szerző:
Csikász Brigitta
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem tervezték be a 2012-es költségvetésbe azt a kilencmilliárd forintot, amit a rendőrség és a tűzoltóság tiszthelyettesei kapnának bérkiegészítő juttatásként – derül ki a hvg.hu birtokába került belügyi előterjesztésből. A jelentős összegű tételhez a belügyi tárca módosító javaslattal teremtene fedezetet, erre azonban kormányzati forrásunk szerint nincs lehetőség, és maga Orbán Viktor is "rendkívül szűk költségvetési mozgástérről" beszélt legutóbb.

Veszélyben a rendőrök, tűzoltók jövőre tervezett bérkiegészítése, nem tudni ugyanis egyelőre, hogy honnan lesz rá költségvetési fedezet. Pedig ez volt szinte az egyetlen pozitív változás, ami a hivatásos rendvédelmi állomány tagjait jövőre érinti, hiszen, a szolgálati törvénnyel párhuzamosan tárgyalt Munka Törvénykönyve több szigorítást is tartalmaz, az érintetteknek ugyanis a jövőben még kedvenc szórakozóhelyükről is számot kell majd adniuk feletteseiknek.

Idén július 2-án emelkedő fizetést és biztonságos időskort ígért Orbán Viktor miniszterelnök a Rendőrtiszti Főiskola tisztavatási ünnepségén a végzősöknek, akiktől cserébe világszínvonalú teljesítményt kért. A hivatásosok bérének rendezésére való törekvést mutatta a tiszthelyetteseknek szánt kiegészítő juttatás. A hvg.hu birtokába került, a fegyveres szervek hivatásos dolgozóinak jogállását módosító előterjesztés – az új Hszt. tervezetének – hatásvizsgálati lapján szereplő számítások szerint a mintegy 42 500 tiszthelyettesként dolgozó rendőr és tűzoltó kiegészítő juttatása 7,1 milliárd forintot tesz ki. Ehhez hozzájönnek a járulékok – mintegy 1,9 milliárd forint –, a végösszeg kilencmilliárdra rúg. Ez a jelentős tétel azonban nincs betervezve a 2012. évi költségvetésbe – jelentik ki a belügyi anyag szerzői. Ezért azt a „2012. évi költségvetésről szóló T/4365. számú törvényjavaslat országgyűlési tárgyalása során módosító indítvánnyal indokolt érvényesíteni”.

Ezzel szemben a valóság

A tervek megvalósulása viszont a jelenlegi helyzet szerint igencsak kétséges. A Fidesz-KDNP-frakciószövetség hétfői ülésén ugyanis maga a miniszterelnök közölte politikustársaival, hogy a jövő évi költségvetést illetően „a mozgástér a nullához közelít”, vagyis a pluszforrásokat követelő módosító indítványokkal mindenki fogja vissza magát, mert azok teljesítésére nincs lehetőség. A rendőrség már így is nagyon nehéz körülmények között működik, mint múlt héten megírtuk, az ORFK nemrég kénytelen volt körlevélben türelemre inteni beszállítóit, ugyanis nem tudnak nekik időben fizetni.

A rendőrök eddig sem voltak visszafogottak, ha a kormányról kellett véleményt mondaniuk: lesz pénz a nekik ígért juttatásra?
©

Pénzügyi szakemberek szerint egy pénzügyminiszter visszaadhatja a megbízatását, ha nem képes nagyságrendileg 100 milliárd forintot „elrejteni” a költségvetésben, amiből éppen az ilyen jellegű kiadásokra teremt magának mozgásteret. Egy kormányzati forrásunk arról beszélt, hogy ez a mozgástér általában 60-80 milliárd forint, de rögtön hozzá is tette, hogy a 2012-es büdzsében „ennek csak töredéke van meg”. Márpedig az igények nyilván többszörösen meghaladják a rendelkezésre álló kereteket, a költségvetéshez már most számos forrásigény érkezett olyan célokra, melyek eredetileg nem szerepelnek a tervek között, ezek közül az apróbbak közé tartozik például az a 190 millió forint, amit Szabó Zsolt hatvani polgármester nyújtott be a Magyar Vadászati Múzeum megnyitásáért.

A Belügyminisztérium kilencmilliárdja ehhez képest komoly tétel, és egy kormányzati forrásunk szerint kérdéses, hogy meglesz-e egyáltalán. „Sok helyen vannak nagyon súlyos kormányzati megszorítások. A magyar rendőröknek körül kellene néznie a régióban, hogy lássák, román kollégáik helyzete rosszabb, mert fizetésüket 25 százalékkal csökkentették, nyugdíjukat pedig 15 százalékkal vágták meg. Ehhez képest nálunk az a cél, hogy jövőre senki ne járjon rosszabbul, de többletigényeket nem fogunk tudni kielégíteni” – mondta informátorunk a Hszt.-ben szereplő jövedelem-kiegészítéssel kapcsolatban. Ez pedig könnyen jelentheti, hogy a rendőrség és a tűzoltóság tiszthelyettesei sem számíthatnak arra, hogy a beígért juttatást megkapják.

Pintér megígérte

BM: kérdések továbbküldve
A Belügyminisztérium részéről a hvg.hu-t arról tájékoztatták, hogy a tiszthelyettesek juttatásával kapcsolatos megkeresésünket megküldték a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztályára. Onnan azt közölték, a kormány vizsgálja a kiegészítő juttatások biztosításának lehetőségeit, ám csak olyan módosítási javaslatot támogat, amely nem veszélyezteti a hiánycélt és nem érinti hátrányosan az államadósság csökkentését.

Pintér Sándor belügyminiszter a tárca november 5-én kiadott közleményében azt ígérte, hogy mindent megtesznek a hivatásos állomány érdekeinek hatékony védelméért. A dokumentumban az áll, hogy „mindazt megtettük, ami az MSZP kormánya elmulasztott”, mint például a tűzoltók túlóradíjának kifizetését, a rendőrség létszámának feltöltését, majd növelését. Mindehhez hozzátették azt is, hogy lépéseket tettek a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó fegyveres szervezetek tiszthelyettesi állományának jövő évi bérnövelésére is.

Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára lapunknak nyilatkozva azt mondta, bízik benne, hogy minden tiszthelyettes hozzá is jut jövőre a havi 14 ezer forintjához. „A tisztavatáson Orbán Viktor megígérte, és bekerült a jogszabálytervezetbe is, így nem hiszem, hogy ezt a döntést felülírnák” – közölte Bárdos a hvg.hu-val. "A sok ígéret közül ideje lenne már egyet beváltani, főleg, hogy eddig mindig csak azt láttuk, hogy elvesznek a hivatásosoktól" – mondta az érdekvédő. „Nekünk nagyobb kérdést jelent, hogy miért csak a tiszthelyettesek kapnak kiegészítő juttatást, amikor mások fizetésének emelésére is nagy szükség lenne, hiszen akadnak olyan tisztek, akik például rosszabbul keresnek a rendfokozatban alattuk állóknál.”

Bárdos Judittal szemben a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára, Szima Judit szerint a kormány ígérete csak egy újabb "gumicsont". "Az állomány a nyomor szintjén van, egy kezdő rendőr fizetése mindösszesen 75-76 ezer forint - vázolta fel a jelenlegi életkörülményeket a szakszervezeti vezető a hvg.hu-nak. "Mindenki el tudja képzelni, hogy ebből az összegből mennyire lehet megélni ma Magyarországon." Szima Judit szerint ha meg is adnák a havi tizennégy ezer forintos juttatást a tiszthelyetteseknek, akkor az adójogszabályok változásai miatt az sem jelent majd semmit. Az érdekvédő emiatt attól tart, hogy jövőre "leszerelési hullám várható".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csikász Brigitta Itthon

Törzskocsmájukról is vallaniuk kell a rendőröknek, tűzoltóknak

Kedvenc szórakozóhelyeikről is nyilatkozniuk kell majd a jelenlegi tervek szerint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak – ez derül ki a hvg.hu birtokába került előterjesztésből, amely a hivatásosok szolgálati viszonyát szabályozó törvényen változtatna.

MTI Itthon

Pintér "mindent megtesz" a rendőrökért

A Belügyminisztérium vezetése mindent megtesz a hivatásos állomány érdekeinek hatékony védelméért - így reagált a szaktárca a szocialisták szombati nyílt levelére: ebben az MSZP mások mellett a belügyminiszter fellépését kérte az ellen a honvédelmi bizottsági módosító javaslat ellen, amely megvonná a szolgálati járandóságot a meghatározott bűncselekményt elkövető hivatásos állomány tagjaitól.

Csikász Brigitta Itthon

Újabb kalap pénz a Terrorelhárítónak, az ORFK állta a cechet

Úgy látszik, a megalakulásra kapott tízmilliárd forint nem volt elég a Terrorelhárítási Központnak arra, hogy saját maga finanszírozza ingatlanának felújítását. A több százmillió forintot az anyagi gondokkal küszködő Országos Rendőr-főkapitányság fizette ki – tudta meg a hvg.hu. A rendőrség szerint a terrorelhárítók már visszafizették az összeget, az elitalakulattól nem reagáltak a kérdéseinkre.

MTI Itthon

ORFK: 10 ezren voltak a Kossuth téri tüntetésen

A szombati szakszervezeti demonstráción körülbelül 10 ezer ember vett részt, esetleg kevéssel több, a bejelentett 30 ezernek az egyharmada - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. Garamvölgyi László megerősítette, hogy rendkívüli esemény nem történt.

Csikász Brigitta Itthon

Helyreigazíttatna az ORFK, és a gondokról továbbra is hallgat

Kifogásolta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), hogy másfél hete azt írtuk, a civil életben folytatná pályafutását a Pest megyei főkapitányság gazdasági igazgatója. Azzal viszont nem volt bajuk, hogy úgy tudjuk, a távozó vezető kilátástalannak látta a több száz millió forintos adósságot felhalmozó Pest megyei szervezetnél a munkát, főleg úgy, hogy azok, akik beszéltek a bajokról, már nincsenek a főkapitányságnál.

Csikász Brigitta Itthon

Az ORFK szerint pozitív, hogy elismerték: nem tudnak időben fizetni

A rendőrségnél meglévő komoly pénzügyi problémák beismerésének, illetve egy fizetésképtelen helyzet napvilágra kerülésének tekintették többen azt az internetre felkerült levelet, amelyben a rendőrség egyik gazdasági igazgatója a beszállítókkal azt közölte, hogy számláikat csak később tudják rendezni. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint viszont ez a levél inkább biztosíték arra, hogy igenis rendezik a tartozásaikat. A testület ezt pozitívumnak tekinti, jogász szerint viszont a késve fizetés nem tekinthető annak.

83 országból 452 "gülenista" kiadását kéri Törökország

83 országból 452 "gülenista" kiadását kéri Törökország

Menyasszonya szeme láttára esett össze a csornai focista

Menyasszonya szeme láttára esett össze a csornai focista

Lemondott az izraeli védelmi miniszter a gázai tűzszünet miatt

Lemondott az izraeli védelmi miniszter a gázai tűzszünet miatt

Egy évvel többet kell küzdeni egy új, mint egy használt lakásért

Egy évvel többet kell küzdeni egy új, mint egy használt lakásért

Mennyei megyei: belerúghattak a piros lapokat osztogató bíróba Sokorópátkán

Mennyei megyei: belerúghattak a piros lapokat osztogató bíróba Sokorópátkán

Most a radiológushiány miatt vannak veszélyben a betegek a Honvédkórházban

Most a radiológushiány miatt vannak veszélyben a betegek a Honvédkórházban