentben. Kövér László várhatóan a jövő héten - miután hazatér latin-amerikai útjáról - dönt a frakcióalakításra irányuló bejelentésükről, addig azok a jogok illetik meg őket, amelyekkel a független képviselők rendelkeznek.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy az MSZP-ből kilépve Demokratikus Koalíció (DK) néven új, nyugatos, polgári balközép pártot alapítanak a már létező Demokrata Párt bázisán, annak nevét, alapszabályát és vezetőségét is megváltoztatva. Közölte továbbá, hogy az MSZP-ből vele együtt távozó politikusok létrehozták a párt parlamenti frakcióját.

Az Országgyűlés házszabálya a frakciók megalakításával kapcsolatban azt rögzíti, hogy az ugyanazon párthoz tartozó képviselők - legalább tízen - képviselőcsoportot hozhatnak létre. Rendelkezik arról is, hogy a valamely frakcióból kilépett vagy kizárt képviselőt függetlennek kell tekinteni, s aki függetlenné vált, csak hat hónap elteltével csatlakozhat képviselőcsoporthoz.

Az alkotmányügyi bizottság 2009 márciusában általános érvényű állásfoglalást fogadott el, amely szerint a féléves kötelező függetlenség nemcsak a már létező frakcióhoz való csatlakozásra, hanem egy új frakció megalakulásában való részvételre is vonatkozik. Ugyanakkor 1996-ban volt már példa arra, hogy új frakció alakításakor a képviselőknek nem kellett fél évet a függetlenek között tölteniük: az MDF-ből kiváló honatyák így azonnal létrehozhatták a Magyar Demokrata Néppárt frakcióját. Akkor a 27 tagú alkotmányügyi bizottság 23 igen szavazattal úgy foglalt állást, hogy az MDNP országgyűlési képviselőcsoportja a Házszabálynak megfelelően alakult meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Kilépésnek tekinti Gyurcsány távozását az MSZP

Az MSZP-ben egyértelműen a pártból való kilépésnek értékelik a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció képviselőinek távozását és Kövér László házelnökre bízzák, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba a képviselők sorsával kapcsolatban.

M. László Ferenc Itthon

Durva háborúban szorították ki Gyurcsányt az MSZP-ből

Hetek óta azon megy a vita az MSZP-ben, hogy Gyurcsány Ferencet és híveit a frakcióalakításuk megakadályozásával „szorítsák ki” vagy a konfliktusok békés lezárásával tegyék lehetővé a „kiválást”. Ezeken a kifejezéseken múlik ugyanis, hogy a Demokratikus Koalíció Pártjának lesz-e önálló képviselőcsoportja a parlamentben, ami nélkül a volt miniszterelnök támogatói több tízmilliós támogatástól, bizottsági helyektől és posztoktól eshetnek el. Az MSZP szakadásának története.

Már meg is jelent a kormányhatározat, amivel többek közt kínai vakcinát is vehet a kormány

Már meg is jelent a kormányhatározat, amivel többek közt kínai vakcinát is vehet a kormány

Korlátozza, de nem függeszti fel a Richter méhmióma-gyógyszerének használatát az EU

Korlátozza, de nem függeszti fel a Richter méhmióma-gyógyszerének használatát az EU

Újabb 87 beteg halt meg a koronavírus miatt

Újabb 87 beteg halt meg a koronavírus miatt