szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Törvényi rendelkezés nyomántöbb tízezer egykori rendvédelmi dolgozót fognak immár havonta ellenőrizni a bűnügyi nyilvántartásokban. Egy szakszervezeti vezető szerint ez várhatóan adminisztrációs bonyodalmakhoz fog vezetni.

Járandóságot, juttatást és segélyt a jelenlegi törvényi szabályozás szerint csak azok kaphatnak, akik büntetlen előéletűek és büntetőeljárás sem folyik velük szemben. Emiatt az 57. életévüket be nem töltött egykori rendvédelmi dolgozókat is havonta ellenőrzik januártól, hiszen nyugdíj helyett immár "szolgálati járandóságot" kapnak. November 28-án döntött az Országgyűlés arról, hogy január 1-jétől az 1955. évben vagy azt követően született rendvédelmi dolgozó szolgálati nyugdíját ezután szolgálati járandóságként folyósítják tovább.

A részletes szabályokat megállapító kormányrendelet tervezete szerint „a nyugdíjfolyósító szerv minden hónap harmadik napjáig küldi meg a szolgálati járandóságban részesülő személyek természetes személyazonosító adatait a bűnügyi nyilvántartó szerveknek”. Az adatszolgáltatás módjáról a bűnügyi nyilvántartó szerv és a nyugdíjfolyósító megállapodást köt.

Mi lesz a gyerektartással?

Kiss Sándor, a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének (RKDSZ) alelnöke szerint az ellenőrzés a már nem aktív rendvédelmieket, mintegy 40 ezer "nyugdíjast" érinthet. A parlamenti zárószavazás előtti módosító javaslat alapján közülük azok, akik szolgálati idejük alatt bűncselekményt követtek el, és jogerősen el is ítélték őket, addig nem kaphatnak járandóságot, amíg a bűnügyi nyilvántartó szerv "látja" a priuszukat, vagyis amíg el nem évül a büntetés - ez bűncselekményenként eltérő.

Figyelő rendőrök. Priusz inter pares
©

Azoknak, akik visszakerültek a testülethez, és így követnek el bűncselekményt, meg is szüntetik a szolgálati járandóságukat, ők a törvény szerint már soha nem lesznek jogosultak szolgálati járandóságra. Az érdekvédő a hvg.hu-nak úgy vélekedett, nem tartja jónak, hogy a nyugdíj járandóságra történő átnevezésével minden hónapban leellenőrzik őket. Azért is rossz a kialakult helyzet Kiss Sándor szerint, mert „az átlag nyugdíjast ez nem érinti, vele szemben nem támasztanak ilyen feltételt”.

Gond lehet abból is, hogy a nyugdíjat megállapító szervek csak a törvény hatályba lépését követően, azaz 2012. január 1. után kezdik el az ügyintézést. Emiatt az RKDSZ attól tart, problémák adódhatnak, ha például a gyerektartást valakinek az eddigi nyugdíjából vonják, vagy hitelének törlesztő részleteit abból teljesíti, ugyanis a bankok a szolgálati járandóságot mint fogalmat még nem ismerik.

A személyes adatokat egyébként a bűnügyi nyilvántartó szervnek, illetve a központi személyügyi nyilvántartást kezelő szervnek - az adattovábbítási kötelezettségének teljesítését követően - törölnie kell.

A rendvédelmi dolgozók helyzetét számos egyéb dolog is nehezíti. Ígya jelenlegi tervek szerint, mint korábban megírtuk, kedvenc szórakozóhelyeikről is nyilatkozniuk kell majd a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak. A hivatásosok úgy érzik, érdekvédelmi szervezetik jogosítványait is megnyirbálták, és a szakszervezeti jogok jelentős része kerül majd át a hivatásrendi alapon felálló Magyar Rendészeti Karhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Saját nyugdíjpénzükből vesznek el a rendőrök fizetésére

A kormánypártok elfogadták azt a módosító javaslatot, amely jövőre – ideiglenes jelleggel – havi 14 ezer forintos pótlékkal egészíti ki a rendőr tiszthelyettesek illetményét. Az ehhez szükséges 9 milliárd forintot a rendőrök szolgálati nyugdíjára félretett összegből vették el a képviselők. Van miből, ugyanis a visszajelentkezőket a hvg.hu információi szerint létszámstopra hivatkozva utasítják el, így kénytelenek lesznek járandóságuk után adót fizetni.

MTI Itthon

Szolgálati nyugdíjak: az Ab-hez fordulnak a rendvédelmisek

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Helsinki Bizottság a fegyveres és rendvédelmi dolgozók hat szakszervezetével közösen a hivatásos állomány tagjait érintő, a szolgálati nyugdíjakra vonatkozó törvénymódosítás miatt - közölte a szervezet csütörtökön.

MTI Gazdaság

Ők kaphatnak jövőre szolgálati járandóságot

A jövő év első napjától szolgálati járandóságot kapnak azok, akik 1955-ben vagy azt követően születtek és a fegyveres szolgálat alapján szolgálati nyugdíjban részesülnek, noha még nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt – ezt tartalmazza egyebek mellett a korhatár előtti nyugdíjakról és járandóságokról szóló törvényjavaslat, amelyet Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter terjesztett a parlament elé.

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten