szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tüntetők és szimpatizánsok, összesen mintegy ötven ember várta Schmitt Pált Egerben, és persze rengeteg újságíró, akiknek a köztársasági elnök megígérte, együttműködik a SOTE tényfeltáró bizottságával plágiumügye kivizsgálásában. Az egri ellenzéki pártok nem firtatták a másolt doktori kérdését.

Egymással keveredtek kisebb szóváltásba azok a tüntetők, illetve szimpatizánsok, akik Schmitt Pálra vártak Egerben – jelentette a helyszínről tudósítónk. Bár a köztársasági elnök országjárása eddig sem nélkülözte az érdekes elemeket, plágiumügyének kirobbanása óta ez volt az első szereplése a szélesebb nyilvánosság előtt, így kiemelt érdeklődés övezte az egri kirándulást. (Az ügy kirobbanásakor az elnök külföldön volt, hazaérkezése utáni első megjelenésén nem mondott semmit.)

Az egri városháza előtt a szimpatizánsokat közvetlenül a bejáratnál helyezték el, míg az ellentüntetők a tér másik oldalán emelhették magasba „Méltóság!”, „Becsület!” és „Éljen az Álamfő” feliratú transzparenseiket. Utóbbi csoportban több szocialista képviselő és szimpatizáns is volt, de mindkét demonstrációról elmondható, hogy jórészt idős emberekből állt, tudósítónk szerint az egymással vitatkozók is ismerősök lehettek. A szimpatizánsok között feltűnt az „egri kórházvédők” egyik korábbi vezetője, Sziki Károly is, ő volt az egyik vitatkozó.

Lefújt előadás

Tüntetők és ellentüntetők várták Schmitt Pált - fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Mint megírtuk, a köztársasági elnök programja az utolsó pillanatig képlékeny volt. Bár eredetileg szerepelt benne például egy előadás az Esterházy Károly Főiskolán, ezt az utolsó pillanatban mégis lefújták, azzal, hogy „vizsgaidőszakban nem akarják a hallgatókat zavarni”. Az állandó elem – találkozás egy helyi kézművessel – azért nem maradhatott ki, Schmitt Pál ezúttal egy sajtkészítőhöz ment el. Ezt megelőzően azonban még várt az elnökre egy izgalmas díszközgyűlés.

 

Az ötven demonstrálóra a környező utcákban hasonló létszámú rendőr ügyelt, és a Köztársasági Őrezred emberei is feltűntek. Schmitt Pál konvoja nem sokkal kilenc óra előtt futott be a városházához, az elnök váltott pár szót a szimpatizánsokkal, mielőtt bement volna az épületbe. A rá várakozó újságírók közül az Origo riporterének kérdésére azt mondta, hogy áll a SOTE vizsgálata elé doktorija ügyében.

©

Az egyetem vezetése kedden jelentette be, hogy vizsgálóbizottságot állítanak fel, ami „tanulmányozza Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit", Schmitt Pál pedig szerda reggel próbálta megmagyarázni az MR1-en a plágiumügyet. Az elnök azonban, amellett, hogy beismerte, a dolgozat 180 oldalát nem ő írta, a maradékkal kapcsolatban több valótlanságot állított. A hvg.hu kérdésére, miszerint lemond-e, ha a bizottság is megállapítja a plágiumot, Schmitt Pál nem válaszolt.

A díszközgyűlésen már nem kellett kellemetlen kérdésektől és felszólalásoktól tartania Schmitt Pálnak: egyetlen ellenzéki képviselő sem tért ki doktorija ügyére. A köztársasági elnök a nap folyamán látogatást tesz még – a sajtkészítő mellett – egy helyi gimnáziumban (itt sem marad el az osztályfőnöki óra), és a ZF Kft.-nél is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Megszólalt Schmitt: szerinte nem történt plagizálás

Az akkori szabályozás szerint megengedhető volt, hogy a kisdoktori dolgozathoz felhasznált szakirodalmat ne oldalanként, hanem egyben, a dolgozat végén tüntessék fel, így nem áll meg az ügyben a plágiumvád - ezt mondta Schmitt Pál szerda reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A köztársasági elnök szerdán szólalt meg először a nyilvánosság előtt azóta, hogy múlt szerdán kirobbant a plágiumügy. Elmondta: reméli, tisztázni tudja magát a vádak alól. Az ügy esetleges következményeiről nem volt szó a műsorban.

hvg.hu Itthon

Schmitt Pált tüntetők és ünneplős diákok várják Egerben

Az egri szocialista önkormányzati képviselők már készülnek Schmitt Pál „fogadására”, míg a Dobó István Gimnázium vezetése arra kérte a diákokat, jöjjenek ünneplőben. A plágiumbotrányba keveredett köztársasági elnök stábja az utolsó pillanatban módosított Schmitt – hétfőn még fixnek gondolt – programján.

M. László Ferenc Itthon

Plágiumügy: beismerés és valótlanságok Schmitt Páltól

Schmitt Pál szerdai rádióinterjújában elismerte, hogy 180 oldalnyi anyagot átemelt disszertációjába Nikolaj Georgiev 1987-es művéből, ám ezzel szerinte nem követett el plágiumot. Ezt azzal véli alátámasztani, hogy az 1992-es értekezés „következtetései” saját szellemi termékének tekinthetők. Ez azonban nem igaz – a „Következtetések” című rész nagyrészt szintén a Georgiev-mű fordítása. Az alábbiakból az is kiderül, hogy Georgiev és Schmitt „együttműködése” semmiképpen nem kezdődhetett a bolgár kutató tanulmányának megjelenése előtt.

hvg.hu Itthon

Schmitt kisdoktorija: az akadémiának nincs jogköre vizsgálódni

Válaszolt Pálinkás József arra a petícióra, amelyet egy főképp történészekből álló csoport nyújtott be a plágiumgyanú kivizsgálásáért a Semmelweis Egyetem rektorának, Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszternek, illetve az MTA elnökének.

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Beintettek a georgiai republikánusok Trumpnak

Beintettek a georgiai republikánusok Trumpnak

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV