szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Medgyessy Péter szerint a változást akaró választók kényszerítik majd együttműködésre az ellenzéki pártokat, a kérdés csak az, lesz-e olyan személyiség, aki köré csoportosulhatnak ezek az erők. A volt kormányfő kedden este az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: ő kora miatt már biztosan nem vállalná ezt a vezető szerepet, de nevek említése nélkül megjegyezte, vannak olyanok, akiket alkalmasnak talál erre a feladatra.

Medgyessy Péter a műsorban arról is beszélt: nem kíván többet aktív politikai szerepet vállalni, a számára tetsző erők támogatását azonban nem zárta ki.

A volt kormányfő elmondása szerint nem értékeli túl az olyan kérdéseket, minthogy a monetáris tanács tagjainak fel kell-e esküdniük az új alaptörvényre, illetve nem foglalkozik például a szombati kormány melletti demonstrációval sem, helyette inkább az érdekli, milyen jövője van az embereknek, hogyan látják a kilábalást.

Hangsúlyozta: a magyar politikai vezetők mára felismerték a gazdasági egyensúly fontosságát, az igazi vita így szerinte most már arról szól az Európai Bizottsággal, hogy mi jelentheti a tartós megoldást az ország problémáira. Meglátása alapján a nagy elosztó rendszereken kellene változtatni, valamint lehetővé kellene tenni, hogy a bankok képesek legyenek finanszírozni a fejlődést, illetve hogy visszatérjen a befektetők bizalma.

Medgyessy Péter szerint ehhez gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. Úgy fogalmazott: alkalmazkodnunk kell a környezet feltételeihez, hiszen az "nem hülyeségeket diktál". Megjegyezte: ezt a fordulatot nem lehet a jelenlegi személyekkel végrehajtani.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterre kitérve azt mondta: őt olyan elméleti közgazdásznak tartja, akinek vannak jó gondolatai, de - mint folytatta - "Isten mentse meg azt az országot, amely megvalósítja ötleteit". Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak ezért szembe kell néznie saját magával és tudnia kell azt mondania, "jót akartam, de tévedtem". A volt miniszterelnök szerint a nemzetgazdasági tárcavezető menesztését az emberek is pozitívan fogadnák.

Medgyessy Péter az MSZP jelöltjeként került a kormányfői székbe a 2002-es országgyűlési választások után, hivataláról két évvel később, 2004 szeptemberében mondott le. Utódja Gyurcsány Ferenc volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bárki magasságát megmérheti az új iPhone-okkal

Bárki magasságát megmérheti az új iPhone-okkal

Szabálytalanságot gyanítanak, a GVH vizsgálatot indított Gődény videói miatt

Szabálytalanságot gyanítanak, a GVH vizsgálatot indított Gődény videói miatt

37 990 forintba kerül az ország legdrágább hamburgere

37 990 forintba kerül az ország legdrágább hamburgere