szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) törvényesen és az alapszabály szerint megválasztott új elnökét várja egyeztetésre a jövőbeni együttműködésről a Liga Szakszervezetek.

A Liga szombati közleményében úgy fogalmazott: „a szervezet volt elnöke, dr. Cser Ágnes homokba dugta a fejét, és nem hajlandó tudomásul venni a másodfokú, jogerős bírósági ítéletet”. Márpedig eszerint az EDDSZ 2010. február 11-i kongresszusának döntése, amely alapján Cser Ágnes az EDDSZ elnöke, semmis. Tehát az EDDSZ-nek jogerősen nincs elnöke - tette hozzá.

Mindezek ellenére Cser Ágnes továbbra is elnöki minőségében szövetséget alapított egy olyan, frissen alakult egészségügyi szakszervezettel, amelyet még be sem jegyzett a bíróság. Majd ügyvezető elnökként elnökválasztó kongresszust hívott össze, ahol a bizottság Cser Ágnes jelölte a szövetség elnöki tisztségére - fejtette ki a Liga.

A szakszervezet azt írta: miután az EDDSZ mostanáig nem jelezte hivatalosan kilépését, így a Liga Szakszervezetek továbbra is tagjának tekinti. Ennek keretében tagszervezetei belügyeibe nem szól bele, de azt elvárja, „hogy a jogerős bírósági ítélet nyomán keletkezett helyzetet törvényesen, demokratikus elvek és saját alapszabályuk adta keretek között mielőbb oldják meg” - fogalmazott a Liga Szakszervezetek.

December 10-én a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy a Fővárosi Ítélőtábla végzésében helybenhagyta a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét, amely megsemmisítette a Cser Ágnes EDDSZ-elnökké választásáról szóló kongresszusi határozatot. Cser Ágnes ennek kapcsán december 16-án tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az ítélet szóbeli elhangzását követően ő addig az EDDSZ-elnökének tekinti magát, amíg kézhez nem veszi ezt az ítéletet. Ugyanakkor hozzátette: már intézkedett a rendkívüli kongresszus összehívásáról.

Másnap bejelentette, hogy egy másik szervezettel megalakították a hetedik magyar konföderációt, a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Szövetségét, az MSZ EDDSZSZ-t.

Cser Ágnes felidézte, hogy Gaskó István, a Liga elnöke levelében aggodalmát fejezte ki az új szövetség megalakulása miatt, szerinte ugyanis - a Ligával ellentétben - ez az új konföderáció nem tud majd hatékony érdekérvényesítési tárgyalásokat folytatni. Gaskó István még azt is felajánlotta, hogy a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete kifizeti az MSZ EDDSZ tagok jövő évi tagdíját, ha a Ligában maradnak - mondta Cser Ágnes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Google hajlandó fizetni az online tartalomért – egyelőre csak Franciaországban

A Google hajlandó fizetni az online tartalomért – egyelőre csak Franciaországban

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez