szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ellenlépésektől, jogai szűkítésétől tart a parlamenti ellenzék az után, hogy a héten kétszer is sikeres obstrukcióval halasztották egy számukra elfogadhatatlan törvény elfogadását.

Elkaszálhatják az ellenzék lehetőségeit a készülő országgyűlési törvényben a kormánypártok az e heti két sikeres obstrukciós kísérlet után – legalábbis ettől tartanak a hvg.hu által megkérdezett képviselők. Mint ismert, hétfőn az MSZP-nek sikerült másnap délelőttig nyújtania a Munka törvénykönyvéről szóló vitát, azért, hogy reggel nyolckor ismét a tévé képernyőjére kerülhessenek a felszólalók. Szerdán pedig a Jobbik nemzetbiztonsági törvényhez benyújtott módosító indítványai nyomán éjszakáztak a Házban a képviselők – már akik bent maradtak – és folytatták a felszólalásokat cikkünk megjelenéséig is.

Kedden éles vita alakult ki emiatt a kormánypártok és az ellenzék között, Lázár János azzal vádolta az MSZP-t, a Jobbikot és az LMP-t, hogy „visszaéltek a nekik tett gesztussal”, miszerint időkeret nélkül tárgyalhatják a Munka törvénykönyve tervezetét. A kormánypártok nem is hagytak kétséget afelől, hogy legközelebb „nem lesznek ilyen nagyvonalúak”.

Számokba fojtva

Ettől tart az MSZP frakcióigazgatója is. Tóbiás József a hvg.hu-nak azt mondta: „nem akar ugyan tippeket adni”, de szerinte könnyen elképzelhető, hogy a két kormánypárt – többségét kihasználva – tovább szűkíti a parlamenti ellenzék jogosultságait, például nem a képviselők négyötödének szavazata kell majd a Házszabálytól való eltéréshez, vagy kimondják, hogy egy-egy törvény részletes vitájára is lehet időkeretet meghatározni, ezt ugyanis a jelenlegi szabályok szerint korlátlan időterjedelemben tárgyalhatják a képviselők.

Diskuráló honatyák obstrukció közben: "regula" lesz az új Házszabály?
©

„Ha megpróbálják, az a legsötétebb gyanút fogja igazolni, világos jele lesz annak, hogy itt ’Fidesz-rendszer’ épül” – mondta Szilágyi Péter az LMP részéről. A parlamenti jegyzői tisztet is betöltő honatya szerint így is nagyon nehéz a kétharmados többséggel szemben bármilyen ellenzéki jogosultságot érvényesíteni, ha még a meglévőeket is tovább szűkítenék, az már nemzetközi szinten is példátlan lenne. A képviselő szerint elfogadhatatlan lenne, ha azért nyúlna a Házszabályhoz a Fidesz, és korlátozná jogaikat, mert kihasználtak egy szabályok adta lehetőséget. Mégis „el tudja képzelni, hogy erre készülnek”, de ez szerinte „a jogállamiság csorbítása lenne”.

„Másfél év után semmin sem csodálkoznék, még azon sem, ha a Fidesz egyszerűen megvonná a hozzászólások jogát az ellenzéktől” – mondta Mirkóczki Ádám (Jobbik) is. A honatya – hangsúlyozva, hogy személyes véleményét hangoztatja – visszautasította, és felháborítónak minősítette, hogy Lázár János gesztusról beszélt, miközben ők csak jogaikat gyakorolják.

A NASA és a Fidesz

„Éppen a Fidesz az, amelyik folyamatosan sárba tiporja a parlamentarizmus lényegét az utolsó pillanatban benyújtott módosító indítványaival, a folyamatos alkotmánymódosításokkal, azzal, hogy a vitákat igyekeznek a lehető leglehetetlenebb időpontokra korlátozni” – mondta Mirkóczki Ádám, hozzátéve, hogy „a NASA egyébként már vizsgálja a Fidesz arcbőrét”.

„Tudom, hogy már dolgoznak a Fideszben az új Házszabályon, és nagyon remélem, hogy ez nem egy regula lesz az ellenzék számára. Már csak azért sem, mert a Fidesz vezetői között is ismerek felvilágosult embereket, akik nem csak azzal vannak tisztában, hogy egy parlament nem működhet ellenzéki jogosultságok nélkül, hanem azzal is, hogy a Fidesz hamarabb találhatja magát ellenzékben, mint sokan gondolják” – mondta.

A hétfői és szerdai sikeres ellenzéki akciók után arra is kíváncsiak voltunk, hogy ez jelentheti-e azt, hogy a Jobbik, az MSZP és az LMP esetleg többször igyekszik kihasználni, hogy az egyharmaddal is látványos akciókra lehetnek képesek, és egyeztetnek-e hasonló esetekben előre. Tóbiás József szerint ilyen nem várható, de „konkrét ügyek mentén lehet együttműködés az ellenzék ideológiailag nagyon különböző alapokon álló pártjai között” – Mirkóczki Ádám hasonlóan vélekedett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Obstrukció után: napirenden a költségvetés - percről percre a Parlamentből

Összeért a hétfői és a keddi ülésnap a Parlamentben, miután az MSZP nyíltan obstruált a Munka törvénykönyvének rövidre szánt, éjszakai vitája miatt. A kormánypártok végül a részletes vita lezárásáról döntöttek. Később, a jövő évi költségvetés vitájában Matolcsy György nem mondta el a miniszteri zárszót.

Itthon

Obstrukciós szándékkal vádolja a Fideszt az MSZP

"Nem hagyjuk, hogy az Országház a Fidesz homokozója legyen, amelyet a parlamenti csínyeken kívül semmire sem használ" - áll a szocialista frakció közleményében, amely megállapítja: a költségvetéshez benyújtott 1450 módosító indítvánnyal a Fidesz célja az érdemi munka megakadályozása.

Hadházy megnézte: szépen halad a munka az Orbán-család majorságán

Hadházy megnézte: szépen halad a munka az Orbán-család majorságán

Nem titkolhatja tovább a kormány, mire adott milliárdokat a Századvégnek

Nem titkolhatja tovább a kormány, mire adott milliárdokat a Századvégnek

Törött lábbal és csuklóval vonszolta magát a földön napokig egy túrázó

Törött lábbal és csuklóval vonszolta magát a földön napokig egy túrázó

Feleannyi barátunk van, mint gondoljuk

Feleannyi barátunk van, mint gondoljuk

Épp leszállt a kislány az iskolabuszról, mikor meglátta az anyját unikornisnak öltözve

Épp leszállt a kislány az iskolabuszról, mikor meglátta az anyját unikornisnak öltözve

Orbán: A magyar államnak szüksége van titkosszolgálatra

Orbán: A magyar államnak szüksége van titkosszolgálatra