szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért nyílt levélben hívja fel az országgyűlési képviselők figyelmét: súlyos következményekkel járhat az alkotmányügyi bizottság azon javaslatának elfogadása, amely lehetővé teszi, hogy az ügyek a legfőbb ügyész vagy az Országos Bírói Hivatal elnökének döntése alapján a törvény szerintitől eltérő bírósághoz kerüljenek.

A jogvédők szerint az alkotmányügyi bizottságnak a Magyarország Alaptörvényének Átmeneti Rendelkezéseiről szóló, T/5005. számú törvényjavaslat vitájához benyújtott módosító indítványa – amely lehetővé tenné, hogy az Országos Bírói Hivatal elnöke és a legfőbb ügyész túlterheltségre hivatkozva az általános illetékességű bíróságtól eltérő bíróságot jelölhessen ki – komoly és mérlegelendő következményekkel jár.

A javasolt rendelkezés alkalmazásával lefolytatott eljárások ugyanis nem lesznek összhangban az Emberi Jogok Európai Egyezményének rendelkezéseivel, így a strasbourgi bíróság minden ilyen ügyben meg fogja állapítani az egyezménysértést, és várhatóan kártérítés megfizetésére kötelezi a magyar államot.

Mivel ilyen esetben újra kell tárgyalni az ügyet, ez az eljárások jelentős elhúzódását is magával vonja, ami pedig enyhébb ítéletetek megszületését eredményezi, mivel a cselekmény óta eltelt hosszú idő enyhítő körülménynek számít. A végleges jogerős döntés ésszerűtlenül késői megszületése pedig újabb strasbourgi marasztalást és újabb kártérítési kötelezettséget jelent a magyar állam számára - írják a jogvédő szervezetek közleményükben.

A jogvédők emlékeztetik a képviselőket arra is, hogy az Alkotmánybíróság 2011. december 19-i ülésén alkotmányellenesnek nyilvánította a büntetőeljárási törvény azon rendelkezését, amely kiemelt jelentőségű büntetőügyekben tette lehetővé az illetékestől eltérő bíróság előtti vádemelést. Az Alkotmánybíróság indoklása szerint ugyanis „ez a szabály sérti az Alkotmánynak, valamint az Emberi Jogok Európai Egyezményének a pártatlan bírósághoz való (ezen belül különösen a pártatlanság látszatát megkövetelő) jogot, valamint a fair eljárás elvét (és ebben a fegyverek egyenlőségének követelményét) megfogalmazó rendelkezéseit”.

A jogvédő szervezetek felszólítják a képviselőket arra, hogy a pénteki szavazás előtt mérlegeljék a várható következményeket!

A nyílt levél teljes terjedelmében itt olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az On the Spot alkotói: Be kellett látnunk, hogy létezik a holokausztfáradtság

Az On the Spot alkotói: Be kellett látnunk, hogy létezik a holokausztfáradtság

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

Mundruczó Kornél az SZFE-ügyről: A tanárok listája majdnem kommentálhatatlan

Mundruczó Kornél az SZFE-ügyről: A tanárok listája majdnem kommentálhatatlan