szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vannak még vitás kérdések, de nagyjából összeállt a költségvetést kiigazító csomag a soproni kihelyezett kormányülésen - tudta meg a hvg.hu helyszíni tudósítója. A kabinet a tartalékok további zárolásával és az egészségügyi ellátással kapcsolatos adóemelésekkel hozná egyensúlyba a büdzsét.

A javaslatcsomagot a kabinet a napokban a parlament elé terjeszti – tudta meg a hvg.hu a kormány kihelyezett soproni üléséről. A megkérdezett kormányzati források nem árulták el, milyen jogtechnikai formában fogják átírni a büdzsét, de hétfőn a Fidesz egyik neve elhallgatását kérő vezető politikusa azt mondta, zárószavazás előtti módosító javaslatot fognak benyújtani. Igaz, ezt egy kormányzati forrásásunk "nem túl elegáns" megoldásnak minősítette, szintén még hétfőn. Az is igaz, hogy a gyorsan fogyó idő nem kedvez az elegáns megoldásoknak.

A költségvetés módosításáról teljes hírzárlat van, és szokatlan módon az előzetes tervek szerint nem ma, hanem csütörtökön tart sajtótájékoztatót Matolcsy György a döntésekről. Úgy tudjuk, ezen is csak a növekedés várható mértékét árulja el a miniszter, és azt, hogy milyen euróárfolyammal számol a kormány.

A kormány a soproni megemlékezésen. Emlékülés
©

A tartalékra mennek

Egy kormányzati forrás hangsúlyozta, hogy „a költségvetési tartalékból az alapfeladat megoldható”. Az „alapfeladatot” nem konkretizálta, de ez valószínűleg a tervezettnél alacsonyabb 2012-es növekedés és a gyengébb forintárfolyam miatt szükségessé vált kiigazítás. Egy másik informátorunk azt mondta, a 300 milliárd forintos tartalékról van szó, amit 2012-ben „az utolsó percig” őrizni akar a kormány. A kiigazítás egyik része lényegében azt jelenti majd, a 450 milliárd forintos tartalékból a 200 milliárd forintos zárolás mellett további 100 milliárdot már a költségvetés elfogadásakor zárolnak.

Csak egészség legyen

A hvg.hu korábbi értesülését, hogy a tartalék további emelését is fontolóra vették, egyik kormányzati forrás sem cáfolta, mint ahogyan azt az információnkat sem, hogy körülbelül 100-150 milliárd forintos kiigazításra van szükség. Bevételnövelő intézkedések biztosan lesznek -tudtuk meg. Csak olyan adóemelések jöhetnek szóba, amelyek az egészséggel kapcsolatosak. Így - mint többen megerősítették - fontolóra vette a kormány a jövedéki adó további emelését.

Miért ment a kormány Sopronba?

Az eredeti napirend szerint a Sopronba kihelyezett kormányülés protokollcélokat szolgált volna, hisz emlékülést terveztek a trianoni határdöntést módosító népszavazás 90. évfordulójára. Ám a hétvégi brüsszeli EU-csúcs, valamint a gyorsan romló magyar gazdasági kilátások átírták a „kottát”.

 

A fő témává így a költségvetés módosítása lépett elő. Vasárnap a köztévében maga a kormányfő beszélt arról, hogy a korábban prognosztizált 1,5 helyett "maximum fél százalék" lehet jövőre a GDP-növekedés, sőt, recesszió sem kizárt, ami a költségvetés újratervezését teszi szükségessé - a fő számok átírása nélkül.

 

A kormányülést követően délután kettőkor a kabinet a Hűség Kútjához vonult, ahol a polgármester beszédet mondott, majd a kormánytagok visszaindultak Budapestre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Költségvetés 2.0: a jövedéki adót is emelhetik

A dohánytermékek jövedéki adójának növelése is szerepel a kormány tervei között amellett, hogy a költségvetés tartalékaihoz is hozzányúlnának– tudta meg a hvg.hu. Matolcsy György gazdasági miniszter sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta lapunk értesülését.

hvg.hu Gazdaság

Orbán kiigazítása három részből állna

A kormány újabb kiigazítása a legújabb részletek szerint három elemből állna: a tartalékok egy részének felhasználásából, óvatos bevételnövelésből és az idén bejáratott zárolásból.

MTI / hvg.hu Itthon

Nem döntöttek Sopronban Fellegi utódáról

Gazdasági kérdésekről is tárgyalt a kormány szerdai kihelyezett ülésén Sopronban - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő az ülést követően. Az MTI kormányzati forrásból úgy értesült, hogy Fellegi Tamás fejlesztési miniszter utódlásáról nem döntöttek.

hvg.hu Itthon

Hermetikusan elzárt ülést tart a kormány Sopronban

Zárt ajtók mögött, teljes titokban tárgyal a kormány Sopronban az újabb költségvetési kiigazításról – számolt be a helyszínről tudósítónk. A megbeszélések eredményéről sem terveznek hivatalos tájékoztatást, de várhatóan újabb zárolásokról, adóemelésről döntenek majd.

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

Kézilabda-vb: újabb győzelem után negyeddöntős a magyar válogatott

Kézilabda-vb: újabb győzelem után negyeddöntős a magyar válogatott

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni