szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zárt ajtók mögött, teljes titokban tárgyal a kormány Sopronban az újabb költségvetési kiigazításról – számolt be a helyszínről tudósítónk. A megbeszélések eredményéről sem terveznek hivatalos tájékoztatást, de várhatóan újabb zárolásokról, adóemelésről döntenek majd.

Késve érkezett Orbán Viktor Sopronba – a kormányfői konvoj kilenc óra előtt nem sokkal robogott el az M1-esen stábunk autója mellett. Az autópályán egyébként kifejezetten erős volt a rendőri jelenlét: néhány kilométerenként rendőrautók álltak a leállósávban, Orbán Viktort pedig a Terrorelhárítási Központ egyik Audi Q7-es luxus terepjárója is elkísérte.

Az eredeti napirend szerint a kihelyezett kormányülés protokollcélokat szolgált volna, hisz emlékülést terveztek a trianoni határdöntést módosító népszavazás 90. évfordulójára, és ennek alkalmából koszorúzást tartanak a Hűség Kútjánál. Ám a hétvégi brüsszeli EU-csúcs, valamint a minden korábbinál rosszabb magyar gazdasági kilátások átírták a „kottát”.

Vége a kormányülésnek. Zárt ajtók mögött
©

A fő témává így a költségvetés módosítása lépett elő. Vasárnap a köztévében maga a kormányfő beszélt arról, hogy a korábban prognosztizált 1,5 helyett "maximum fél százalék" lehet jövőre a GDP-növekedés, sőt recesszió sem kizárt, ami a költségvetés újratervezését teszi szükségessé - a fő számok átírása nélkül. Bár Matolcsy György kedden azt nyilatkozta munkatársunknak a parlamentben, a kormányülésig nem akar semmit mondani a tervezett lépésekről, most úgy tűnik, a kormány az ülés után sem lesz túl beszédes. A tanácskozásnak helyt adó Pro Cultura Központ épületét tudósítónk szerint hermetikusan elzárták a nyilvánosság elől, senkit nem engednek be az épületbe, és egyelőre hivatalos tájékoztatást sem terveznek, még az ülés után sem.

Zárolás, adóemelés

A lehetséges irányokról egyelőre annyit tudni: vagy a költségvetés általános tartalékait, vagy zárolások formájában a minisztériumok fejezeti tartalékait növelik, vagy jön a „költségvetési fejezeteken belüli maszatolás”. Mindezt egy nappal a szerdai kormányülés előtt mondta egy a döntéshozatalra rálátó befolyásos fideszes politikus a hvg.hu-nak.

Cudar idők jönnek.
©

Az eszközök között szerepel ugyanakkor a bevételek növelése is – információink szerint elsődlegesen a jövedéki adó, ezen belül is a dohányra kivetett terhek további növelése merült fel. Már idézett fideszes forrásunk szerint ugyanakkor sokan a pártban is vitatják ennek célszerűségét, hiszen ez az adófajta már idén is emelkedett, és jövőre is fog, így kérdés, nem „billen-e át” azon a ponton, amikor olyan forgalmat ér el a feketepiac mértéke, ami inkább csökkenti a költségvetés bevételeit. A hvg.hu megkérdezte a parlamentben Matolcsy Györgyöt is az adóemelésről, de a miniszter sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a hírt.

Mennyi? 150?

Orbán Viktor múlt pénteken jelentette be, hogy az euróárfolyam változása és az euróválság miatt át kell írni a költségvetést. Gazdasági elemzők és a piac már régen az ambíciók mérséklését várták. A kormányfő a köztévében beszélt a költségvetés újratervezésének szükségességéről, már csak azért is, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium eredetileg 268 forintos euró árfolyamon számolt, miközben az árfolyam már stabilan 300 forint fölött áll, és jövőre sem várható jelentős erősödés, ezen kívül egyszázaléknyi GDP-változás a növekedési oldalon a kormány számításai szerint is körülbelül 120-150 milliárd forinttal csökkenti a bevételeket.

Matolcsy György Sopronban
©

Sopronban döntés születhet Fellegi Tamás utódlásáról is, a miniszter arra hivatkozva jelentette be lemondását, hogy "teljes egészében az IMF-tárgyalásokra akar koncentrálni". A hvg.hu információi szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezetője, Horváth Gergely a legesélyesebb, a legtöbb kormányzati forrás biztosra veszi a kinevezését. Orbán Viktor már a hétvégi interjújában is jelezte, hogy méltányolja Fellegi döntését, de "erre kell megoldást találnunk, neki benne kell maradnia a kormányban, mert egyébként hogyan tudná kellő súllyal képviselni a magyar kormány álláspontját". Orbán Viktor aztán hétfőn újságírókkal közölte, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterként marad a kormány tagja. Fellegi lemondásakor több kormányzati forrás is azt mondta, a volt miniszter konfliktusba került a Fidesz gazdasági háttérembereivel és ezért kényszerült távozni.

Matolcsy és Fellegi a háttérben.
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Narvacsics: Fellegi kormánybiztosként is tárgyalhat az IMF-fel

Mindegy, hogy politikai vitanap vagy a rendes plenáris ülés keretében tárgyalja meg a magyar országgyűlés az uniós csúcson hozott döntést, a lényeg az érvek ütköztetése - mondta az InfoRádiónak Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. A közigazgatási és igazságügy-miniszter azt is hozzátette: nem látja akadályát annak, hogy Fellegi Tamás kormánybiztosként irányítsa az IMF-tárgyalásokat.

hvg.hu Gazdaság

Költségvetés 2.0: a jövedéki adót is emelhetik

A dohánytermékek jövedéki adójának növelése is szerepel a kormány tervei között amellett, hogy a költségvetés tartalékaihoz is hozzányúlnának– tudta meg a hvg.hu. Matolcsy György gazdasági miniszter sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta lapunk értesülését.

Bogár Zsolt - M. László Ferenc Itthon

A Fidesz gazdasági holdudvarából érkezhet Fellegi utódja

Mindössze két főre csökkent a Fellegi utódjaként szóba jöhető miniszterjelöltek száma - állították kormányzati és fideszes parlamenti források a hvg.hu-nak. Úgy tudjuk, hogy a gazdasági holdudvarral jó viszonyt ápoló Horváth Gergely, a Nemzeti Vagyonkezelő vezére a legesélyesebb, de forrásaink szerint minden attól függ, hogy a miniszterelnök csak szimplán kinevez valakit a tárca élére, vagy nekiáll és átalakítja a teljes kormányzati struktúrát. Bár forrásaink akár nagyobb összeggel is készek lennének Horváthra fogadni, a találgatásokkor azt is hozzáteszik, hogy Orbán Viktor tud meglepetéseket okozni.

Szegő Iván Miklós Kult

Trianon utáni területi nyereség: hogyan ravaszkodtuk ki Sopront?

Sopronban és környékén 1921-ben népszavazást tartottak, amely kimondta, hogy a terület Magyarország része marad. Miközben a magyar különítményesekkel, a népszavazás lebonyolításával és befolyásolásával azóta is sokat foglalkoztak, addig a referendumhoz vezető diplomáciai manőverekről kevesebb szó esik. Mementó-sorozatunk e részében ezeket a tárgyalásokat elevenítjük fel.

Debrecenben nyílik meg a Xiaomi első vidéki üzlete

Debrecenben nyílik meg a Xiaomi első vidéki üzlete

Orbán: A járványügyi szakemberek mereven ellenzik a korlátozások nagyobb lélegzetű enyhítését

Orbán: A járványügyi szakemberek mereven ellenzik a korlátozások nagyobb lélegzetű enyhítését

Az Apple idei legjobb alkalmazásai a karanténidőszak körül forognak

Az Apple idei legjobb alkalmazásai a karanténidőszak körül forognak