szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új módosító javaslatot terjeszt a parlament elé Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a fogyatékkal élő gyermekek fejlesztéséről - közölte Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnöke, miután Lázár János fogyatékkal élő gyermekek szüleivel és Czeizel Barbarával, a szülőket képviselő delegáció vezetőjével tárgyalt hétfőn a Parlamentben.

A sajtófőnök elmondta, a felek abban állapodtak meg, hogy Lázár János egy új módosító indítvány nyújt majd be a fogyatékkal élő gyermekek fejlesztéséről a köznevelési törvényjavaslathoz. A módosító indítványt a Fidesz-frakció szakpolitikusai, fogyatékkal élő gyermekeket nevelők és a szakma képviselői közösen dolgozzák ki - közölte, hozzátéve, hogy Lázár János az így elfogadott álláspontot fogja képviselni a parlamenti vitában.

Krakkó Ákos megjegyezte, az alapelv az lesz, hogy a fogyatékkal élő gyermekek fejlesztésének kötelező óraszámát a szülő igénye, a gyermek állapota és szakértői vélemény alapján közösen kell meghatározni.

Lázár János és Orbán Viktor
©

Lázár János jelenlegi javaslata szerint a súlyos és halmozott fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztő nevelését, oktatását úgy kellene megszervezni, hogy figyelembe veszik egy szakértői bizottságnak a fejlesztő foglalkozások heti óraszámára vonatkozó javaslatát. Ezzel párhuzamosan azt a rendelkezést elhagyná, amely szerint a heti fejlesztő foglalkozások számának el kell érnie a húsz órát.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége korábban azt közölte, hogy a módosító indítvány miatt a fejlesztő iskolák megszűnésétől tartanak. Szerintük ha szakértői bizottságokra bízzák a fejlesztés időtartamának megállapítását, az a tapasztalataik alapján azt jelenti majd, hogy a bizottságok olyan ajánlásokat fogalmaznak meg, amelyeket egy-egy intézmény teljesíteni tud, és nem azt, ami a gyermek számára jó és szükséges.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!