szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz-KDNP esztergomi frakciója szerint a városban gyűlöletkeltés, a képviselőcsoport elleni kampány folyik, s ennek a "csúcsa" volt az, ami a képviselő-testület múlt pénteki ülésén történt.

"A Fidesz-KDNP ellen professzionálisan működő gyűlöletkeltő propaganda folyik, és ezt Tétényi Éva egy éve folyamatosan engedi" - mondta a frakció nevében, a városháza üléstermében tartott hétfői sajtótájékoztatóján Kálmán Sándor képviselő, aki "megtévesztett, felheccelt embereknek" nevezte a tevékenységüket kritizáló esztergomiakat.

A képviselő mondandóját egy videofilm levetítésével szerette volna alátámasztani, azonban Tétényi Éva független polgármester a kezdés előtt megkérdezte a kivetítő kezelőjét, kért-e a frakció engedélyt a városháza termének és eszközeinek használatára. A kezelő igennel válaszolt, ennek ellenére távozott, így a vetítést nem tudták elindítani.

Kálmán Sándor egyórás előadásában felidézte az elmúlt egy év helyi történéseit, s azt mondta: a frakció munkáját végig gyűlöletkeltő kampány kísérte. Utalt arra, hogy a választások után egy hónappal már a városháza előtt, kivetítőn kísérte figyelemmel a tömeg a testületi üléseket, és bekiabálásokkal zavarta a testület munkáját.

Esztergomi közgyűlés, megafonnal
©

A képviselő a gyűlöletkampány csúcsának nevezte a múlt pénteki ülésen történteket, amikor a közvilágítási és a közétkeztetési szolgáltatók számláinak kiegyenlítéséről döntöttek, s az ülés vége után negyven perccel csak rendőrök sorfala között hagyhatták el a termet, mert a feldühödött tömeg a lemondásukat követelte, eltorlaszolta a kijáratot és ököllel ütötte a terem ajtajait.

Fideszt gyalázó felirat

Kálmán Sándor elmondta azt is: a múlt pénteki ülés előtt ismeretlen személy a városháza falára a Fideszt gyalázó feliratot és egy horogkeresztet festett. Az MTI információi szerint a feliratot csak rövid ideig lehetett látni, észlelés után azt azonnal lefestették, így az ülés kezdetekor az már nem volt olvasható.

A képviselő kitért arra, hogy a hétvégén a Fidesz-KDNP által támogatott független Petróczy Gyula képviselő háza ellen "Molotov-koktélhoz hasonló gyúlékony anyaggal" követtek el támadást. A rendőrség az eset után azt közölte, hogy a támadás során személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett.

Balhés jelenetek a közgyűlésen
©

A Fidesz-KDNP hétfői sajtótájékoztatóján jelen volt Tétényi Éva független polgármester is, de nem szólalt meg. A rendezvény után az MTI-nek úgy fogalmazott: "az elmúlt egy évben megtartott testületi üléseken történt, ellenem alkalmazott, önkormányzatisághoz méltatlan mentális erőszak figyelembevételével fontosnak tartom kijelenteni, hogy az erőszak semmilyen formáját nem tartom elfogadhatónak, sem a közéletben, sem a polgármesteri hivatalban, sem a főtéren".

A polgármester hozzátette, hogy elhatárolódik mindenféle lelki, fizikai, mentális erőszaktól, és együtt érez bárkivel, akit bármely bántalom vagy fenyegetés ér, azonban a békés véleménynyilvánításra a jogszabályok adta keretek között mindenkinek lehetősége van.

Nem volt se fény, se étkeztetés

Az önkormányzat tartozásai miatt Esztergomban három napig nem volt teljes körű közétkeztetés és néhány napra a főúton a szolgáltató kikapcsolta a közvilágítást, mert Meggyes Tamás (Fidesz) volt polgármester indítványára a fideszes többségű testület a szolgáltatók kérésénél kevesebb pénzt szavazott meg. A városháza illetékesei közül költségvetési fedezet hiányában senki nem vállalta az utalás ellenjegyzését, ezért Tétényi Éva nem utalta át az összegeket. A polgármester néhány nappal későbbre rendkívüli ülést hívott össze, amely határozatképtelen volt, így az ügy megoldása egy hetet késett.

Csak a fontosabb, zebrák közelében lévő területeket világították meg
©

Múlt pénteken több esztergomi intézmény állami tulajdonba vételéről nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár és Czunyiné Bertalan Judit, Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott. A javaslatban az előterjesztők kimondták, hogy Esztergomban az önkormányzat működése törvénysértő és alkotmányellenes.

Czunyiné Bertalan Judit a javaslat benyújtása kapcsán közleményt is eljuttatott az MTI-hez, ebben azt írta: a pénteki esztergomi képviselő-testületi ülést követő események okán mint Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott "a helyzet konszolidálására a szükséges lépések megtételét" kezdeményezi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új ikonok érkeznek a Windows 10-be, de más újítás is várható

Új ikonok érkeznek a Windows 10-be, de más újítás is várható

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Újra 365 felett az euró árfolyama

Újra 365 felett az euró árfolyama