szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Esztergom független polgármestere hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a város adósságrendezési tervének alapját jelentő reorganizációs tervet, amelyet szavai szerint "törvénytelenül tartott testületi ülésen, a város vezetőjét és az ellenzéket kizárva" fogadott el áprilisban a helyi Fidesz-frakció.

Tétényi Éva azt mondta, hogy "a reorganizációs terv a város kiadásainak és bevételeinek átszervezésével forrásokat biztosított volna az adósságrendezésre, a hitelezők kifizetésére. A tervezet megsemmisítése megkérdőjelezi a teljes adósságrendezést, így a testület által legutóbb elfogadott, a Raiffeisen Bankkal kötött 17 milliárd forintos hitelátütemezési megállapodást."

A városvezető kérdésesnek nevezte, hogy indul-e új adósságrendezési eljárás, tekintettel arra, hogy az időközben megváltozott jogszabályok szerint ennek kezdeményezésére a polgármester helyett már csak a képviselő-testületnek van joga. Tétényi Éva tavaly novemberben kérte a bíróságtól az adósságrendezési eljárás megindítását a város 90 napon túli tartozásai miatt.

A polgármester közlése szerint a reorganizációs terv április 12-i törvénytelen elfogadásának kimondását a megyei kormánymegbízott kérte az Alkotmánybíróságtól, miután a képviselők nem tettek eleget felszólításának, hogy május 20-ig állítsák helyre a törvényes állapotokat. Az ügyben a Jobbik is a kormánymegbízotthoz fordult, szintén a törvénytelenség megállapítását kérve.

Tétényi Éva
©

"Nem járható út, hogy a fideszes többség saját magát felhatalmazva bármikor testületi ülést tartson, és az így hozott rendeletet mindaddig végrehajthatónak tekintse, amíg azt meg nem semmisítik" - mondta a polgármester az MTI-nek. Szerinte ezek után az a kérdés, hogyan lehet végrehajtani egy olyan adósságrendezési megállapodást, aminek az alapjául szolgáló reorganizációs terv nem is létezik.

A polgármester közölte, miután a Fidesz-frakció törvénysértő magatartását a legfelsőbb jogi fórum mondta ki, levélben javasolja a teljes képviselő-testület feloszlatását az Alkotmánybíróságnak, Orbán Viktor miniszterelnöknek és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek.

Április 12-én az esztergomi Fidesz-frakció a polgármester és az ellenzék távollétében megszavazta, hogy az ülést Petróczy Gyula korelnök vezesse le. A jelenlévők elfogadták azt a reorganizációs tervet, amelyre a mintegy 26 milliárd forintos hitelezői igényeket 100 százalékban teljesítő egyezségi javaslatot alapozták, amely 34 évre eladósította a várost - emlékeztetett a polgármester.

Az Esztergom hivatalos honlapján megtalálható jegyzőkönyvben az eseményen az azóta távozott aljegyző így fordult az egybegyűltekhez: "Tisztelt képviselő-testület, vagy nem tudom, minek nevezzem most ebben az esetben önöket (...) jogi aggályaim vannak ennek az ülésnek a megtartásával, és mindez felvetheti mások részéről a most meghozott döntések érvényességét (...) azzal számoljanak, hogy esetleg ezt egyesek támadni fogják (...) ezek után önök döntenek, ahogy döntenek, de ennek a felelősségét akkor nyilván vállalniuk kell."

Ezután Meggyes Tamás (Fidesz) volt polgármester közölte az aljegyzővel: "amit ön felvetett, az teljesen helyénvaló, tisztában vagyunk ezekkel a tényekkel, és vannak is rá válaszaink. Azt szeretném kérni, hogy az aljegyző úr által felvetettekre a döntéshozatalokat követően térjünk vissza (...) kérem, hogy most Petróczy képviselő úr vegye át az ülés vezetését." Meggyes Tamást hétfő délután az MTI nem érte el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Válság? Egy évtizede nem keltek el ilyen gyorsan a Pest megyei családi házak, mint most

Válság? Egy évtizede nem keltek el ilyen gyorsan a Pest megyei családi házak, mint most

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg

ATV: Változik az oltási terv, később adják a második Pfizert és AstraZenecát

ATV: Változik az oltási terv, később adják a második Pfizert és AstraZenecát