szerző:
MTI

A KDNP szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) épületénél éhségsztrájkolók ellenzéki támogatása nem más, mint szánalmas politikai zavarkeltés és törvénytelen nyomásgyakorlás a közmédiára.

A kormánypárt csütörtöki közleményében tudatta, hogy a helyszínen tájékozódott a Kunigunda utcai MTVA-székház körül kialakult helyzetről Pálffy István, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának alelnöke.

A kereszténydemokrata képviselő szerint az ellenzéki pártok képviselőinek reggeli kordonbontása kimeríti a birtokháborítás fogalmát és nem áll messze a garázda viselkedéstől - olvasható a közleményben, amely szerint a KDNP-frakció szóvivője azt mondta: "a szocialisták 20 évvel lemaradtak a tisztességes közmédia követeléséről, miután elődpártjuk hozta létre a diktatórikus pártállami sajtót". Ezért az MTVA épületénél éhségsztrájkolók támogatása nem más, mint szánalmas politikai zavarkeltés és törvénytelen ellenzéki nyomásgyakorlás a közmédiára - olvasható a kommünikében. A KDNP felszólítja a székház és a terület tulajdonosát: tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a jogos birtokos MTVA háborítatlanul el tudja látni kiemelten fontos közfeladatát, az állampolgárok tájékoztatását.

A Kereszténydemokrata Néppárt tiszteletben tartja a demonstrálók jogait, azzal az elvárással, hogy véleményüknek csak a gyülekezési törvénynek megfelelően, közterületen, előre szabályosan bejelentett módon, rendőrségi engedély birtokában, a közintézményben folyó munka korlátozása nélkül adjanak hangot. Nem zaklathatják a dolgozókat és az arra járókat, róluk kizárólag személyiségi jogaik tiszteletben tartásával készíthetnek felvételt - hangsúlyozzák.     Mint írják, a KDNP szerint is alapvetően fontos a közönség joga, a tisztességes, pártatlan tájékoztatás a közmédiában, de éppen ezért szükséges, hogy minden politikai párt távol tartsa magát a hasonló demonstrációktól. Az ellenzék kordonbontása és demonstratív jelenléte nem szolgálja ezt a közérdeket, viszont ismételt és egyértelmű szándék az ország lejáratására, az állami intézmények működésének destabilizálására és a hazai érdekek érvényesítésének gyengítésére - értékeli a kormánypárt.

Éhségsztrájk az MTVA előtt
©

A közmédia gyártóbázisánál december 24-én húzta fel a közmédia biztonsági szolgálata a kordont a székház egyik bejárata elé, ezt a kordont kezdték meg csütörtök reggel összehúzni, ezért az éhségsztrájkolók nem tudtak bejutni az általuk használt helyre. A teljes összezárást az egyik aktivista úgy akadályozta meg, hogy beült a résbe.

Varju László független országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció politikusa, aki Lendvai Ildikó és Harangozó Tamás szocialista képviselőkkel érkezett a helyszínre, csavarkulccsal kezdte meg a kordon bontását, miután országgyűlési képviselői igazolványát felmutatta, és így a biztonsági őrök átengedték a kordonok között. Ezt látva a szimpatizánsok és a kint rekedt éhségsztrájkolók ledöntötték az MTVA főbejárata előtt felhúzott kordon bal oldalát, majd elfoglalták az éhségsztrájkolóknak eredetileg kijelölt helyet. Az események láttán a biztonsági őrök az épületbe távoztak.

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnöke, Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka december 10-én kezdett éhségsztrájkba a közszolgálati televízió óbudai székháza előtt. A tiltakozással azt követelték, hogy a Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökének "kitakarási" ügye miatt bocsássák el az ügyben felelősséggel tartozó vezetőket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!