szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja létrehozta azt a tényfeltáró bizottságot, amely vizsgálja majd Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit – olvasható a Semmelweis Egyetem szerdai közleményében. A testület tagjainak névsorát csak az eredménnyel egy időben teszik majd nyilvánossá, az indoklás szerint azért, hogy a bizottság zavartalanul és pártatlanul tudjon dolgozni.

Csak március 28-án derül ki, hogy kik vesznek részt annak a testületnek a munkájában, amely a Schmitt Pál 1992-es doktori disszertációjával kapcsolatban felmerült plágiumgyanút vizsgálja. A SOTE szerdai közleménye szerint már létrehozták az erre delegált tényfeltáró bizottságot, ám a munkával kapcsolatos eredményekről március 28-án adnak tájékoztatást – zárul a szerdai közlemény.

A hvg.hu két hete írta meg, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató, Nikolaj Georgiev által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével, tizenhat oldal pedig egy német kutató Klaus Heinemann szövegével egyezik meg. Cikkünk megjelenése után kiadott közleményében a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) „a leghatározottabban visszautasította” a plágium vádját. Az államfő először múlt szerdán szólalt meg a plágiumügyben, az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában adott interjúban azt mondta: szerinte nem történt plagizálás, mert az akkori szabályozás szerint megengedhető volt, hogy a kisdoktori dolgozathoz felhasznált szakirodalmat ne oldalanként, hanem egyben, a dolgozat végén tüntessék fel.

Az egyetem vezetősége múlt kedden jelentette be, hogy vizsgálóbizottságot állítanak fel, ami „tanulmányozza Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit". A Népszabadság szombaton arról írt, hogy az egyetem nehezen talál olyan kutatót, aki hajlandó részt venni a testület munkájában, kedden pedig arról írtak, hogy esetleg külföldi tudósokat kérnének fel a doktori vizsgálatára, akik a doktori értekezés és a források összevetésével tárnák fel az ügy szerzői jogi vonatkozásait. Az egyetemi vizsgálattal kapcsolatban Schmitt azt mondta: szeretné, ha pont kerülne az ügy végére, és reméli, tisztázni tudja magát a vád alól, amely mögött egyébként rosszindulatot lát.

Schmitt Pál múlt csütörtöki egri látogatásán azt nyilatkozta, hogy áll a SOTE vizsgálata elé doktorija ügyében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kapitány a spanyolok elleni vereségről: Talán még szégyellték is magukat

Kapitány a spanyolok elleni vereségről: Talán még szégyellték is magukat

Elektromos autóval már nem kell betartani Ausztriában egy sebességkorlátozást

Elektromos autóval már nem kell betartani Ausztriában egy sebességkorlátozást

Vezető német elemző: Új Felvilágosodás kell Orbán és társai ellen

Vezető német elemző: Új Felvilágosodás kell Orbán és társai ellen