Zentai Péter
Zentai Péter

A Princeton egyetem alkotmányjogi professzora, a kelet-európai alkotmányok legrangosabb amerikai szakértője szerint Magyarországon példátlan törvényhozási dömping van, és hazánk már nem nyugati típusú jogállam.

Kim Lane Scheppele
©
Kim Lane Scheppele-re, interjúalanyunkra hivatkozott az Orbán-kormány politikáját bíráló New York Times-beli cikkében Paul Krugman Nobel-díjas közgazdászprofesszor, akinek dolgozószobája a professzor asszonyéval szomszédos.

hvg.hu: Különös dolognak tűnik, hogy New York Times egy napon belül kétszer is foglalkozott Magyarországgal. Mindkét alkalommal ugyanazzal az üzenettel: „Magyarország már nem nyugati demokrácia”.

Kim Lane Schoppele: Összeesküvést sejt emögött?

hvg.hu: Valami ilyesmit. Legalábbis a kormánypártok környékén ez járja. Szerintük világméretű médiakampány folyik Magyarország ellen. Egyfajta bosszú azért, mert Orbán miniszterelnök „rá mert lépni a pénzhatalmasságok lábára”.

K. L. S.: Képtelenség, hogy Amerikában vagy Nyugat-Európában politikusok, laptulajdonosok és szerkesztők összebeszéljenek, és valamiféle közös frontot nyissanak. Magyarországnak egyébként tapasztalataim szerint mindig és mindenütt sokkal több a barátja, mint az ellenfele, tulajdonképpen még egyetlen ellenségével sem találkoztam. Jómagam például azért éltem maguknál négy éven át, mert nagyon is szeretem országukat. Szerintem kivétel nélkül csakis az Orbán-kormány politikája ébreszt külföldön aggodalmat.

hvg.hu: Ön ismerősök, barátok révén szerzi információit, egyáltalán mennyire „naprakész Magyarországból”?

K. L. S.: A magyar és más kelet-európai alkotmányok a szakterületem. A Budapesten töltött évek során heti-napi rendszerességgel jártam be dolgozni az Alkotmánybírósághoz és a parlamentbe. Minden héten elolvasom még most is a maguknál hozott jogszabályok, törvények szövegeit. Professzortársaim mosolyognak is „magyar” megszállottságomon, Krugman is, aki a szomszédos szobában dolgozik a Princetonon. Amint hírét vette, hogy Cameron mellett Orbán volt az egyedüli, aki az első hírek szerint nemet mondott a brüsszeli elvi megállapodásra, Krugman azonnal „betört hozzám”, és kérte, hogy „oktassam ki Magyarországból”. Ezért került bele forrásként a nevem a cikkébe. A legtekintélyesebb nyugati lapok, a Le Monde-tól a Washington Postig rendszeresen foglalkoztak a hazája jogállami helyzetének romlásával. Éppenséggel a New York Times volt jószerivel az egyetlen, amelyik eddig hanyagolta a témát. Ezért lehet, hogy gyorsan hozták Charles Gati Krugmanéhoz képest alaposabb írását.

Z. P.: Ehhez az íráshoz is volt önnek valamilyen köze?

K. L. S.: Még sosem találkoztam Charles Gatival, nem ismerjük egymást.

Z. P.: De egyetért vele abban, hogy Magyarország nem nyugati jellegű demokrácia többé?

K. L. S.: Magyarország húsz éven át folyamatosan fejlődő nyugati jellegű demokráciaként működött. Ezt egyetlen amerikai vagy nyugat-európai alkotmányjogász sem vonja kétségbe. Ami a jelenlegi helyzetet illeti: nem állítható, hogy Magyarország nem jogállam többé, de az sem, hogy megmaradt az elmúlt másfél évben nyugati típusú jogállamnak.

Z. P.: Kérem, támassza alá tényekkel is a véleményét.

K. L. S.: A kormány abszolút legitim, a parlament abszolút legitim. A törvényhozási munka azonban dokumentálhatóan, sőt szisztematikusan az alkotmányos fékek és ellensúlyok lebontását szolgálja. Nincs más magyarázat a dömpingre, mint hogy a képviselőket látható módon „belehajszolják” a megállás nélküli és kontrollálhatatlan törvénygyártásba.

hvg.hu: Ilyen nincs más demokráciákban?

K. L. S.: Nincs. Nem tudok róla, hogy lenne. Nyugat-Európában ez bizonyosan elképzelhetetlen. Lehetetlen, hogy egy demokratikus ország parlamentjében a képviselőknek nem adnak időt, hogy átrágják magukat a törvényjavaslatokon, de ha mégis, akkor az utolsó pillanatban mégsem az adott javaslatról, hanem a követhetetlen módosításáról kényszerülnek voksolni. Sem az Egyesült Államokban, sem az unió többi országában nem fordulhat elő, hogy a képviselők – még ha kormánypártiak is – folyamatosan biankó csekkeket állítsanak ki a kormányuknak. Nekem az Alkotmánybíróság hatáskörének csorbítása a legfájóbb fejlemény. Most pedig azon háborodtam fel, hogy milyen példátlanul erős egyszemélyi jogosítványokat kapott a kormánypárthoz kötődő Országos Bírósági Hivatal elnöke.

Fidesz plakát a 2010-es választásokról
©

hvg.hu: Miért feltételezi, hogy a Fidesz érdekeit szolgálna ki az új bírósági vezető? Nem lehet, hogy a kormány egyszerűen hatékonyabbá akarja tenni a bírósági rendszert és az államot?

K. L. S.: Nyilván, nem tőlem tudja meg, de a „leghatékonyabb” kormányzati forma a diktatúra. A diktátornak nem mondhat ellent senki, következésképpen mindent a legjobb belátása szerint csinálhat. A demokrácia a diktatúrával szemben valóban sokkalta körülményesebb döntéshozatali szisztémát jelent. A történelem azonban arra tanít, hogy a diktatúrák hozzák az igazi szenvedést a népeikre és más népekre is. A gazdaságot nemhogy hatékonyabbá teszik, hanem a végére mindig kiderül, hogy totálisan romba döntik. De maradjunk a független bíróságoknál: egyszerűen ilyen lehetőségekkel még elvben sem rendelkezhet egy bírósági vezető, amilyeneket most a Hivatal első embere kap. És azt se felejtsük el, hogy egy újabb a Fideszhez közel álló személyt neveztek ki egy elvileg a kormánytól független szervezet nagyhatalmú vezetőjének. Minden egy irányba mutat.

hvg.hu: Éspedig?

K. L. S.: A pártállam kialakulásának irányába. Egyetlen olyan törvényről, jogszabályról sem tudok, aminek megszerkesztésébe belevették volna az ellenzéket, nincs olyan fontos állami, sőt médiavezetői pozíció, amelyet nem a Fideszhez közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó embereknek adtak. Az ellenzéket, a független szakértőket, a párton kívülieket egy nyugati típusú demokráciában nem lehet semmibe venni. Magyarországon mégis ez teszik, és ebben bizonyosan egyedülállóak az Európai Unió országai körében. És ezt itt is tudják. Míg korábban a kutya sem volt kíváncsi a magyar alkotmányosságról szóló előadásaimra, a mostani konferenciánkon rettentő sokan voltak, és záporoztak a kérdések. Itt Amerikában is aggódnak az aggasztó fejlemények miatt.

hvg.hu: Azért a sajtószabadság még létezik, hiszen közölhetjük az ön bírálatát is.

K. L. S.: Oroszországban, Ukrajnában, sőt Fehéroroszországban is megjelenhetnek ilyen beszélgetések. Csakhogy az ellenzéki képviselőknek csak statiszta és asszisztens szerepet szánnak. Korrupt kormányzat és lehetőség szerint ugyancsak korrupt ellenzék, a meghatározó jelentőséggel bíró országos napi és hetilapok, mindenekelőtt a közszolgálati média irányítása központosított ezekben az országokban, csak és kizárólag a vezető párt illetőleg az első számú vezető politikus dicsőségét zengik. A magyar médiatörvény, a közszolgálati tévék és rádiók, hírügynökség feletti központosítás és sugárzott egyszólamúság, továbbá a választókörzetek tervezett átszabása ismételten csak azt mondathatják velem, hogy Magyarország ha nem is tipikusan „nem jogállam”, de már elvesztette tipikusan jogállami tartalmát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Embernagyságú medúzába botlott egy búvár Cornwallnál – videó

Embernagyságú medúzába botlott egy búvár Cornwallnál – videó

Törökország Venezuela sorsára juthat? Három évvel a puccskísérlet után már ez a kérdés

Törökország Venezuela sorsára juthat? Három évvel a puccskísérlet után már ez a kérdés

Orbán Viktor több száz milliárd forintos harcot indít a civilek ellen

Orbán Viktor több száz milliárd forintos harcot indít a civilek ellen

Nagy bejelentésre készül holnap Elon Musk, az egész világot megváltoztathatja

Nagy bejelentésre készül holnap Elon Musk, az egész világot megváltoztathatja

Az IMF vezérigazgatója beadta lemondását

Az IMF vezérigazgatója beadta lemondását

A nap fotói: Álruhában járt nálunk az autós iparág egyik igazi nagyura

A nap fotói: Álruhában járt nálunk az autós iparág egyik igazi nagyura