szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meghatározza a "kommunista bűncselekmény" fogalmát az a módosító javaslat, amelyet az emberi jogi bizottság nyújtott be a fideszes Gulyás Gergelynek az emberiesség elleni bűncselekmények büntetendőségéről és elévülésének kizárásáról szóló előterjesztéséhez.

A bizottsági módosító indítvány kommunista bűncselekménynek nevezi azokat a bűncselekményeket, amelyekről a Magyarország Alaptörvényének átmeneti rendelkezéseit rögzítő javaslat úgy szól: "Nem tekinthető elévültnek azoknak a törvényben meghatározott, a pártállam nevében, érdekében vagy egyetértésével a kommunista diktatúrában Magyarország ellen vagy személyek ellen elkövetett súlyos bűncselekményeknek a büntethetősége, amelyeket az elkövetéskor hatályos büntető törvény figyelmen kívül hagyásával politikai okból nem üldöztek".

A bizottsági módosító javaslat az eredeti előterjesztés címét is átírná egy új tagmondattal megtoldva azt "Az emberiesség elleni bűncselekmények büntetendőségéről és elévülésének kizárásáról, valamint a kommunista diktatúrában elkövetett egyes bűncselekmények üldözéséről" szólóra. A preambulum is kiegészülne és rögzítené, hogy az Országgyűlés a kommunista diktatúrában elkövetett és üldözetlenül maradt egyes bűncselekmények büntethetősége érdekében is alkotja a törvényt amellett, hogy elévülhetetlennek tekinti a nemzetközi jogban legsúlyosabban minősülő bűncselekményeket.

Az emberi jogi bizottság szándékai szerint január elsején életbe lépő törvény alkalmazásában kommunista bűncselekmény a kommunista diktatúrában elkövetett olyan bűncselekmény, amely az elkövetésekor hatályos büntető törvény szerint a javaslat első mellékletében meghatározott bűncselekmény volt (azaz például szándékos emberölés, kényszervallatás, jogellenes fogvatartás), amelyet a pártállam nevében, érdekében vagy egyetértésével követtek el, és amely miatt a kommunista diktatúrában az elkövetővel szemben politikai okból nem indult büntetőeljárás.

©

A módosító javaslat kommunista diktatúrának az 1949. augusztus 20-a és 1990. május 1-je közötti időszakot tekinti.

A pártállam nevében elkövetett bűncselekmény meghatározásakor az indítvány konkrét szervezeteket nevez meg: a szöveg szerint ilyen az a bűncselekmény, amelyet a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) Központi Vezetőségének, illetve a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Központi Bizottságának hatásköri listáján felsorolt pártállami tisztségviselők valamelyike a hivatali ideje alatt a tisztsége gyakorlásával összefüggésben követett el.

Definíciót kapna a pártállam érdekében, illetve a pártállam egyetértésével elkövetett bűncselekmény is.

A bizottság a büntetőeljárás kommunista diktatúrában politikai okból történő elmaradásával kapcsolatban önálló kritériumokat nem állapítana meg, de kimondaná, hogy ha az adott cselekmény az elkövetésekor hatályos büntető törvény szerint bűncselekmény volt, és azt a pártállam nevében, érdekében, vagy egyetértésével követték el, akkor a bűncselekmény üldözésének elmaradása politikai okokra vezethető vissza.

Főszabályként a kommunista bűncselekményekkel kapcsolatban az elkövetéskor hatályos büntető törvényt kellene alkalmazni, ha azonban az elbíráláskor hatályos büntető törvény a terheltre nézve enyhébb elbírálást tesz lehetővé, az az irányadó.

A kommunista bűncselekmény elkövetése miatt kiszabott büntetés korlátlanul enyhíthető lenne, különös tekintettel a vádlott egészségi állapotára, vagy korára.

A törvényjavaslat zárószavazása pénteken lesz a parlamentben a napirendi javaslat szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

Beválaszotta a parlament Gottfried Pétert a Monetáris Tanácsba

Beválaszotta a parlament Gottfried Pétert a Monetáris Tanácsba

Kepes András lemondta a PIM-es könyvbemutatóját Demeter Szilárd miatt

Kepes András lemondta a PIM-es könyvbemutatóját Demeter Szilárd miatt