szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Prőhle Gergely a külügyminisztérium helyettes államtitkára örül az Európai Bizottság "józan, világos" szavainak, mert szerinte ez kifogja a szelet mindazok vitorlájából, akik politikai cselekvés nevében beszéltek a különböző veszélyekről, ami a magyar demokráciára leselkedik.

Prőhle Gergely a külügyminisztérium helyettes államtitkára a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában elmondta, az Európai Bizottság súlyos figyelmeztetéseket küldött Magyarországnak, de ezt a meglehetősen józan, világos beszédet megkönnyebbülten fogadta.

Mint fogalmazott, ez kifogja a szelet mindazok vitorlájából, akik politikai cselekvés nevében beszéltek a különböző veszélyekről, ami a magyar demokráciára leselkedik. Ha megérkezik a vélemény – tette hozzá - úgy reagálnak rá, ahogy a médiatörvényre, akkor látják, hogy Magyarország része az európai jogrendnek, és megszívlelik a tanácsokat. Prőhle Gergely szerint a jogi véleményre érdemben kell reagálni, azt Európában minden kormány komolyan veszi, Magyarország is.

A külügyi államtitkár szerint a politikai döntéshozóknak nem mindig a visszhangokat kell figyelembe venni. Ha ennek jogi következményei vannak és olyan következmények lehetnek, ami egy egész országnak rossz lehet, azt kell komolyan venni és foglalkozni vele, hogy ezek az akadályok megszűnjenek. "Ezeket nem lehet lesöpörni" - mondta. Mint fogalmazott, mi akartunk az unió tagjai lenni, és az első nyilatkozatokból rögtön kiderült, hogy nincs olyan kérdés, amiről ne lehetne velünk tárgyalni, ha konkrét kritika fogalmazódik meg.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!